Skip to Content

Brystløft

Bestill timeBrystløft: Før- under og etter operasjonen

  • Før operasjonen
  • Selve operasjonsdagen
  • Etter operasjonen
  • Mulige komplikasjoner

Før operasjonen

Last ned pasientinformasjonsskriv som PDF

Forundersøkelse
Før beslutningen om et brystløft tas kommer du til en konsultasjon hos en plastikkirurg. Du får fortelle om hvilke plager du eventuelt har og hvilke ønsker du har med en operasjon. Vi anbefaler at du leser denne informasjonen før konsultasjonen, og skriv gjerne ned eventuelle spørsmål.

Det kan være en god idé å ta med en venn eller et familiemedlem til forundersøkelsen, siden der er mye informasjon å forholde seg til. Det er viktig at du føler deg trygg gjennom hele prosessen. På konsultasjonen planlegger dere hvilken operasjon som er den rette for deg, samt forventet resultat. Du blir informert om inngrepet, det postoperative forløpet og mulige bivirkninger og komplikasjoner.

Mammografi
Alle kvinner over 40 år anbefales å ta en mammografiundersøkelse i forkant av en brystoperasjon. Denne bør ikke være eldre enn seks måneder.

Faste
Du skal være fastende seks timer før møtetidspunktet til operasjon. Du kan drikke «tynne» væsker som vann, saft, te og kaffe (uten melk eller fløte) inntil to timer før møtetidspunktet. Du skal ikke ta pastiller, tyggegummi, røyke eller snuse når du faster. Du kan ikke drikke alkohol etter kl. 20 kvelden før operasjonen.

Medisin
På grunn av økt blødningsfare i forbindelse med operasjon, er det enkelte medikamenter du ikke skal ta. Står du på blodfortynnende medikamenter, ta kontakt med sykehuset hvis du ikke har fått instrukser av kirurgen på vurderingstimen du hadde før operasjon.

Bruker du medisiner mot høyt blodtrykk, angina, hjerterytmeforstyrrelse eller epilepsi skal du ta disse medisinene med et glass vann på operasjonsdagen.

Bruker du diabetesmedisiner, ta kontakt med plastikkirurgisk avdeling.

Bruker du p-piller, skal du slutte med de fire uker før operasjonen, og ikke starte igjen før to uker etter operasjonen.

Resept
Du får tilsendt en resept på smertestillende til bruk etter operasjonen. Den kan hentes ut før operasjonsdagen. 

Røyking og snus
Du må slutte med røyk og snus minst tre uker før operasjonen, og vente minst to uker etter operasjonen før du eventuelt gjenopptar dette. Røyk og snus nedsetter blodets evne til å transportere oksygen til vevet og forsinker dermed sårhelingen. Det kan gi større fare for komplikasjoner etter operasjonen som nekrose/dødt vev.

Hygiene før operasjonen
For å redusere infeksjonsfaren i forbindelse med operasjonen skal du dusje og vaske håret kvelden før, og på morgenen operasjonsdagen. All hud skal vaskes godt med såpe. Vask spesielt nøye rundt nese og munn, armhulene, navlen, underliv og lyskene. Det er viktig at all såpe skylles godt av. Tørk med rent håndkle og ta på rene klær. Du skal ikke smøre deg med hudlotion etter å ha dusjet. Skal du operere steder på kroppen hvor det er kroppshår, skal kroppshår klippes før du dusjer. Det skal ikke barberes da dette kan gi hudirritasjon.

Hud, negler, navle og smykker
Du skal ikke bruke krem, parfyme eller sminke på operasjonsdagen. Møt uten smykker og piercing. Neglene skal være korte, rene og uten neglelakk.

Sports-BH
Du må medbringe en støtte-/sports-BH til sykehuset operasjonsdagen. Ved sykehuset i Oslo kan du kjøpe sports-BH operasjonsdagen.

Dietter og allergier
Har du spesielle krav til kosten i form av dietter eller allergier ber vi deg vennligst kontakte Aleris før operasjonen.

