Skip to Content

Fettsuging

Fettsuging er framfor alt egnet til figurforming av normalvektige. Det vil si fjerning av usymmetriske og uønskede fettansamlinger lokalt på kroppen. Slike områder kan være innside lår og knær, legger, hofter/flanker, mage, dobbelthake og bryster.

 

Hva er fettsuging?

Med hjelp av fettsuging, som også kalles for liposkulptur, fjerner vi fettansamlinger på dine problemområder på en skånsom måte. Behandlingen gir varig effekt, da kroppen ikke lager nye fettceller. Vi kan utføre tradisjonell fettsuging med kanyle, også kalt tumesces-fettfjerning, eller fettsuging med hjelp av laser, ultralyd eller maskin. Våre plastikkirurger er svært erfarne med fettsuging som figurformingsmetode. 

– Jeg slet med å bli kvitt uønsket fett rundt midjen og ryggen. Derfor oppsøkte jeg Aleris og fikk utført fettsuging.Pasient, fettsuging

- Magen er flat og valkene er borte!

- Jeg er superfornøyd etter fettsuging med laser!

Les mer

Fettsuging: Nå føler jeg meg vel

– Jeg slet med å bli kvitt uønsket fett rundt midjen og ryggen, derfor oppsøkte jeg Aleris og fikk utført fettsuging.

Les mer

Fikk utført fettsuging av innside knær, legger og ankler

Resultatet ble veldig bra! Jeg har begynt å gå med skjørt, og jeg føler meg vel.

Les mer

Før- under og etter operasjonen

  • Operasjonsdagen
  • Etter operasjonen
  • Mulige komplikasjoner og langtidsvirkninger

Ankomst

Ved ankomst henvender du deg i resepsjonen, eller registrerer deg digitalt før du setter seg i venterommet. Du blir hentet av sykepleier eller kirurg som hjelper deg med forberedelser til operasjonen. Kirurgen foretar en opptegning av operasjonsområdet og svarer på eventuelle spørsmål. Du vil også få god informasjon om bedøvelsen.

Operasjonen

Operasjonen foregår i full narkose. Det settes lokalbedøvende væske i aktuelle regioner som skal fettsuges. Fettsuging utføres gjennom 5-6 millimeter store hull i huden og etterlater seg som regel helt ubetydelige arr. Hvor lang tid operasjonen tar avhenger av hvor store områder som skal fettsuges. Etter behandlingen settes det på kompresjonsbekledning og godt med padding rundt innstikks-åpningene. Når operasjonen er avsluttet blir du trillet tilbake på oppvåkningsavdelingen. Du observeres av sykepleier til du er i form til å reise hjem. Plastikkirurgen vil se til deg og informere om det er spesielle forholdsregler du skal ta hensyn til etter operasjonen.

Smerter

Vi skal gjøre alt vi kan for å gi deg god smertelindring, men noe smerter er forventet. Når lokalbedøvelsen er på vei ut av kroppen kan du ta smertestillende i henhold til de instruksjoner du har fått.

Mobilisering

For å forebygge blodpropp, er det viktig at du raskt kommer deg på bena igjen etter operasjonen. Dette får du bistand med her.

Utskrivelse

Operasjonen utføres dagkirurgisk. Det vil si at du normalt blir utskrevet fra sykehuset 1-2 timer etter at operasjonen er ferdig. Du får med deg informasjonsskriv med aktuelle telefonnummer til Aleris og kirurgen som opererte deg.

Kontakt etter utskrivelse

Du vil bli oppringt av helsepersonell første virkedag etter operasjonen for å høre hvordan du har det. Du kan da stille spørsmål du måtte ha. Utover dette kan du også ta kontakt med oss ved behov.

Smerter

Du kan føle avtakende ømhet og hevelse i det/de fettsugede områdene i 1-2 uker etter operasjonen. Du kan derfor ha bruk for noe smertestillende. Du får elektronisk resept på dette.

Sivning

Det kan forekomme sivning fra innstikksstedene. Det er helt normalt og krever vanligvis ikke behandling.

Bandasje

Det settes på plaster på innstikksstedene og padding over for å hindre lekkasje. Kompresjonsbekledning legges på umiddelbart etter operasjonen er avsluttet.

Teip/plaster

Det anbefales å bruke papirteip over innstikkstedene de første 3 månedene etter operasjonen eller til arrene er bleke. Disse skiftes ca. 1 gang i uken. Skulle huden reagere med kløe og rødme må du slutte eller gå over til silke- eller silikonteip.

