Skip to Content

Bukplastikk

Bestill time


Bukplastikk dekket av det offentlige

Hvordan få dekket bukplastikk av det offentlige? Det er en liste med kriterier man må oppfylle for å få dekket bukplastikk. Etter stor vektnedgang kan man få hud som henger ned slik at hud gnisser mot hud, noe som kan gi sår, eksem eller soppdannelse. Ved uttalte hudforandringer kan det foreligge medisinsk indikasjon for operasjon, og da kan du få dekket operasjon av det offentlige. Aleris har offentlig avtale på noen av våre sykehus. Her finner du en oversikt over våre offentlige avtaler innen plastisk kirurgi. 


For fedmeopererte

Aleris har erfarne og dyktige kirurger som har utført svært mange bukplastikker. Dette er pasientens trygghet for et godt resultat. Vi har kort ventetid. Personer som ønsker bukplastikk etter fedmeoperasjon hos Aleris betaler inngrepet selv. 

 

Spørsmål og svar om bukplastikk

Her har vi samlet noen av de vanligste spørsmålene vi får om bukplastikk.

Les mer

- Jeg føler meg som en ny person etter mageoperasjonen!

Jeg hadde delte magemuskler og et heng av overflødig hud på magen, og det hadde plaget meg i mange år. Nå har jeg fått en feminin timeglass-fasong og flat mage!

Les mer

Mageoperasjonen gav meg livskvaliteten tilbake!

Jeg var plaget med fukt, kløe, svie og infeksjoner under hudfolden på magen i mange år. Jeg er så glad for at jeg har fått gjort denne operasjonen!

Les mer

Magen har blitt helt flat og fin igjen!

Smertene i ryggen og plagene jeg hadde på grunn av delte magemuskler er nå helt borte. Jeg kan virkelig anbefale Aleris på det varmeste!

Les mer

- Nå har jeg en flott figur og en mage som harmonerer med resten av kroppen!

Jeg har alltid vært stor på overkroppen. Jeg fikk utført en brystreduksjon for noen år siden, men magen var også stor, og det plaget meg. Jeg er ellers liten i kroppen, så mitt problem var rett og slett at fettfordelingen var skjev. Jeg prøvde alt, trente mye og spiste sunt, men ingenting hjalp.

Les mer

- Jeg har aldri hatt så fin mage før!

Anna fikk utført full bukplastikk ved Aleris Colosseum Stavanger. "Resultatet er fantastisk! Jeg har virkelig bare godt å si!"

Les mer

- Dette er noe jeg burde ha gjort for 20 år siden!

Nå er det åtte uker siden min bukplastikk, og jeg har fått et helt nytt liv!

Les mer

-Magen er blitt helt suveren!

Lise (54) fikk utført en full bukplastikk ved Aleris Sykehus Agder i Lillesand. Hun var plaget av løs hud med heng på magen – og kontaktet Aleris for å ta tak i situasjonen.

Les mer

- Mageoperasjonen gjorde at jeg fikk kroppen min tilbake!

Lisbeth hadde slitt med ulike plager på grunn av magen sin i mange år. Så bestemte hun seg for operasjon, og har ikke angret et sekund!

Les mer

Hilde fikk utført bukplastikk og brystløft hos Aleris

– Jeg vil være den beste versjonen av meg selv!

Les mer

Før- under og etter operasjonen

  • Før operasjonen
  • Selve operasjonsdagen
  • Etter operasjonen
  • Mulige komplikasjoner

Forundersøkelse
Før beslutningen om en bukplastikk tas, kommer du til en konsultasjon hos en plastikkirurg. Du får fortelle om hvilke plager du eventuelt har og hvilke ønsker du har med en operasjon. Vi anbefaler at du leser denne informasjonen grundig før konsultasjonen, og skriver ned eventuelle spørsmål. Det kan være en god idé å ta med en venn eller et familiemedlem til forundersøkelsen, siden det er mye informasjon å forholde seg til. Det er viktig at du føler deg trygg gjennom hele prosessen. På konsultasjonen planlegger dere hvilken operasjon som er den rette for deg, samt forventet resultat. Du blir informert om inngrepet, det postoperative forløpet og mulige bivirkninger og komplikasjoner.

