Skip to Content

Overarmsplastikk

Etter store vekttap er det normalt at man har en del løsskinn på kroppen, også på overarmene. Hvis man får store plager av den ekstra huden, kan det være aktuelt med en overarmsplastikk.

Stort vekttap kan føre til løst skinn på overarmene som i mange tilfeller kan være til en plage, også utover det rent utseendemessige. De fysiske plagene kan være tyngdefornemmelse og klasking som kan være sjenerende i forbindelse med fysisk aktivitet. Det kan være vanskeligheter med å få tøy til å passe. Det kan også være hudgnissinger som gir hudirritasjoner i armhulen.

Hvem er egnet?

konsultasjon overarmsplastikkOverarmsplastikk egner seg for kvinner og menn som har løs hud på overarmene som gir fysiske eller kosmetiske plager. Mange opplever behov for å fjerne løs hud på overarmene etter vekttap. Er du fedmeoperert må det gå 2 år etter fedmeoperasjonen før man kan gjøre en overarmsplastikk. Dersom det dreier som forbedring av et uønsket utseende må man selv betale for inngrepet. Er tilstanden forbundet med overnevnte fysiske plager kan operasjonen søkes om å bli dekket via de offentlige avtalene med helseforetakene.

Overarmsplastikk: Tines erfaring før og etter operasjon

Overarmsplastikk og lårplastikkResultatet på armene kunne ikke blitt bedre, sier Tine Dyrkorn som har fått operert bort overflødig hud på armene og på lårene etter en overvektsoperasjon for noen år siden.

– Ikke bare ble armene utrolig fine med perfekt snitt, men nå slipper jeg også å bli sjenert av lyder og smerter.

Her kan du lese hele historien

 

Holdbarheten av resultatet

Kroppens naturlige aldringsprosesser fortsetter, og vil med tiden endre resultatet. Hvor raskt kroppen eldes er individuelt og avhenger blant annet av arvelige faktorer, røyking og forandringer i vekt. Utover dette er det viktig å huske at operasjonen generelt er forbundet med en viss risiko og forbigående ubehag.

Rune har fjernet hud etter et stort vekttap.

Her forteller han om sine erfaringer:

 

Jeg ønsker konsultasjon!


Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Colosseum-Nobel (Majorstuen, Oslo),tlf: 23 19 50 50
Strømmen, tlf: 63 80 03 30
Drammen, tlf: 32 21 11 00
Marken (Bergen), tlf: 55 59 99 99
Nesttun (Bergen), tlf: 55 11 80 80
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Colosseum Stavanger, tlf: 51 91 19 60
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Ålesund, tlf: 70 10 00 10
Agder (Lillesand), tlf: 38 04 99 20
Kristiansand, tlf: 38 04 99 20
Bodø, tlf: 75 80 19 10
Tromsø, tlf: 77 66 21 30


Før operasjonen

Forundersøkelse

Før beslutningen om en overarmsplastikk tas, kommer du til en konsultasjon hos en plastikkirurg. Du får fortelle om hvilke plager du eventuelt har og hvilke ønsker du har med en operasjon. Vi anbefaler at du leser denne informasjonen grundig før konsultasjonen, og skriver ned eventuelle spørsmål. Det kan være en god idé å ta med en venn eller et familiemedlem til forundersøkelsen, siden det er mye informasjon å forholde seg til. Det er viktig at du føler deg trygg gjennom hele prosessen. På konsultasjonen planlegger dere hvilken operasjon som er den rette for deg, samt forventet resultat. Du blir informert om inngrepet, det postoperative forløpet og mulige bivirkninger og komplikasjoner.

Faste

Du skal være fastende 6 timer før møtetidspunktet til operasjon. Du kan drikke «tynne» væsker som vann, saft, te og kaffe (uten melk eller fløte) inntil 2 timer før møtetidspunktet. Du skal ikke ta pastiller, tyggegummi, røyke eller snuse når du faster. Du kan ikke drikke alkohol etter kl. 20 kvelden før operasjonen.

