Skip to Content

Brystløft

Bestill timeBrystløft: Før- under og etter operasjonen

  • Operasjonsdagen
  • Etter utskrivelsen
  • Mulige komplikasjoner

Operasjonsdagen

Ankomst

Ved ankomst henvender du deg i resepsjonen, eller registrerer deg digitalt før du setter seg i venterommet. Du blir hentet av sykepleier eller kirurg som hjelper deg med forberedelser til operasjonen. Kirurgen foretar en opptegning av operasjonsområdet og svarer på eventuelle spørsmål. Du vil også få god informasjon om bedøvelsen.

Operasjonen

Operasjonen foregår i full bedøvelse (narkose) og varer fra 1,5-3 timer. Arrene teipes og det legges på en større bandasje. Når operasjonen er avsluttet blir du trillet tilbake på oppvåkningsavdelingen. Du observeres av sykepleier til du er i form til å reise hjem. Plastikkirurgen vil se til deg og informere om det er spesielle forholdsregler du skal ta etter operasjonen.

Smerter

Vi skal gjøre alt vi kan for å gi deg god smertelindring, men noe smerter er forventet. Når lokalbedøvelsen er på vei ut av kroppen kan du ta smertestillende i henhold til de instruksjoner du har fått.

Mobilisering

For å forebygge blodpropp er det viktig at du raskt kommer deg på bena igjen etter operasjonen. Dette får du bistand med her.

Dren

En sjelden gang kan det være behov for at det blir lagt dren i sårhulen for å fjerne blod. Du vil eventuelt få med ekstra informasjon om dette og en avtale om kontrolltid for drensfjerning før du forlater klinikken.

Utskrivelse

Operasjonen utføres dagkirurgisk. Det vil si at du normalt blir utskrevet fra sykehuset 1-2 timer etter at operasjonen er ferdig. Du får med deg informasjonsskriv med aktuelle telefonnummer til Aleris og kirurgen som opererte deg.

 

Etter utskrivelsen

Kontakt etter utskrivelse

Du vil bli ringt opp av helsepersonell første virkedag etter operasjonen for å høre hvordan du har det. Du kan da stille spørsmål du måtte ha. Utover dette kan du også ta kontakt med oss ved behov.

Smerter og hevelse

Du kan føle avtakende ømhet og hevelse i brystet i 1-2 uker etter operasjonen. Du kan derfor ha bruk for noe smertestillende. Hevelsen kan vedvare en periode uten at det er unormalt.

Siving

Det kan forekomme lett siving fra såret. Det er helt normalt og krever vanligvis ikke behandling.

Bandasje og teip

Bandasjen fjernes 2 dager etter operasjonen, da trenger du ikke å legge på ny. Teipen skal ikke fjernes og skiftes for første gang 10-14 dager etter operasjonen, eventuelt ved kontroll hos sykepleier dersom dette er avtalt. Såret skal teipes med papirteip i minst 3 måneder eller til arrene har bleknet. Teipen skiftes når den begynner å løsne, ca. 1 gang i uken. Skulle huden reagere med kløe og rødme må du slutte eller gå over til silke- eller silikonteip.

Støtte-/Sports-BH

Sports-BH eller støtte-BH benyttes som støttebandasje etter operasjonen og denne skal benyttes dag og natt i 4 uker etter operasjonen, deretter ytterligere 2 uker på dagtid. Til sammen 6 ukers bruk på dagtid. BHen skal kun tas av i forbindelse med dusjing/bading/vask.

Dusj og hygiene

Du kan dusje 2 dager etter operasjonen. Teipen skal sitte på og fønes tørr etter hver dusj. Du kan vaske håret i forbindelse med dusjing, men noen må hjelpe deg da du ikke skal ha armene over hodet.

Aktivitet og hvile

Du kan gå turer når du måtte ha lyst til det, men vent med aktiviteter der du får høy puls eller blodtrykk de første 3 ukene. Trening opptas gradvis etter 4-6 uker. Du kan svømme ca. 4 uker etter operasjonen, når sårskorpene er borte. Det anbefales å være forsiktig med klorvann inntil sårene er helt grodd for å unngå hudreaksjoner. Vi anbefaler at du ikke løfter tungt de første 4 ukene etter operasjonen. Den første uken bør du ikke løfte mer enn 1 kg. Deretter kan du øke gradvis, men prøv å bruke bena ved løft så mye du kan. Du bør heller ikke løfte armene over skulderhøyde den første uken etter operasjonen. Vi anbefaler at du ikke ligger på magen så lenge det gjør vondt eller er ubehagelig. Normalt gir det seg etter 4 uker.

