Hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt kan forebygges svært effektivt. En hjertesjekk hos Aleris vil gi deg svarene du trenger, enten du er frisk, må ta forebyggende grep eller trenger behandling.


Hva er hjerteinfarkt?

Hjerteinfarkt er en akutt tilstand hvor en blodpropp blokkerer koronararteriene. Koronararteriene er hjertets egne blodårer som forsyner hjertet med blod. Blokkeringen skyldes ofte oppbygning av plakk. Plakk består av fett, kolesterol og andre stoffer. Dersom plakket sprekker kan det forårsake blodpropp som hindrer blodtilstrømning til deler av hjertet. Dette kan føre til hjerteinfarkt. Dersom blodet, og dermed oksygentilførselen, er kuttet av for en lengre tidsperiode vil den berørte delen av hjertemuskelen få skader og dø. Resultatet kan bli nedsatt pumpefunksjon i det området av hjertet som er berørt av oksygenmangel på grunn av ødelagt muskelmasse. 

Symptomer hjerteinfarkt

Symptomene ved hjerteinfarkt er ofte akutt klemmende smerte midt i brystet med stråling til venstre arm. Uforklarlig kortpustethet og / eller kaldsvetting er også vanlige symptomer. Men mange, og særlig kvinner, opplever andre symptomer på hjerteinfarkt. Det kan være som smerter i magen, ryggen, vondt i kjeven og halsen. Utypiske infarktsymptomer er vanligst hos eldre mennesker og diabetikere. Ca. hver tredje som får hjerteinfarkt har ikke typiske symptomer med brystsmerter. 

Hjerteinfarkt årsaker

Årsaken til hjerteinfarkt er flere. Men sentrale faktorer som øker risikoen for hjerteinfarkt er: 

• Røyking
• Kosthold som inneholder store mengder mettet fett og transfett samt høyt innhold av sukkerholdig drikke
• Høyt saltinntak som øker blodtrykket 
• Inaktivitet 
• Overvekt og diabetes
• Høyt alkoholinntak 
• Høyt kolesterol
• Arv / familiær opphopning  

Hjerteinfarkt forebygging

Enkelte forskere mener at hele 4 av 5 hjerteinfarkt kan forebygges ved å legge om til en sunnere livsstil. En sunnere livsstil kan oppnås blant annet ved å spise mer frukt og grønnsaker, mer rotfrukter, nøtter, magre meieriprodukter, mer fullkorn og større inntak av fisk. Det anbefales å spise mindre av rødt kjøtt, fete meieriprodukter, sukker og mettet fett. Utover dette anbefales et moderat alkoholinntak og røykestopp. Fysisk aktivitet er også svært viktig. Å gå eller sykle 40 minutter om dagen i tillegg til å trene regelmessig har positive effekter i å forebygge hjerteinfarkt. 

Hjerte- og karsykdommer er den sykdomsgruppen som fører til flest dødsfall når vi ser på alle aldersgrupper samlet. I Norge i dag ser vi en betydelig nedgang i dødelighet. Noe av grunnen til at færre dør av hjerteinfarkt i dag skyldes bedre behandling av høyt blodtrykk og kolesterol. Bedre behandlingsformer kan også være noe av grunnen til at dødeligheten har sunket. 

Selv om vi ser en betydelig nedgang i dødeligheten er det en bekymringsfull utvikling blant yngre voksne i aldersgruppen 25-44 år som får akutt hjerteinfarkt i Norge. En av grunnene til det kan være økt inntak av mettet fett. Enkle undersøkelser som kan avdekke risikofaktorer er å undersøke kolesterol, blodsukker og blodtrykk. 

Bestill time på web

Til toppen av siden