Faste
Du skal være fastende seks timer før møtetidspunktet til operasjon. Du kan drikke «tynne» væsker som vann, saft, te og kaffe (uten melk eller fløte) inntil to timer før møtetidspunktet. Du skal ikke ta pastiller, tyggegummi, røyke eller snuse når du faster. Du kan ikke drikke alkohol etter kl. 20 kvelden før operasjonen.

Medisin
På grunn av økt blødningsfare i forbindelse med operasjon, er det enkelte medikamenter du ikke skal ta. Står du på blod-fortynnende medikamenter, ta kontakt med plastikkirurgisk avdeling hvis du ikke har fått instrukser av kirurgen på vurderingstimen du hadde før operasjon.

Bruker du medisiner mot høyt blodtrykk, angina, hjerterytmeforstyrrelse eller epilepsi skal du ta disse medisinene med et glass vann på operasjonsdagen.

Bruker du diabetesmedisin, ta kontakt med plastikkirurgisk avdeling.

Bruker du p-piller, skal du slutte med de fire uker før operasjonen, og ikke starte opp igjen før to uker etter operasjonen.

Resept
Du får tilsendt resept på smertestillende til bruk etter operasjonen som kan hentes ut før operasjonsdagen. Du vil på sykehuset få med deg resept på ti stk sprøyter med blodfortynnende legemiddel, som du skal ta for å forebygge blodpropp. Disse skal du injisere, én sprøyte hver dag i ti dager etter operasjonen. Viktig at du tar sprøyten på samme tidspunkt hver dag. Du vil få undervisning i hvordan disse sprøyter skal settes på sykehuset før du reiser hjem. Du vil også få tatt mål til støttestrømper på sykehuset operasjonsdagen. Disse strømpene skal du bruke dag og natt i ti dager, så lenge du står på blodfortynnende. Kan tas av på dagtid og vaskes, settes på straks de er tørre.

Røyking og snus
Du skal ikke røyke eller bruke snus senest tre uker før til to uker etter operasjonen. Røyk og snus nedsetter blodets evne til å transportere oksygen til vevet og dermed forsinker sårhelingen. Det kan gi større fare for komplikasjoner etter operasjonen som nekrose/dødt vev.

Hygiene før operasjonen
For å redusere infeksjonsfaren i forbindelse med operasjonen skal du dusje og vaske håret kvelden før, og på morgenen operasjonsdagen. All hud skal vaskes godt med såpe, vask spesielt nøye rundt nese og munn, armhulene, navlen, underliv og lyskene. Det er viktig at all såpe skylles godt av. Tørk med rent håndkle og ta på rene klær. Du skal ikke smøre deg med hudlotion etter å ha dusjet. Skal du operere steder på kroppen hvor det er kroppshår, skal kroppshår klippes før du dusjer. Det skal ikke barberes da dette kan gi hudirritasjon.

Hud, negler, navle og smykker
Du skal ikke bruke krem, parfyme eller sminke operasjonsdagen. Møt uten smykker og piercing. Neglene skal være korte, rene og uten neglelakk.

Kompresjonsplagg
Du må medbringe kompresjonsplagg (body eller magebelte som avtalt med kirurgen) til sykehuset operasjonsdagen. Magebelte kan benyttes de første to ukene etter operasjonen. Du må da bruke et annet kompresjonsplagg de neste ukene.

Dietter og allergier
Har du spesielle krav til kosten i form av dietter eller allergier ber vi deg vennligst kontakte Aleris før operasjonen.

Ernæring
Det er viktig at kroppen din er i best mulig ernæringsmessig balanse før en større operasjon. Hvis du er på slankekur eller en spesiell diett like før operasjonen, risikerer du at stoffskiftet er ute av balanse. Den anbefales at du i ukene før operasjonen inntar god, næringsrik og variert kost.

Transport
Du må avtale med en pårørende eller venn om å hente deg og bli hos deg det første døgnet etter utskrivelsen. Du kan ikke kjøre hjem selv eller ta offentlig transport alene hjem etter operasjonen. Sykehuset kan være behjelpelig med å bestille taxi ved behov.

Tilsyn
Du skal ikke være alene det første døgnet etter utskrivelsen og det er viktig at det i forkant avtales tilsyn av en voksen person som skal være sammen med deg.

