BMI-kalkulator
En BMI-kalkulator er et verktøy som gir svar på hvor høy BMI du har. BMI står for Body Mass Index, og er en formel som viser forholdene mellom vekt og høyde.
Slik bruker vi BMI-kalkulatoren
BMI-utregning er en god inngangsport for å vurdere om en person er overvektig og bør vurdere vektreduksjon. På Aleris Overvekstklinikk ser vi på BMI, så vel som livvidde og hoftevidde. I tillegg vurdererer vi helsen for øvrig og ser på eventuelle følgelidelser av overvekt.
Regn ut din BMI med vår BMI-kalkulator
Din BMI er:
Undervekt (0 - 18,5)
Din BMI indikerer at du er undervektig. En sunn kroppsvekt er viktig for god helse, mange er ikke klar over at undervekt er uheldig. For enkelte kan det være vanskelig å legge på seg. Vi anbefaler at du tar kontakt med en av våre dyktige ernæringsrådgivere for kostholdsveiledning.
Normalvekt (18,5 - 25)
Din BMI indikerer at du er normalvektig. Fedmekirurgi er ikke aktuelt for deg. Vektnedgang er heller ikke anbefalt, men et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet er gunstig for å opprettholde god helse.
Overvekt (25 - 30)
Din BMI indikerer at du har en overvekt. Din helserisiko kan være forhøyet, men dette er svært individuelt. BMI kan være misvisende dersom du har høy muskelmasse. For å vurdere din helserisiko er det smart å benytte flere mål. Hvis du er kvinne og din livvidde er større enn 88 cm, eller hvis du er mann og din livvidde er over 100 cm så har du forhøyet risiko for livsstilssykdommer som diabetes II, høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom. Det er viktig at du ikke øker din vekt ytterligere, men eventuelt prøver å redusere den noe. Hvis din BMI er høyere enn 27 er risikoen for fedmerelaterte helseplager høyere. Det dokumenteres i nyere undersøkelser at kvinner med BMI 27,3 og menn med BMI 27,8 har økt forekomst av høyt blodtrykk, diabetes og hjertesykdommer.
Fedme (30 - 35)
Din BMI indikerer at du har en helseskadelig overvekt. Dersom du over tid har en BMI over 30 har du økt risiko for å få sykdommer som diabetes II, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, søvnrelaterte lidelser, og belastningslidelser. Livvidde over 88 cm for kvinner og over 100 cm for menn øker også risikoen ytterligere. Dersom vekten din er etablert på dette nivået, du har forsøkt flere ganger å redusere vekten din, og du har følgelidelser kan slankeoperasjon være noe for deg. Aleris kan tilby behandling i form av gastric sleeve operasjon.
Alvorlig fedme (35 - 40)
Din BMI indikerer at du har en alvorlig fedme. Dersom du over tid har en BMI 35- 39,9 har du betydelig økt risiko for å få sykdommer som diabetes II, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, søvnrelaterte lidelser, ufrivillig barnløshet og belastningslidelser. Overvektskirurgi kan være aktuelt for deg. Aleris tilbyr behandling i form av gastric bypass, gastric sleeve og sleeve bypass (SASI) operasjon. Kontakt oss i dag for uforpliktende og gratis rådgivning om slankeoperasjon.
Svært alvorlig fedme (40 - -1)
Din BMI indikerer at du har en svært alvorlig fedme. Det er stor fare for at du er, eller kommer til å bli syk på grunn av din fedme. Du har betydelig økt risiko for diabetes II, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom som hjerteinfarkt og hjerneslag, søvnrelaterte lidelser, ufrivillig barnløshet og belastningslidelser. Det er også mange som har psykiske problemer knyttet til sin overvekt. Aleris kan tilby behandling i form av gastric bypass, sleeve bypass (SASI) eller gastric sleeve. Operasjon er et hjelpemiddel til å endre livsstil og få en varig, normal vekt. Kontakt oss i dag for uforpliktende og gratis rådgivning om slankeoperasjon.
BMI er en av flere målemetoder som kan gi en indikasjon på om et menneske er undervektig, normalvektig, overvektig, eller sykelig overvektig. I tillegg til BMI er blant annet livvidde og overvektsrelatert sykdommer som diabetes 2, høyt blodtrykk og høye kolesterolverdier viktige faktorer som spiller inn.
Liv- og hoftevidde er også viktig
Både liv- og hoftevidde må måles. Forholdet mellom disse to målene sier noe om hvordan kroppen din er satt sammen, og om du står i fare for å utvikle sykdommer. Fettet som lagres i buken har nemlig stor betydning for helsa di, da dette påvirker både blodsukker og kolesterolverdier. Fett på lår og rumpe er ikke like farlig.
Norsk Helseinformatikk anbefaler at livvidden hos kvinner er mindre enn 80 prosent av hoftevidden, og livvidden hos menn er mindre enn 90 prosent av hoftevidden.
På bakgrunn av dine resultater vil vi komme med en anbefaling om slankeoperasjon kan være noe for deg. Kontakt Aleris Overvektsklinikk for mer informasjon.
BMI-formel: Hvordan regnes den ut?