Ernæring
Det er viktig at kroppen din er i best mulig ernæringsmessig balanse før en større operasjon. Hvis du er på slankekur eller en spesiell diett like før operasjonen, risikerer du at stoffskiftet er ute av balanse. Den anbefales at du i ukene før operasjonen inntar god, næringsrik og variert kost.

Transport
Du må avtale med en pårørende eller venn om å hente deg og bli hos deg det første døgnet etter utskrivelsen. Du kan ikke kjøre hjem selv eller ta offentlig transport alene hjem etter operasjonen. Sykehuset kan være behjelpelig med å bestille taxi ved behov.

Tilsyn
Du skal ikke være alene det første døgnet etter utskrivelsen og det er viktig at det i forkant avtales tilsyn av en voksen person som skal være sammen med deg.

Selve operasjonsdagen

Ankomst
Ved ankomst henvender du deg i resepsjonen. Du blir hentet av sykepleier som hjelper deg med forberedelsene før operasjon. Anestesilegen informerer deg om bedøvelsen og kirurgen foretar en opptegning av operasjonsområdet og svarer på eventuelle spørsmål.

Operasjonen
Operasjonen foregår i full bedøvelse (narkose) og varer i ca 1,5 time. Under operasjonen fjernes overflødig hud og eventuelt brystkjertelvev dersom det skal gjøres en liten reduksjon. Brystvorten bevares, og det eventuelle fjernede brystkjertelvevet sendes til undersøkelse for å sikre at det ikke er forandringer i vevet.

Når operasjonen er avsluttet blir du kjørt tilbake på oppvåkningsavdelingen. Du observeres av sykepleier inntil du er tilstrekkelig våken og velbefinnende. Plastikkirurgen vil se til deg og informerer om det er spesielle forholdsregler du skal ta hensyn til etter operasjonen.

Smerter
Det kan være smerter umiddelbart etter operasjonen.

Mobilisering
Av hensyn til forebyggelse av blodpropp, er det viktig at du raskt kommer deg på bena igjen etter operasjonen. En sykepleier hjelper deg med dette. Du skal likevel unngå trekking i stingene.

Utskrivelse
Operasjonen utføres dagkirurgisk. Det vil si at du normalt blir utskrevet fra sykehuset 2-3 timer etter operasjonen er ferdig. Du får med deg informasjonsskriv med aktuelle telefonnummer til Aleris og kirurgen som opererte deg.

Etter operasjonen

Kontakt etter utskrivelse
Du vil bli ringt opp av helsepersonell dagen etter operasjonen for å høre hvordan du har det. Du kan da stille spørsmål du måtte ha. Du får med nødvendige telefonnummer ved utskrivning, hvis du ønsker å komme i kontakt med oss.

Smerter
Du kan føle avtakende ømhet og hevelse i brystet i 1-2 uker etter operasjonen. Du kan derfor ha bruk for noe smertestillende. Du får tilsendt resept på smertestillende sammen med innkallingsbrevet til de første dagene etter operasjonen.

Siving
Det kan forekomme en lett siving fra såret. Det er helt alminnelig og krever vanligvis ikke behandling.

Bandasje
Du får en komprimerende bandasje på brystene etter operasjonen. Bandasje fjernes to dager etter operasjonen. Tape skal ikke fjernes. Tape skiftes første gang 10-14 dager etter operasjonen.

Aktivitet og hvile
Du kan dusje fire dager etter operasjonen. Tape skal sitte på og fønes tørr etter hver dusj. Du kan vaske håret i forbindelse med en dusj.

Armene skal ikke løftes over skulderhøyde.

Du kan ikke selv kjøre bil før du kan reagere normalt i enhver situasjon og kan spenne bilbeltet over brystet.

Du kan gå turer og sykle når du måtte ha lyst til det.

Du kan svømme ca. fire uker etter operasjonen, når sårskorpene er borte. Det anbefales å være forsiktig med klorvann inntil sårene er helt grodd for å unngå hudreaksjoner.

Vi anbefaler at du ikke løfter mer enn maksimum 2 kg i hver arm de første fire ukene etter operasjonen. Du bør ikke løfte armene over skulderhøyde de første fire ukene etter operasjonen.