Ankomst
Ved ankomst henvender du deg i resepsjonen. Du blir hentet av sykepleier som hjelper deg med forberedelse før operasjon. Anestesilegen informerer deg om bedøvelsen og kirurgen foretar en opptegning av operasjonsområdet og svarer på eventuelle spørsmål.

Mini mageplastikk
Operasjonen varer ca. én time og foregår i full narkose. Kirurgen lager et snitt under den nedre delen av magen fra lyske til lyske. Huden med det underliggende fettvevet løsnes opp til navlenivå, og den overflødige huden og fettvevet fjernes. Huden sys deretter sammen med selvoppløsende tråd i flere lag. For å fjerne mindre blodansamlinger kan det være at kirurgen legger inn et dren (liten plastikkslange) ut gjennom huden.

Full mageplastikk og eventuelt sying av magemuskulatur
Operasjonen varer ca. to timer og foregår i full narkose. Plastikkirurgen starter med å legge et snitt på tvers under den nedre delen av magen like over skambenet fra hofte til hofte. Etter dette løsnes hud og fett opp til brystbenet, og den overflødige huden og underhuden fjernes. Det foretas en oppstramming av buk muskulaturen der dersom det er avtalt før operasjonen. Navlen løsnes fra den omkringliggende huden og plasseres på nytt planlagte området. Deretter sys huden under den nedre delen av magen sammen lagvis. For å fjerne mindre blodansamlinger legges det 1-2 dren (små plastikkslanger) ut gjennom huden.

Fleur de Lis
Operasjonen varer ca 2,5 time og operasjonen er som den over, men snittet legges vertikalt i tillegg og huden kan strammes fra sidene i tillegg. Når operasjonen er avsluttet blir du kjørt tilbake på oppvåkningsavdelingen. Du observeres av sykepleier inntil du er tilstrekkelig våken og velbefinnende. Plastikkirurgen vil se til deg og informerer om det er spesielle forholdsregler du skal ta hensyn til etter operasjonen.

Felles for alle operasjonstypene

Smerter
Det kan være smerter umiddelbart etter operasjonen.

Mobilisering
Av hensyn til forebyggelse av blodpropp, er det viktig at du raskt kommer deg på bena igjen etter operasjonen. En sykepleier hjelper deg med dette. Du skal likevel unngå unødvendig trekking i stingene.

Utskrivelse
Når operasjonen utføres dagkirurgisk vil du normalt blir utskrevet fra sykehuset 2-3 timer etter operasjonen er ferdig. Du får med deg informasjonsskriv med aktuelle telefonnummer til Aleris og kirurgen som opererte deg. Du vil få med informasjon om hvordan du forholder deg til drenet.

Kontakt etter utskrivelse
Du vil bli ringt opp av helsepersonell dagen etter operasjonen for å høre hvordan du har det. Du kan da stille spørsmål du måtte ha. Du får med nødvendige telefonnummer ved utskrivning, hvis du ønsker å komme i kontakt med oss.

Smerter og hevelse
Du kan forvente smerter og ømhet i operasjonsområdet i to uker og etter operasjonen. Er magemuskulatur sydd vil du kunne oppleve en stramming og ubehag når du bruker muskelen opp til tre måneder etter operasjonen. Det kan oppleve hevelse av magen i 3-4 måneder etter operasjonen.

Siving
Det kan forekomme en lett siving fra såret. Det er helt alminnelig og krever vanligvis ikke behandling.

Dren
Du får informasjon om hvordan du forholder deg til drenet og når det skal fjernes. Vanligvis fjernes dette 1-5 dager etter operasjonen.

Bandasje
Du får en komprimerende bandasje over magen etter operasjonen som fjernes to dager etter operasjonen eller samtidig som drenet. Tape skal ikke fjernes før 10-12 dager etter operasjonen.

Aktivitet, trening og hvile etter bukplastikk
Du kan dusje fire dager etter operasjonen, så sant dren og stor bandasje er fjernet. Tape skal sitte på og fønes tørr etter hver dusj.

Den første uken etter operasjonen er det viktig at det ikke oppstår unødvendig trekking i stingene. Det anbefales at man går i lett foroverbøyd stilling og at man ligger med bøyde bein når man hviler. Du kan gjenoppta daglige aktivitet rimelig raskt etter operasjonen og gå tur når du føler deg klar for det.