Medisin

Enkelte medikamenter kan gi økt blødnings- eller blodproppfare i forbindelse med operasjon. Om du bruker blodfortynnende medisiner, må du opplyse om dette til sykehuset, og du vil få beskjed hvis det er noen av disse medisinene du skal slutte med før operasjonen. Se også eget informasjonsskriv ved innkalling til operasjon. P-piller må seponeres 4 uker før operasjonen og starte opp igjen 2 uker etter operasjonen.

Resept

Du får tilsendt en resept på smertestillende til bruk etter operasjonen som kan hentes ut før operasjonsdagen.

Røyking og snus

Du skal ikke røyke eller bruke snus senest 3 uker før til 2 uker etter operasjonen. Røyk og snus nedsetter blodets evne til å transportere oksygen til vevet og dermed forsinker sårhelingen. Det kan gi større fare for komplikasjoner etter operasjonen som nekrose/dødt vev.

Hygiene før operasjonen

For å redusere infeksjonsfaren i forbindelse med operasjonen skal du dusje og vaske håret kvelden før, og på morgenen operasjonsdagen. All hud skal vaskes godt med såpe, vask spesielt nøye rundt nese og munn, armhulene, navlen, underliv og lyskene. Det er viktig at all såpe skylles godt av. Tørk med rent håndkle og ta på rene klær. Du skal ikke smøre deg med hudlotion etter å ha dusjet. Skal du operere steder på kroppen hvor det er kroppshår, skal kroppshår klippes. Det skal ikke barberes da dette kan gi hudirritasjon.

Hud, negler, navle og smykker

Du skal ikke bruke krem, parfyme eller sminke operasjonsdagen. Møt uten smykker og piercing. Neglene skal være korte, rene og uten neglelakk.

Kompresjonsplagg

Du kan få kjøpt Tubigrip på apoteket, en type strømpe som benyttes som støtte og kompresjon etter operasjonen.

Dietter og allergier

Har du spesielle krav til kosten i form av dietter eller allergier ber vi deg vennligst kontakte Aleris før operasjonen.

Ernæring

Det er viktig at kroppen din er i best mulig ernæringsmessig balanse før en større operasjon. Hvis du er på slankekur eller en spesiell diett like før operasjonen, risikerer du at stoffskiftet er ute av balanse. Den anbefales at du i ukene før operasjonen inntar god, næringsrik og variert kost.

Transport

Du må avtale med en pårørende eller venn om å hente deg og bli hos deg det første døgnet etter utskrivelsen. Du kan ikke kjøre hjem selv eller ta offentlig transport alene hjem etter operasjonen. Sykehuset kan være behjelpelig med å bestille taxi ved behov.

Tilsyn

Du skal ikke være alene det første døgnet etter utskrivelsen og det er viktig at det i forkant avtales tilsyn av en voksen person som skal være sammen med deg.


Selve operasjonsdagen

Ankomst

Ved ankomst henvender du deg i resepsjonen. Du blir hentet av sykepleier som hjelper deg med forberedelse før operasjon. Anestesilegen informerer deg om bedøvelsen og kirurgen foretar en opptegning av operasjonsområdet og svarer på eventuelle spørsmål.

Operasjonen

Operasjonen varer ca. 1,5 time og foregår i full narkose. Overskuddshud blir fjernet fra albue til armhule. Det blir sydd i 2 lag med tråd som er selvoppløselig. Det kan være at man forsterker ytterligere med noen enkeltstående hudklips.

Smerter

Du må regne med et visst ubehag/smerter og nedsatt funksjon den første uken etter operasjonen. Du kan derfor ha bruk for noe smertestillende. Du får tilsendt resept på smertestillende sammen med innkallingsbrevet til de første dagene etter operasjonen.

Mobilisering

Av hensyn til forebyggelse av blodpropp, er det viktig at du raskt kommer deg på bena igjen etter operasjonen. En sykepleier hjelper deg med dette. Du skal likevel unngå unødvendig trekking i stingene. Den første ettermiddagen bør man holde seg mest mulig i ro med armene hevet på puter.

