Skip to Content

Brystforstørrelse med eget fett

Brystforstørrelse med eget fett (fettransplantasjon) er det nyeste innen brystforstørrelse. Man tar overskuddsfett fra mage/rumpe/lår, og flytter det til brystene.

Brystforstørrelse med eget fett passer for deg som:

  • ønsker en permanent brystforstørrelse på ca en skålstørrelse. Ønsker du en større endring i størrelsen, tilbyr vi brystforstørrelse med implantater
  • har fått en sjenerende kapseldannelse og ønsker sine implantater fjernet
  • har asymmetriske bryster etter en brystrekonstruksjon
  • ikke ønsker brystimplantater
  • har tilstrekkelige fettdepoter å ta av( BMI mellom 20 og 30)
  • ønsker en fettsuging på 500 ml på andre deler av kroppen enn brystet.
  • ikke planlegger å gå ned i vekt
  • er ikke-røyker   

Om brystforstørrelse med eget fett

 

Hvem er ikke egnet? 

Brystforstørrelse med eget fettvev er ikke egnet om du ønsker deg store bryster. Operasjonen kan ikke tilbys storrøykere, eller personer som har dårlig kontrollert eller ubehandlet diabetes.

Skånsom teknikk

For å unngå at det innsprøytede fettet blir nedbrutt, foretas fettransplantasjonen med den såkalte BEAULI-teknikken, som er skånsom mot fettet. Fettet suges ut smertefritt med milimetertynne kanyler, og blir deretter renset, før det sprøytes inn i brystet. Ca 75% av fettet vil overleve ved behandlingen, og man kan overføre ca 100-150 ml fett til hvert bryst per fettransplantasjon. Hvor mye som kan overføres avhenger av hvor fast eller løst brystet er før inngrepet.

Her kan du lese mer om fettsuging.

Hvor mange behandlinger skal til?

Til en alminnelig brystforstørrelse kreves som regel 2 behandlinger med 3-4 måneders intervall for å oppnå ønsket resultat, som vil være en volumøkning på omkring 250 ml per bryst, tilsvarende ca en skålstørrelse. Resultatet er permanent, med mindre du går ned i vekt.

Mammografi

Fettransplantasjon til brystet gir små arrvevsfortetninger i brystvevet. Døde fettvevceller kan gi små forkalkninger eller godartede cyster i brystet. Dette kan mistolkes ved senere mammografi, og derfor er det helt nødvendig at du gjennomfører en mammografi både i forkant av operasjonen og 6 måneder etterpå.

Holdbarheten av resultatet

Etter 3 måneder vil resultatet være permanent. Når det har gått 3 måneder kan det foretas ny fettransplantasjon for ytterligere økning om det er ønskelig. Det er normalt at brystforstørrelse med eget fettvev må gjøres i 2-3 operasjoner før det oppnås et tilfredsstillende resultat.

Jeg ønsker konsultasjon!


Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Colosseum-Nobel (Majorstuen, Oslo),tlf: 23 19 50 50
Strømmen, tlf: 63 80 03 30
Drammen, tlf: 32 21 11 00
Marken (Bergen), tlf: 55 59 99 99
Nesttun (Bergen), tlf: 55 11 80 80
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00

Forberedelser til operasjon


Forundersøkelse

Før beslutningen om en brystforstørrelse med eget fett tas, kommer du til konsultasjon hos en spesialist i plastisk kirurgi. Du får fortelle om dine ønsker og forventninger du har til operasjonen. Vi anbefaler at du leser denne informasjonen før konsultasjonen, og at skriver ned eventuelle spørsmål du måtte ha. Det kan være en ide å ta med en venn eller et familiemedlem til forundersøkelsen, siden det er mye informasjon å forholde seg til. Det er viktig at du føler deg trygg igjennom hele prosessen.

Ved forundersøkelsen snakker dere om dine ønsker for brystforstørrelse, og vurderer om du er egnet for denne metoden. Du blir undersøkt av kirurgen og får grundig informasjon om behandlingsforløpet og forventet antall fettransplantasjoner du må gjennom for å få et tilfredsstillende resultat. Det informeres om mulige bivirkninger og komplikasjoner. Dere blir også enige om hvor på kroppen fettet kan hentes fra.

Faste

Enkelte medikamenter kan gi økt blødnings- eller blodproppfare i forbindelse med operasjon. Om du bruker blodfortynnende medisiner, må du opplyse om dette til sykehuset, og du vil få beskjed hvis det er noen av disse medisinene du skal slutte med før operasjonen. Se også eget informasjonsskriv ved innkalling til operasjon. P-piller må for de fleste inngrep seponeres 4 uker før operasjonen.

Medisin

Enkelte medikamenter kan gi økt blødnings- eller blodproppfare i forbindelse med operasjon. Om du bruker blodfortynnende medisiner, må du opplyse om dette til sykehuset, og du vil få beskjed hvis det er noen av disse medisinene du skal slutte med før operasjonen. Se også eget informasjonsskriv ved innkalling til operasjon.

