Hvordan påvirkes fertiliteten av kosthold?
Pass på at du får i deg sunn og næringsrik mat når du prøver å bli gravid. Hvis du er overvektig eller undervektig, kan det påvirke fruktbarheten og dine muligheter for å bli gravid. Det samme kan kvaliteten på ditt kosthold før unnfangelse av en ny verdensborger gjøre. Vår ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med å lage en plan for å oppnå et godt kosthold som gir barnet ditt en god start i livet. Hun kan også hjelpe deg å oppnå en gunstigere vekt, slik at du selv skaper de beste forutsetninger for å bli gravid.
Matkvalitet er viktig
Det viser seg at hvilket kosthold du har i forkant av graviditet har mye å si for fertilitet hos både mor og far, men også for barnets fremtidige helse. Det er viktig å legge om kosten i god tid før planlagt graviditet da konsekvensen av dårlig kost over tid kan ta tid å rette opp.
Vektproblemer kan gi fertilitetsproblemer
Overvekt og undervekt kan gi en forskyvning i hormonbalansen, som i begge tilfeller kan påvirke eggløsningen. Det reduserer sjansene for å bli gravid.
Hvis din BMI nærmer seg normalverdien, kan du få regelmessig menstruasjon og eggløsning igjen, og i mange tilfeller kan du oppnå graviditet på den naturlige måten.
Få hjelp til gode og langsiktige endringer
Vår ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med å lage en kostplan for å oppnå et bedre kosthold som du kan trives med og som kan hjelpe deg til en gunstigere vekt. Du vil få den nødvendige støtten til å utføre endringene i praksis.
Endringer i kostholdet bør skje i god tid før fertilitetsbehandlingen. Når man er blitt gravid vil kroppen endre seg. Disse endringene skjer gradvis gjennom hele graviditeten og gjør at kroppen har behov for en litt annen sammensetning av næringsstoffer i maten man spiser. Det er i denne perioden viktig å ta ulike tilskudd hvis kosten ikke dekker behovet ditt. Det er en fordel å fortsette med veiledning gjennom graviditet og amming, slik at kostholdsplanen kan optimaliseres i forhold til de endrede behovene.
Vitaminer når du prøver å bli gravid
Ditt kosthold før og under graviditeten kan påvirke barnet i magen. Du bør derfor tilstrebe å få i deg sunn og næringsrik kost, og gjerne ta et daglig multivitamin-mineraltilskudd som inneholder folat, D-vitamin, jod og jern. Dette er næringsstoffer som er viktige i svangerskapet og som helst bør tas før du blir gravid. Alle som forsøker å bli gravide anbefales i tillegg å ta et tilskudd av 400 mg folat for å forebygge alvorlige skader som f.eks ryggmargsbrokk. Andre navn på folat er folsyre, folacin og vitamin B9.
Livsstil under graviditeten
Alkohol
Du bør unngå all alkohol når du er gravid, og helst også mens du prøver å bli gravid. Alkohol kan påvirke fruktbarheten negativt og øke risikoen for spontanabort.
Røyk og snus
Røyking svekker fruktbarheten hos begge kjønn, og man antar at det samme gjelder for snus. Å kutte røyk og snus vil derfor være gunstig både for din fertilitet og ikke minst for barnets vekst og utvikling. Barnet trenger god tilførsel av oksygen for å utvikle seg normalt. Nikotinet i tobakken gjør at blodårene trekker seg sammen, og dette skjer også i morkaken og i livmoren. Dermed får barnet mindre tilførsel av oksygen og næring. Snus og røyk øker også sannsynligheten for spontanabort og andre komplikasjoner. Du bør heller ikke bruke nikotinlegemidler eller nikotinholdige e-sigaretter.
Fysisk aktivitet
Det å være fysisk aktiv er gunstig både mens du prøver å bli gravid, og under graviditeten. For noen er trening også gunstig for stressnivået. Det er helt trygt å trene under graviditeten, og dersom du ikke er vant til å trene så mye fra før, har du en ypperlig anledning til å begynne nå. Stepmaskin, ergometersykkel eller svømming kan være mer skånsomt enn løping dersom kroppen din ikke er vant til det. Lytt til kroppen og gjør tilpasninger ettersom magen vokser. Dersom du får smerter, eller blir svimmel, kvalm eller får tåkesyn, bør du snakke om dette med legen din.
Kaffe og fertilitet
Man har i lang tid anbefalt et begrenset inntak av kaffe for mor under graviditeten. Dette da man i tidligere studier har påvist at store mengder koffein kan gi økt risiko for spontanabort. Maksimalt anbefalt mengde under graviditet har vært fra 100-200 mg koffein daglig, innholdet i ca en kopp kaffe.
I en ganske fersk norsk studie, publisert i mai 22, fant man ingen kausal sammenheng mellom antall kaffekopper mor inntok under graviditet og spontanabort eller dødfødsel. Heller ikke barnets fødselsvekt ble negativt påvirket av kaffeinntaket. Man antar at sammenhengen som tidligere er påvist skyldes konfunderende faktorer som inntak av alkohol og sigarettrøyking.
Imidlertid er de norske anbefalingene fortsatt at man under graviditet reduserer kaffeinntaket til ca. en kopp kaffe daglig.
Ønsker du time hos ernæringsfysiolog?
Her kan du selv finne en tid som passer.