Skip to Content

Bukplastikk

Bestill time

Bukplastikk

Bukplastikk dekket av det offentlige

Hvordan få dekket bukplastikk av det offentlige? Det er en liste med kriterier man må oppfylle for å få dekket bukplastikk. Etter stor vektnedgang kan man få hud som henger ned slik at hud gnisser mot hud, noe som kan gi sår, eksem eller soppdannelse. Ved uttalte hudforandringer kan det foreligge medisinsk indikasjon for operasjon, og da kan du få dekket operasjon av det offentlige. Aleris har offentlig avtale på noen av våre sykehus. 


For fedmeopererte

Aleris har erfarne og dyktige kirurger som har utført svært mange bukplastikker. Dette er pasientens trygghet for et godt resultat. Vi har kort ventetid. Personer som ønsker bukplastikk etter fedmeoperasjon hos Aleris betaler inngrepet selv. 

 

- Det er godt å føle seg så vel i egen kropp!

- Nå kan jeg kle meg i det jeg vil, jeg har bare et tynt, lite arr som ikke er synlig i det hele tatt, forteller Kjersti, som gir 5 stjerner til Tine Wingsternes og Aleris.

Les mer

- Jeg føler meg som en ny person etter mageoperasjonen!

Jeg hadde delte magemuskler og et heng av overflødig hud på magen, og det hadde plaget meg i mange år. Nå har jeg fått en feminin timeglass-fasong og flat mage!

Les mer

Mageoperasjonen gav meg livskvaliteten tilbake!

Jeg var plaget med fukt, kløe, svie og infeksjoner under hudfolden på magen i mange år. Jeg er så glad for at jeg har fått gjort denne operasjonen!

Les mer

Magen har blitt helt flat og fin igjen!

Smertene i ryggen og plagene jeg hadde på grunn av delte magemuskler er nå helt borte. Jeg kan virkelig anbefale Aleris på det varmeste!

Les mer

- Nå har jeg en flott figur og en mage som harmonerer med resten av kroppen!

Jeg har alltid vært stor på overkroppen. Jeg fikk utført en brystreduksjon for noen år siden, men magen var også stor, og det plaget meg. Jeg er ellers liten i kroppen, så mitt problem var rett og slett at fettfordelingen var skjev. Jeg prøvde alt, trente mye og spiste sunt, men ingenting hjalp.

Les mer

- Dette er noe jeg burde ha gjort for 20 år siden!

Nå er det åtte uker siden min bukplastikk, og jeg har fått et helt nytt liv!

Les mer

Før- under og etter operasjonen

  • Operasjonsdagen
  • Etter operasjonen
  • Mulige komplikasjoner og langtidsvirkninger

Operasjonsdagen

Ankomst

Ved ankomst henvender du deg i resepsjonen, eller registrerer deg digitalt før du setter seg i venterommet. Du blir hentet av sykepleier eller kirurg som hjelper deg med forberedelser til operasjonen. Kirurgen foretar en opptegning av operasjonsområdet og svarer på eventuelle spørsmål. Du vil også få god informasjon om bedøvelsen.

Operasjonen

Operasjonen foregår i full bedøvelse (narkose) og varer i cirka 2-4 timer. Når operasjonen er avsluttet blir du trillet tilbake på oppvåkningsavdelingen. Du observeres av sykepleier til du er i form til å reise hjem. Plastikkirurgen vil se til deg og informere om det er spesielle forholdsregler du skal ta hensyn til etter operasjonen.

Smerter

Vi skal gjøre alt vi kan for å gi deg god smertelindring, men noe smerter er forventet. Når lokalbedøvelsen er på vei ut av kroppen kan du ta smertestillende i henhold til de instruksjoner du har fått.

Mobilisering

For å forebygge blodpropp, er det viktig at du raskt kommer deg på bena igjen etter operasjonen. Dette får du bistand med her.

Utskrivelse

Operasjonen utføres som regel dagkirurgisk. Det vil si at du normalt blir utskrevet fra sykehuset 2-3 timer etter at operasjonen er ferdig. Du får med deg informasjonsskriv med aktuelle telefonnummer til Aleris og kirurgen som opererte deg.

 

Etter operasjonen

Kontakt etter utskrivelse

Du vil bli oppringt av helsepersonell første virkedag etter operasjonen for å høre hvordan du

har det. Du kan da stille spørsmål du måtte ha. Utover dette kan du også ta kontakt med oss ved behov.

Smerter

Du kan føle avtakende ømhet og hevelse i operasjonsområdet 2 uker etter operasjonen. Er magemuskulatur sydd vil du kunne oppleve en stramming og ubehag når du bruker magemuskelen opp til 3 måneder etter operasjonen. Hevelsen kan vedvare i 3-4 måneder etter operasjonen. Du kan derfor ha bruk for noe smertestillende. Du får elektronisk resept på dette.

Sivning

Det kan forekomme lett sivning fra såret. Det er helt normalt og krever vanligvis ikke behandling.

Dren

Du får informasjon om hvordan du forholder deg til drenet/drenene og når det/de skal fjernes. Vanligvis fjernes dren 1-5 dager etter operasjonen.

Bandasje og teip

Du får en bandasje over magen etter operasjonen. Denne fjernes 2-3 dager etter operasjonen eller samtidig som drenet. Teip skal ikke fjernes før 10-14 dager etter operasjonen, eventuelt ved kontroll hos sykepleier dersom dette er avtalt. Deretter skal teipen skiftes 1 gang per uke.