Bruker du medisiner mot høyt blodtrykk, angina, hjerterytmeforstyrrelse eller epilepsi skal du ta disse medisinene med et glass vann på operasjonsdagen.

Bruker du diabetesmedisiner, ta kontakt med plastikkirurgisk avdeling ved sykehuset du skal opereres ved. 

Bruker du p-piller, skal du slutte med de 4 uker før operasjonen, og ikke starte igjen før 2 uker etter operasjonen.

Resept

Du får tilsendt en resept på smertestillende til bruk etter operasjonen som kan hentes ut før operasjonsdagen.  

Røyking og snus

Du skal ikke røyke eller bruke snus 3 uker før og 2 uker etter operasjonen. Røyk og snus nedsetter blodets evne til å transportere oksygen til vevet og forsinker dermed sårhelingen, noe som kan gi større fare for komplikasjoner etter operasjonen.

Hygiene før operasjonen

For å redusere infeksjonsfaren i forbindelse med operasjonen skal du dusje og vaske håret både kvelden i forveien og på morgenen operasjonsdagen. All hud skal vaskes godt med såpe, vask spesielt nøye rundt nese og munn, armhulene, navlen, underliv og lysken. Det er viktig at all såpe skylles godt av. Tørk med rent håndkle og ta på rene klær. Du skal ikke smøre deg med hudlotion etter å ha dusjet.

Hud, negler, og smykker

Du skal ikke bruke krem, parfyme eller sminke operasjonsdagen. Møt uten smykker og piercing. Neglene skal være korte, rene og uten neglelakk.

Kompresjonstøy

Du må medbringe kompresjonsplagg for området som skal fettsuges. Plagget settes på umiddelbart etter at operasjonen er ferdig. Ved sykehuset i Oslo selges kun magebelte, brystbind og hakemaske.

Dietter og allergier

Har du spesielle krav til kosten i form av dietter eller allergier ber vi deg vennligst kontakte Aleris før operasjonen. Ernæring Det er viktig at kroppen din er i best mulig ernæringsmessig balanse før en større operasjon. Hvis du er på slankekur eller en spesiell diett like før operasjonen, risikerer du at stoffskiftet er ute av balanse. Det anbefales at du i ukene før operasjonen inntar næringsrik og variert kost.

Transport

Du må avtale henting med en pårørende eller venn. Du kan altså ikke kjøre hjem selv eller ta offentlig transport alene hjem etter operasjonen. Sykehuset kan være behjelpelig med å bestille taxi ved behov.

Tilsyn

Du skal ikke være alene det første døgnet etter utskrivelsen, så det er viktig at du gjør en avtale med en voksen person som kan være sammen med deg i denne tiden.

Selve operasjonsdagen


Ankomst

Ved ankomst henvender du deg i resepsjonen. Du blir hentet av sykepleier som hjelper deg med forberedelsene til operasjonen. Anestesilegen informerer deg om bedøvelsen og kirurgen foretar en opptegning av operasjonsområdet og svarer på eventuelle spørsmål.

Operasjonen

Operasjonen varer i 1-2 timer i narkose. Det settes lokalbedøvende væske i aktuelle regioner som skal fettsuges. Fettsuging utføres gjennom 5-6 millimeter store hull i huden som blir sydd og som regel etterlater seg helt ubetydelige arr. Fettsuging tar tid og er avhengig av hvor store områder som skal fettsuges. Innstikksåpningene plastres før det settes på godt med padding over. Det vil sive væske fra disse etter operasjonen. Kompresjonsplagget settes på når operasjonen er avsluttet.

Ved BEAULI-teknikken suges fettet ut med et body-jet fettsugingsapparat som er svært skånsomt mot fettcellene. Fettet filtreres og renses i maskinen til en nærmest flytende form. Dette fettet sprøytes inn i brystet med meget tynne kanyler som ikke etterlater synlige arr. Fettet fordeles jevnt i underhuden over brystkjertelvevet og omkring brystmuskulaturen. De små hullene etter injeksjonen i brystene lukkes med tape som skal sitte på i 2 uker.

Når operasjonen er avsluttet blir du kjørt tilbake på oppvåkningsavdelingen. Du observeres av sykepleier inntil du er tilstrekkelig våken og velbefinnende. Plastikkirurgen vil se til deg og informere om det er spesielle forholdsregler du må ta etter operasjonen.

Smerter

Det kan være smerter umiddelbart etter operasjonen.

Mobilisering

Du vil være oppe å gå kort tid etter operasjonen.

Utskrivelse

Operasjonen utføres dagkirurgisk, det vil si at du normalt blir utskrevet fra sykehuset 2-3 timer etter at operasjonen er ferdig. Du får med deg informasjonsskriv med aktuelle telefonnumre til Aleris og kirurgen som opererte deg, slik at du enkelt kan komme i kontakt med oss hvis du ønsker det.

Etter utskrivelsen


Kontakt etter utskrivelse

Du vil bli oppringt av helsepersonell dagen etter operasjonen for å høre om alt står bra til. Du kan da stille eventuelle spørsmål du måtte ha.