Kompresjonsbekledning

Du er viktig at du bruker kompresjonsbekledning dag og natt i 4 uker og deretter 2 uker dagtid (til sammen 6 uker på dagtid). Du kan gjerne bruke dette lenger om du har behov, og gjerne ved aktivitet. Det kan være ønskelig å vaske/skylle opp kompresjonsplagget etterhvert. Dette kan gjøres i den siste perioden hvor kompresjonen ikke skal benyttes på natten og dermed kan henge til tørk til neste dag.

Dusj og hygiene

Du kan dusje 2 dager etter operasjonen. Behold plaster på innstikkstedene når du dusjer og skrift til tørre etter å ha dusjet.

Aktivitet og hvile

Gå rolige turer når du føler for det, men unngå motbakker og anstrengelse.

Ikke gjør aktiviteter der du får høy puls eller blodtrykk av de første 3 ukene. Treningen kan opptas gradvis etter 4-6 uker.

Du kan bade i sjøen etter 2 uker og klor/ferskvann etter 4 uker. Du kan kjøre bil når du kan reagere normalt i enhver situasjon.

Sollys

For å oppnå så pene arr som mulig er det viktig å beskytte arrene mot sollys og solarium de første 12 månedene etter operasjonen. Vi anbefaler beskyttelse av arrene med plaster, klær eller solfaktor med minimum faktor 50.

Sting

Det blir vanligvis sydd med tråd som fjernes etter 7-10 dager. Du avtaler tid med sykehuset for å fjerne stingene.

Sykmelding

Du vil ikke få sykmelding da inngrepet er av kosmetisk indikasjon. Hvor lenge du blir borte fra jobb kan variere. Noen må beregne å ta fri fra jobb i 2-10 dager avhengig av yrket.

Kontroll

Vi tilbyr deg å komme til etterkontroll 3-6 måneder etter operasjonen. Sluttresultatet etter fettsuging vil ikke være endelig før tidligst 3-6 måneder etter inngrepet. Da er hevelsen mindre og huden har trukket seg sammen. Har du behov for kontroll tidligere, er du hjertelig velkommen til å kontakte oss.

Mulige komplikasjoner og langtidsvirkninger

Hevelse

Det oppstår alltid hevelse etter en fettsuging, men i varierende grad. Hevelsen kan vare i 6-12 uker og i mindre grad helt opp til 1 år.

Ujevnheter

Ujevnheter etter en fettsuging kan skyldes flere ting. Det kan være sugd for lite eller for mye i enkelte områder. Dersom det er fjernet for lite, kan det som regel foretas en mindre korreksjon i lokalbedøvelse. Det kan være vanskelig å korrigere hvis det er fjernet for mye. Kirurgen prøver derfor heller å fjerne for lite, enn for mye. Ujevnheter kan også skyldes slapp og uelastisk hud som ikke har evne til å trekke seg tilstrekkelig sammen. Da hjelper det ikke med ytterligere fettsuging. Ujevnheter i form av mindre kuler kan være synlig i flere måneder etter en fettsuging.

Misfarging

Det er vanlig at de behandlede områdene og områder nedenfor disse kan bli misfarget som ved et stort blått merke. Misfargingen minsker i løpet av en måned.

Smerter

Du må regne med å være øm etter operasjonen. Det avtar i dagene etter operasjonen og varer sjeldent mer enn i 1-2 uker.

Nedsatt følelse

Under en fettsuging påvirkes de små følelsesnervene i området som er behandlet. I tiden etter fettsugingen kan du derfor ha områder med nedsatt følelse. Dette vil normalt avta i løpet av 3-6 måneder, men hos enkelte kan det være permanent.

Blødning

I veldig sjeldne tilfeller kan det forekomme blødning hvor det er behov for operativ uttømming av en blodansamling. I så fall vil det bli et arr i dette området.

Infeksjon

Infeksjon under fettsuging er uhyre sjeldent, men kan forekomme. Man kan som regel behandle med antibiotika, men i ekstremt sjeldne tilfeller kan det være behov for kirurgisk drenasje. Tegn på infeksjon er rødme, varme, hevelse, dunkende smerter og eventuelt feber. Dersom du røyker er risikoen for infeksjon større.

Blodproppdannelse

I forbindelse med alle operasjoner kan det oppstå blodproppdannelse i de dype venene i bena. Dette prøver vi å forebygge ved at du raskest mulig kommer deg opp og beveger deg. Symptomer på blodpropp er økende hevelse i legg og lår, samt smerter i disse regioner. Ved slike symptomer skal du ta kontakt med lege/legevakt så fort som mulig.

Back to top