Dusj og hygiene

Du kan gjerne dusje 4 dager etter operasjonen så sant dren og stor bandasje er fjernet. Tynn teip over selve arret skal sitte på, og fønes tørr etter hver dusj.

Aktivitet og hvile

Den første uken etter operasjonen er det viktig at det ikke oppstår unødvendig trekking i stingene. Vi anbefaler at du går i lett foroverbøyd stilling, og at du ligger med bøyde bein når du hviler. Ha gjerne en pute bak knærne når du ligger i sengen.

Du kan gjenoppta daglige aktivitet rimelig raskt etter operasjonen og gå tur når du føler deg klar for det. Du skal ikke trene eller være med på hard fysisk aktivitet de første 6 ukene etter operasjonen. Dersom magemuskelen er sydd sammen, skal du ikke trene magemuskler før 12 uker etter operasjonen.

Du skal heller ikke løfte tungt de første 6 ukene for å skåne arrene og sammensydd magemuskulatur. Ved tunge løft menes 2-3 kilo i hver hånd. Det er viktig at du begynner forsiktig, og at du holder deg innenfor smertegrensen.

Du skal ikke kjøre bil før du kan reagere normalt i enhver situasjon.

Du kan svømme 4 uker etter operasjonen, når sårskorpene er borte. Det anbefales å være forsiktig med klorvann inntil sårene er helt grodd for å unngå hudreaksjoner.

Kompresjonsplagg

Du skal bruke kompresjonsplagget i 4-8 uker (etter omfang og avtale). De første 2-4 ukene døgnet rundt, og den siste perioden kun på dagtid. Det er individuelle tilpasninger, og du vil få beskjed om hva som gjelder for deg. Plagget skal ikke sitte for stramt, da dette kan føre til at
blodforsyningen til hud og underhud stoppes. Sykepleier vil instruere deg i korrekt bruk ved utskrivelsen.

Sollys

For å oppnå så pene arr som mulig er det viktig å beskytte arrene mot sollys og solarium de første 12 månedene etter operasjonen. Vi anbefaler beskyttelse av arrene med plaster, klær eller solfaktor med minimum faktor 50.

Sting

Det blir vanligvis sydd med tråd som løser seg opp av seg selv. Du vil få beskjed om du har sting som må fjernes.

Sykmelding

Du vil få sykemelding dersom det foreligger medisinsk indikasjon for operasjon. Du får ikke sykemelding dersom operasjonen er av kosmetisk indikasjon. Du må regne med å ta fri fra jobb i 2-4 uker avhengig av hvilket yrke du har.

Kontroll

Kontrolltimer avtales med sykepleier før hjemreise. Kirurgen tilbyr deg å komme til etterkontroll 3-6 måneder etter operasjonen. Hvis du har behov for kontroll tidligere er du selvfølgelig alltid velkommen til å kontakte oss.

Mulige komplikasjoner og langtidsvirkninger

Hevelse og blødning

Operasjonsområdet vil etter operasjonen være hovent på grunn av væskeansamlinger, noe som er helt normalt. Dersom du får en større hevelse kan det være en blødning.

Blødning etter operasjonen er sjeldent, men kan oppstå det første døgnet. Det kan bli nødvendig med et kirurgisk inngrep for å stoppe blødningen. Ved mistanke om blødning, ta kontakt med sykehuset eller evt. direkte med kirurgen som opererte deg.

Blodproppdannelse

I forbindelse med alle operasjoner kan det oppstå blodproppdannelse i de dype venene i bena. Dette prøver vi å forebygge ved at du så raskt som mulig kommer deg på bena og beveger deg jevnlig. Symptomer på blodpropp er økende hevelse i legg og lår, samt smerter i disse områdene. Ved slike symptomer skal du ta kontakt med lege/legevakt så fort som mulig.

Infeksjon

Etter all kirurgisk behandling kan det forekomme infeksjon. Hvis du røyker eller er overvektig øker risikoen. Tegn på infeksjon er rødhet kombinert med varme, hevelse, dunkende smerter og eventuelt feber. Ved mistanke om infeksjon, ta kontakt med sykehuset eller kirurgen som opererte deg.

Nekrose

Nekrose/dødt vev etter operasjonen er sjeldent, men det kan forekomme. Risikoen øker for røykere og overvektige. Vevet mister blodtilførsel og huden kan bli misfarget. Nekrose kan være overfladisk eller dyp. Overfladisk nekrose kan leges med god sårpleie. Dypere nekrose kan kreve kirurgisk behandling.

Arr

Du får et arr rundt navlen (kun ved stor bukplastikk) samt horisontalt på nedre del av på magen, under trusekanten. Arrene er permanente og kan være røde og enkelte ganger hovne opptil 12 måneder etter inngrepet. Arrene vil med tiden bli smale og lyse. Enkelte kan allikevel oppleve å få arr som er bredere og mørkt pigmenterte

Endret sensibilitet

Etter operasjonen vil det ofte være nedsatt følelse i huden rundt navlen og symfysen. Dette bedres oftest etter 2-6 måneder, men enkelte kan oppleve at nedsatt følelse kan bli permanent.

 

 

 


Send inn skjema så tar vi kontakt for en uforpliktende prat.

Back to top