Du skal ikke trene/ha hard fysisk aktivitet de første seks ukene etter operasjonen. Dersom magemuskelen er sydd sammen, skal du ikke trene på før 12 uker etter operasjonen. Du skal ikke løfte tungt de første 4-6 ukene for å skåne arrene og sammensydd magemuskulatur. Viktig at du begynner forsiktig.

Du skal ikke kjøre bil før du kan reagere normalt i enhver situasjon.

Du kan svømme fire uker etter operasjonen, når sårskorpene er borte. Det anbefales å være forsiktig med klorvann inntil sårene er helt grodd for å unngå hudreaksjoner.

Kompresjonsplagg/magebelte
Du skal bruke kompresjonsplagg/ magebelte dag og natt i fire uker etter operasjonen. Deretter to uker på dagtid og ved aktivitet. Det er viktig at kompresjonsplagget tilpasses korrekt. Det skal ikke sitte for stramt da dette kan føre til at blodforsyningen til hud og underhud stoppes. Sykepleier vil instruere deg korrekt bruk ved utskrivelsen. Generelt skal magebelte sitte så stramt at du uten vanskeligheter kan få hånden inn under magebelte ovenfra.

Plaster/tape
Det anbefaler å bruke papir tape over arrene de første tre måneder etter operasjonen. Disse skiftes ca. én gang i uken. Skulle huden reagere med kløe og rødme må du slutte eller gå over til silke- eller silikontape.

Sollys
For å oppnå så pene arr som mulig er det viktig å beskytte arrene mot sollys og solarium de første 12 månedene etter operasjonen. Vi anbefaler beskyttelse av arrene med plaster, klær eller solfaktor med minimum solfaktor 15.

Fjerning av sting
Det blir vanligvis sydd med tråd som løser seg opp av seg selv. Du vil få beskjed om du har sting som må fjernes.

Kontroll
Kirurgen tilbyr deg å komme til etterkontroll 3-6 måneder etter operasjonen. Hvis du får har behov for kontroll tidligere er du selvfølgelig alltid velkommen til å kontakte oss.

Sykmelding
Du vil få sykmelding der det foreligger medisinsk indikasjon for operasjon. Du får ikke sykmelding dersom operasjonen er av kosmetisk indikasjon og du må ta fri fra jobb i 2-4 uker avhengig av hvilket yrke du har.

Mulige komplikasjoner og langtidsvirkninger

Blødning
Blødning etter operasjonen er sjeldent, men kan oppstå. Det kan bli nødvendig med et kirurgisk inngrep for å stoppe blødningen. Ved mistanke om blødning, ta kontakt med sykehuset eller kirurgen som opererte deg.

Væskeansamling
Det kan oppstå væskeansamlinger i operasjonsområdet som kan kreve tapping.

Infeksjon
Etter all kirurgisk behandling kan det forekomme infeksjon. Hvis du røyker eller er overvektig øker risikoen. Tegn på infeksjon er rødhet, varme, hevelse, dunkende smerter og eventuelt feber. Ved mistanke om infeksjon, ta kontakt med sykehuset eller kirurgen som opererte deg.

Nekrose
Nekrose/dødt vev etter operasjonen er sjeldent, men det kan forekomme. Risikoen øker for røykere og overvektige. Vevet mister blodtilførsel og huden kan bli misfarget. Nekrose kan være overfladiske eller dyp. Overfladisk nekrose kan leges med god sårpleie. Dypere nekrose kan kreve kirurgisk inngrep.

Arr etter bukplastikk
Du får et arr rundt navlen og på tvers nedad på magen. Arrene er permanent og etter operasjonen kan de være røde og hovne opp til 12 måneder. Arrene vil med tiden bli smale og lyse. Enkelte kan få arr som er bredere og mørkt pigmenterte.

Endret sensibilitet
Etter operasjonen vil det ofte være nedsatt følelse i huden rundt navlen og skambenet. Dette forsvinner oftest etter 2-6 måneder, men nedsatt følelse kan bli permanent.Send inn skjema så tar vi kontakt for en uforpliktende prat.

Back to top