Sollys

For å oppnå så pene arr som mulig er det viktig å beskytte arrene mot sollys og solarium de første 12 månedene etter operasjonen. Vi anbefaler beskyttelse av arrene med plaster, klær eller solfaktor med minimum faktor 50.

Fjerning av sting

Det blir vanligvis sydd med tråd som løser seg opp av seg selv. Du vil få beskjed om du har sting som må fjernes.

Sykmelding

Du vil ikke få sykmelding hvis inngrepet er på kosmetisk indikasjon. Hvor lenge du blir borte fra jobb kan variere. Noen må beregne å ta fri fra jobb i 2-4 uker avhengig av yrket.

Kontroll

Du kan komme til sårkontroll ved behov. Kirurgen tilbyr deg å komme til etterkontroll 4-6 måneder etter operasjonen. Hvis du har behov for kontroll tidligere, er du velkommen til å kontakte oss.

Mulige komplikasjoner og langtidsvirkninger

Hevelse og blødning

Brystet vil etter operasjonen være hovent på grunn av væskeansamlinger. Får du en større hevelse kan det være en blødning. Blødning etter operasjonen er sjeldent, men kan oppstå det første døgnet. Det kan bli nødvendig med et kirurgisk inngrep for å stoppe blødningen. Ved mistanke om blødning, ta kontakt med sykehuset eller kirurgen som opererte deg.

Blodproppdannelse

I forbindelse med alle operasjoner kan det oppstå blodproppdannelse i de dype venene i bena. Dette prøver vi å forebygge ved at du så raskt som mulig kommer deg opp og beveger deg samt beveger deg jevnlig de første dagene. Symptomer på blodpropp er økende hevelse i legg og lår, samt smerter i disse områdene. Ved slike symptomer skal du ta kontakt med lege/legevakt så fort som mulig.

Infeksjon

Etter all kirurgisk behandling kan det forekomme infeksjon. Hvis du røyker eller er overvektig øker risikoen. Tegn på infeksjon er rødhet, varme, hevelse, dunkende smerter og eventuelt feber. Ved mistanke om infeksjon, ta kontakt med sykehuset, eller eventuelt direkte med kirurgen som opererte deg.

Nekrose

Nekrose/dødt vev etter operasjonen er sjeldent, men det kan forekomme. Risikoen øker for røykere og overvektige. Vevet mister blodtilførsel og huden kan bli misfarget. Nekrose kan være overfladisk eller dyp. Overfladisk nekrose kan leges med god sårpleie. Dypere nekrose kan kreve kirurgisk behandling.

Arr

Arrene etter operasjonen kan være røde og hovne opp til 12 måneder etter operasjonen. Du får et permanent arr rundt brystvorten. Dette strekker seg fra hudsnittene rundt brystvorten, videre ned til folden under brystet og ut på begge sider langs folden. Arrene vil med tiden bli smale og lyse. Enkelte kan oppleve å få arr som er bredere og mørkt pigmenterte, enten på grunn av genetikk eller dersom arrene ikke har blitt beskyttet tilstrekkelig.

Endret sensibilitet

Hos noen kan det oppstå tap av følelse i brystvorten og i selve operasjonsområdet, andre kan oppleve mer følsomme brystvorter. Dette normaliseres oftest i løpet av et par måneder. Hos enkelte kan forandringene være permanente.

Amming

Operasjonen kan påvirke evnen til å amme. Dette avhenger av størrelsen på inngrepet og operasjonsmetode.

 
Dette skjer når du legges i narkose

Det er vanlig å være bekymret før en operasjon – spesielt hvis den innebærer narkose. Men hva kan du egentlig forvente deg idet du «sovner», og når du våkner opp igjen?

Les mer

Erfaringer etter brystløft og brystreduksjon

Mange av de som har blitt operert hos oss har valgt å dele sine erfaringer, slik at du skal få svar på dine funderinger.

Les tilbakemeldinger fra våre pasienter
Back to top