Vi anbefaler at du ikke ligger på magen så lenge det gjør vondt/ubehag. Normalt gir det seg etter fire uker.

Støtte-/Sports-BH
For å avlaste arret skal støtte-/sports-BH brukes dag og natt i fire uker etter operasjonen, deretter ytterligere fire uker på dagtid. Til sammen åtte ukers bruk på dagtid. BHen skal kun tas av i forbindelse med dusjing/bading/vask.

Tape/plaster
Det anbefales å bruke papir tape over arrene de første tre månedene etter operasjonen. Disse skiftes ca. én gang i uken. Skulle huden reagere med kløe og rødme må du slutte eller gå over til silkeeller silikontape.

Sollys
For å oppnå så pene arr som mulig er det viktig å beskytte arrene mot sollys og solarium de første tolv månedene etter operasjonen. Vi anbefaler beskyttelse av arrene med plaster, klær eller solfaktor med minimum faktor 15.

Fjerning av sting
Det blir vanligvis sydd med tråd som løser seg opp av seg selv. Du vil få beskjed om du har sting som må fjernes.

Sykmelding
Du vil ikke få sykmelding da inngrepet er av kosmetisk indikasjon. Du må ta fri fra jobb i 2-4 uker avhengig av yrke du har.

Kontroll
Kirurgen tilbyr deg å komme til etterkontroll 4-6 måneder etter operasjonen. Hvis du har behov for kontroll tidligere, er du velkommen til å kontakte oss.

Mulige komplikasjoner og langtidsvirkninger

Hevelse
Brystet vil etter operasjonen være hovent på grunn av væskeansamlinger. Får du en større hevelse kan det være en blødning.

Blødning
Blødning etter operasjonen er sjeldent, men kan oppstå det første døgnet. Det kan bli nødvendig med et kirurgisk inngrep for å stoppe blødningen. Ved mistanke om blødning, ta kontakt med sykehuset eller kirurgen som opererte deg.

Infeksjon
Etter all kirurgisk behandling kan det forekomme infeksjon. Det skjer ytterst sjeldent etter et brystløft. Hvis du røyker eller er overvektig øker risikoen. Tegn på infeksjon er rødhet, varme, hevelse, dunkende smerter og eventuelt feber. Ved mistanke om infeksjon, ta kontakt med sykehuset eller kirurgen som opererte deg.

Nekrose
Nekrose/dødt vev etter operasjonen er sjeldent, men det kan forekomme. Risikoen øker for røykere og overvektige. Vevet mister blodtilførsel og huden kan bli misfarget. Nekrose kan være overfladiske eller dyp. Overfladisk nekrose kan leges med god sårpleie. Dypere nekrose kan kreve kirurgisk inngrep.

Arr etter brystløft
Arrene etter operasjonen vil ofte være røde og hovne opp til tolv måneder etter operasjonen. Du får et permanent arr rundt brystvorten. Dette strekker seg fra hudsnittene rundt brystvorten, videre ned til folden under brystet og ut på begge sider langs folden. Arrene vil med tiden bli smale og lyse. Enkelte kan få arr som er bredere og mørkt pigmenterte.

Endret sensibilitet
Det kan oppstå tap av følelse i brystvorten og i selve operasjonsområdet. Dette normaliseres oftest i løpet av et par måneder. Hos enkelte kan forandringene være permanent. Andre kan oppleve mer følsomme brystvorter.

Amming etter brystløft
Operasjonen kan påvirke evnen til å amme. Dette avhenger av størrelsen på inngrepet og operasjonsmetode.
Dette skjer når du legges i narkose

Det er vanlig å være bekymret før en operasjon – spesielt hvis den innebærer narkose. Men hva kan du egentlig forvente deg idet du «sovner», og når du våkner opp igjen?

Les mer

Erfaringer etter brystløft og brystreduksjon

Mange av de som har blitt operert hos oss har valgt å dele sine erfaringer, slik at du skal få svar på dine funderinger.

Les tilbakemeldinger fra våre pasienter

Send inn skjema så tar vi kontakt for en uforpliktende prat.

Back to top