BMI’en din regnes ut på bakgrunn av din vekt og høyde med følgende formel: vekt/(høyde målt i meter)*(høyde målt i meter) Hvis du for eksempel er 1,75 meter høy og veier 75 kg, så ser ditt BMI-regnestykke slik ut: 75 / (1.75 * 1.75) = 24.49
Det er dette som kalles BMI-formelen. Hvis dette eksempelet hadde vært din vekt og høyde, hadde du vært innenfor det som regnes som normalvektig.
BMI-tabell: De forskjellige kategoriene
Satt av Verdens Helseorganisasjon (WHO)
BMI | Vektsstatus |
0-18,4 | Undervektig |
18,5-24,9 | Normalvektig |
25-29,9 | Overvektig |
30-34,9 | Fedme klasse 1 |
35-39,9 | Fedmeklasse 2 |
40- | Fedmeklasse 3 |
BMI-formelen stemmer ikke for meg!
En god del vil oppleve at kategorien de havner i på BMI-skalaen ikke stemmer overens med hvordan de opplever sin egen helse.
Kanskje du er en sprek person som trener fem ganger i uka, men så har du likevel en BMI på 26. Du er altså per definisjon overvektig. Det kan jo ikke stemme? BMI står for «body mass index», eller kroppsmasseindeks på norsk. Det er rett og slett en formel som sier noe om hvor stor fysisk masse du har. Hvor mye plass du tar i verden! På et individuelt nivå kan ikke BMI si alt om helsen din, men om vi ser på grupper av mennesker har BMI tett sammenheng med helse.
BMI hos menn og BMI hos kvinner
BMI tar ikke hensyn til kjønn. Ifølge WHO er BMI-kategoriene i tabellen satt opp som et overslag over den generelle befolkningen. Det er i fedmekategoriene folk flest kan begynne å utvikle sykdommer og helseproblemer som følge av vekten.
Det kan være snakk om muskel- og skjelettplager på grunn av overbelastning, hjerte- og karsykdommer, diabetes, høyt blodtrykk, søvnapné, hormonforstyrrelser, urinlekkasje og nedsatt fertilitet. Kategoriene i tabellen er med andre ord basert på forskning på sykdomsforekomst, og kan sees på som en standard å gå ut fra for å vurdere en persons overvekt og helsetilstand.
BMI tar ikke hensyn til kjønn eller kroppssammensetning
En veltrent person med høy muskelmasse kan ha samme BMI som en utrent person med lavere muskelmasse og mye høyere andel fett på kroppen. BMI tar heller ikke hensyn til hvordan du er bygget. Noen har en skjelettramme som er sped, andre er brede og kraftige. Det har betydning for hvordan kroppen ser ut og hvilken BMI som er normal for akkurat deg.
Godt grunnlag for refleksjon
Mange blir overrasket og kanskje til og med litt såret over å finne ut at de har en BMI som tilsier at de er overvektige. At du har en høy BMI gjør deg ikke til noe dårligere menneske. Og det er absolutt ikke alle i overvektskategorien som har dårlig helse.
Likevel mener vi at det å vite sin BMI gir et godt grunnlag til å reflektere over sitt eget kosthold og aktivitetsnivå. Er det noe du kan gjøre for å optimalisere helsen din? Eller opplever du deg egentlig frisk, rask og fornøyd, BMI’en til tross?
Er du i tvil, gå til legen for en helsekontroll og en samtale.
Har du spørsmål til hvordan vi bruker BMI ved vurdering av slankeoperasjon?
Du finner våre kontaktdetaljer her.
Høy BMI uten høy fettprosent
Noen mennesker kan ha en høy BMI uten at de har høy fettprosent. Dette gjelder særlig idrettsutøvere i styrkeidretter, som kan ha en stor fettfri masse som gir høy vekt, men samtidig normal fettprosent. De fleste mosjonister vil ikke falle inn under denne kategorien, og for de aller fleste, enten du trener mye eller lite, vil en BMI over 30 indikere økt sykdomsrisiko.
BMI for å beregne vekttap etter slankeoperasjon
Etter slankeoperasjon bruker vi BMI 25 (normalvekt) til å beregne vekttapet. På denne måten kan vi sammenligne en som veide 200 kg før operasjon med en som veide 95 kg. Vi regner ut hvilken vekt du ville ligget på dersom du var normalvektig (BMI 25). Deretter regner vi ut prosentvis vekttap av kiloene over BMI 25.
Sunn kropp uten normalvekt
Mange har en sunn kropp selv om de ikke kommer helt ned i normalvekt, og det er derfor ingen målsetning for alle å gå ned 100 % av sin overvekt. Vi måler livvidde på kontrollene etter slankeoperasjon for å beregne hvordan fettet er plassert. Dersom livvidden er innenfor anbefalte verdier og du er aktiv og har et sunt kosthold, vil en BMI mellom 25 og 29,9 også være forenlig med god helse.
Spørsmål om slankeoperasjon?
Har du andre spørsmål om slankeoperasjonen kan du ta kontakt med Aleris Overvektsklinikk. Aleris Overvektsklinikk har gjennomført nærmere 10 000 slankeoperasjoner. Les mer om våre pasienters erfaringer med slankeoperasjon her.