Utskrivelse

Når operasjonen utføres dagkirurgisk vil du normalt blir utskrevet fra sykehuset 2-3 timer etter operasjonen er ferdig. Du får med deg informasjonsskriv med aktuelle telefonnummer til Aleris og kirurgen som opererte deg.


Etter operasjonen

Kontakt etter utskrivelse

Du vil bli ringt opp av helsepersonell dagen etter operasjonen for å høre hvordan du har det. Du kan da stille spørsmål du måtte ha. Du får med nødvendige telefonnummer ved utskrivning, hvis du ønsker å komme i kontakt med oss. Du vil få tilbud om sårkontroll ved sykehuset.

Smerter og hevelse

Du kan forvente smerter og ømhet i operasjonsområdet i 2 uker etter operasjonen.

Siving

Det kan forekomme en lett siving fra såret. Det er helt alminnelig og krever vanligvis ikke behandling.

Bandasje

Du får foret elastisk bandasje som utøver god kompresjon. De elastiske bandasjene skal tas av 1 dag etter operasjonen og erstattes med kompresjonsbandasje Tubigrip, en type strømpe som rulles på og som vil støtte, stabilisere og utøve en viss kompresjon. Denne strømpen kan kjøpes ved sykehuset i Oslo eller ved apotek. Tape over sårkantene skal ikke fjernes før 12-14 dager etter operasjonen.

Aktivitet og hvile

Du kan gjerne dusje 4 dager etter operasjonen. Tape skal sitte på og fønes tørr etter hver dusj.

Den første uken etter operasjonen er det viktig at det ikke oppstår unødvendig trekking i stingene. Du kan gjenoppta daglige aktivitet rimelig raskt etter operasjonen og gå tur når du føler deg klar for det.

Du skal ikke trene/ha hard fysisk aktivitet de første 4-6 ukene etter operasjonen. Det er viktig at du begynner forsiktig.

Du skal ikke kjøre bil før du kan reagere normalt i enhver situasjon.

Du kan svømme 4 uker etter operasjonen, når sårskorpene er borte. Det anbefales å være forsiktig med klorvann inntil sårene er helt grodd for å unngå hudreaksjoner.

Kompresjonsplagg/strømpe

Du skal bruke kompresjonsplagg/strømpe dag og natt i 4 uker og deretter 2 uker på dagtid. Til sammen 6 uker dagtid.

Plaster/tape

Tape over sårene skal sitte på i 12-14 dager før den byttes første gang. Deretter byttes tape ca 1 gang i uken. Det anbefales å bruke papir tape over arrene minimum de første 3 måneder etter operasjonen eller til arrene er bleknet. Skulle huden reagere med kløe og rødme må du slutte eller gå over til silke- eller silikontape.

Sollys

For å oppnå så pene arr som mulig er det viktig å beskytte arrene mot sollys og solarium de første 12 månedene etter operasjonen. Vi anbefaler beskyttelse av arrene med plaster, klær eller solfaktor med minimum solfaktor 15.

Fjerning av sting

Det blir sydd med tråd som løser seg opp av seg selv. Er det benyttet klips i tillegg, fjernes disse sammen med plasteret 12-14 dager.

Kontroll

Kirurgen tilbyr deg å komme til etterkontroll 4-6 måneder etter operasjonen. Hvis du får har behov for kontroll tidligere er du selvfølgelig alltid velkommen til å kontakte oss.

Sykemelding

Du vil få sykemelding der det foreligger medisinsk indikasjon for operasjon. Du får ikke sykemelding dersom operasjonen er av kosmetisk indikasjon og du må ta fri fra jobb i 2-4 uker avhengig av hvilket yrke du har.


Mulige komplikasjoner og langtidsvirkninger

Blødning

Blødning etter operasjonen er sjeldent, men kan oppstå. Det kan bli nødvendig med et kirurgisk inngrep for å stoppe blødningen. Ved mistanke om blødning, ta kontakt med sykehuset eller kirurgen som opererte deg.

Infeksjon

Etter all kirurgisk behandling kan det forekomme infeksjon. Hvis du røyker eller er overvektig øker risikoen. Tegn på infeksjon er rødhet, varme, hevelse, dunkende smerter og eventuelt feber. Ved mistanke om infeksjon, ta kontakt med sykehuset eller kirurgen som opererte deg.

Hevelse

Dersom du får hevelse i hendene, kan det bety at bandasjen er for stram. Da skal du ta av kompresjonsbandasjen (Tubigrip) og gjøre sirkelbevegelser med håndleddene og holde hendene høyt. Du må eventuelt ha på ny bandasje som ikke strammer like mye. Apoteket har ulike typer bandasje. Dersom hevelsen ikke forsvinner er det viktig at du tar kontakt med sykehuset eller lege.

Nekrose

Nekrose/dødt vev etter operasjonen er sjeldent, men det kan forekomme. Risikoen øker for røykere og overvektige. Vevet mister blodtilførsel og huden kan bli misfarget. Nekrose kan være overfladiske eller dyp. Overfladisk nekrose kan leges med god sårpleie. Dypere nekrose kan kreve kirurgisk inngrep.

Arr

Arrene etter operasjonen vil ofte være røde og hovne opp til 12 måneder etter operasjonen. Du får et permanent arr på armens underside/innside. Arrene vil med tiden bli smale og lyse. Enkelte kan få arr som er bredere og mørkt pigmenterte.

Endret sensibilitet

Etter operasjonen vil det ofte være nedsatt følelse i huden på innsiden av armen. Dette forsvinner oftest etter 2-6 måneder, men nedsatt følelse kan bli permanent.

Her finner du pris på overarmsplastikk

Last ned pasientinformasjonsskriv som PDFBørge Davik

Børge Davik

Plastikkirurg

Oslo, Strømmen og Bergen

Margareth Bruheim

Margareth Bruheim

Plastikkirurg

Oslo
Drammen

Tyge Tindholdt

Tyge Tindholdt

Plastikkirurg

Oslo

Jamshaid Mulk

Jamshaid Mulk

Plastikkirurg

Ålesund

Ivan Pavlovic

Ivan Pavlovic

Plastikkirurg

Trondheim

Kenneth Chiu

Kenneth Chiu

Plastikkirurg

Oslo


Priser plastisk kirurgi

Priser plastisk kirurgi

Her finner du priser for plastisk kirurgi ved Aleris. Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov. Vår prisliste er derfor ikke utfyllende. Kontakt oss for mer informasjon.

Se priser >

- Mageoperasjonen gjorde at jeg fikk kroppen min tilbake!

- Mageoperasjonen gjorde at jeg fikk kroppen min tilbake!

Lisbeth hadde slitt med ulike plager på grunn av magen sin i mange år. Så bestemte hun seg for operasjon, og har ikke angret et sekund!

Les mer >

Et helt nytt liv etter bodylift!

Et helt nytt liv etter bodylift

- Jeg er så fornøyd så jeg holder på å sprekke! Det var så verdt det, og det ble så bra!

Les mer >

Tine ble kvitt overflødig hud

Tine ble kvitt overflødig hud

-Resultatet på armene kunne ikke blitt bedre, sier Tine Dyrkorn som har fått operert bort overflødig hud på armene og på lårene etter en overvektsoperasjon for noen år siden.

Les mer >

Plastisk kirurgi dekket av det offentlige

Plastisk kirurgi dekket av det offentlige

Mange er ikke klar over at private sykehus tilbyr plastisk kirurgi dekket av det offentlige. Aleris har topp kvalifisert medisinsk personell, lang erfaring og kort ventetid på operasjon. Ved offentlig avtale betaler du kun egenandel for konsultasjon og operasjon.

Les mer >

"Har fått en ny hverdag og treningsiver"

"Har fått en ny hverdag og treningsiver"

Da det var årelang ventetid på operasjon ved det offentlige sykehuset hun søkte hos valgte Else-Marie å reise til Aleris Marken i Bergen for å operere bort overflødig hud. Hun er overrasket over hvor enkelt det var å få utført en operasjon i Bergen selv om hun bor i Oslo.

Les mer >


Bestill konsultasjon hos plastikkirurg

Ønsker du time?

Fyll inn dine opplysninger nedenfor så tar vi kontakt.

Back to top