Smerter

Etter operasjonen vil huden vil være øm og bedøvet i de berørte områdene, og det vil være smerter de første dagene. Det vil være hevelse og blålig misfarging av huden de første ukene etter operasjonen, men det normaliseres etter hvert. Brystene vil føles ømme og hovne og du kan ha en sprengfølelse, du kan derfor ha bruk for noe smertestillende de første dagene. Du får tilsendt resept på smertestillende sammen med innkallingsbrevet du mottar før operasjonen.

Siving fra såret

I de første dagene kan det sive en del fra de små innstikksstedene som følge av væske som benyttes til fettsugingen.

Bandasje

Brystene pakkes inn i isolerende vatt som skal sitte i 2 uker. Det er viktig å holde brystene varme etter operasjonen. Det settes på plaster på innstikksstedene og padding for å hindre lekkasje. Det legges på kompresjonsplagg på området som er fettsuget umiddelbart etter avsluttet operasjon. 

Aktivitet og hvile

Du kan dusje 4 dager etter operasjonen. Behold plaster på innstikkstedene og skift til tørre etter å ha dusjet.

Du kan kjøre bil når du kan reagere normalt i enhver situasjon.

Du kan gå turer, sykle og oppta daglig aktivitet når du måtte ha lyst til det. Men du skal ikke trene og drive hard fysisk aktivitet før 4-6 uker etter operasjonen.

Du kan svømme ca. 4 uker etter operasjonen, når sårskorpene er borte. Det anbefales å være forsiktig med klorvann inntil sårene er helt grodd for å unngå hudreaksjoner.

BH/bandasje

Bandasje på fettsuget område fjernes etter 2 dager. Du skal ikke bruke BH de første 2 ukene da det kan gi for stort trykk på de transplanterte fettcellene og disse dør. Det anbefales å bruke en topp i mykt stoff som sitter løst og som holder brystene varme. Du kan med fordel vente med å bruke BH i 3 måneder om mulig. 

Kompresjonsplagg

Det er viktig at du bruker kompresjonsbekledning dag og natt i 4 uker og deretter 2 uker på dagtid, til sammen 6 uker. Du kan gjerne bruke dette lenger om du har behov.

Tape/plaster

Det anbefales å bruke papirtape over innstikkstedene de første 3 månedene etter operasjonen eller til arrene er bleke. Disse skiftes ca. 1 gang i uken. Skulle huden reagere med kløe og rødme må du fjerne tapen, eventuelt bytte til silke-/ silikontape.

Sollys

For å oppnå så pene arr som mulig er det viktig å beskytte arrene mot sollys og solarium de første 12 månedene etter operasjonen. Vi anbefaler å beskytte arrene med plaster, klær eller høy solfaktor.

Fjerning av sting

Det blir vanligvis sydd med tråd som skal fjernes etter 7-10 dager. Du avtaler tid med plastikkavdelingen for stingfjerning.

Sykmelding

Du vil ikke få sykmelding da inngrepet er kosmetisk betinget. Du bør ta fri fra jobben 2-10 dager avhengig av yrket du har og omfanget på fettsugingen.

Kontroll

Kontroller avtales med plastikkavdelingen og kirurgen tilbyr kontroll etter 1 uke og 3 måneder. Det er viktig å være klar over at resultatet av fettsuging synes ikke før tidligst 3 måneder etter operasjonen. Da er hevelsen gått ned og huden har trukket seg sammen. Har du behov for kontroll tidligere, er du velkommen til å ta kontakt med oss.

Mammografi

Du må gjennomføre en mammografi 6 måneder etter fettransplantasjonen.

Mulige komplikasjoner og langtidsvirkninger


Hevelse

Det oppstår alltid hevelse i varierende grad etter en fettsuging. Hevelsen kan vedvare opptil 6-12 uker.

Ujevnheter

Ujevnheter etter en fettsuging kan skyldes flere ting. Det kan være sugd for lite eller for mye i enkelte områder. Dersom det er fjernet for lite, kan det som regel foretas en mindre korreksjon i lokalbedøvelse. Det kan være vanskelig å korrigere hvis det er fjernet for mye, derfor prøver kirurgen heller å fjerne for lite enn for mye. Ujevnheter kan også skyldes slapp og uelastisk hud som ikke har evne til å trekke seg tilstrekkelig sammen. Da hjelper det ikke med ytterligere fettsuging. Ujevnheter i form av mindre kuler kan være synlig i flere måneder etter en fettsuging.

Misfarging

Det er vanlig at de behandlede og omkringliggende områdene kan bli misfarget som ved et stort blåmerke. Misfargingen minsker i løpet av en måned.

Smerter

Du må regne med å være øm etter operasjonen. Det avtar i dagene etter operasjonen og varer sjeldent mer enn 1-2 uker.

Nedsatt følelse

Under en fettsuging påvirkes de små følelsesnervene, det er derfor ikke uvanlig å ha områder med nedsatt følelse etter dette inngrepet. Dette vil normalt avta i løpet av 3-6 måneder, men hos enkelte kan det være permanent.

Blødning

I veldig sjeldne tilfeller kan det forekomme blødning hvor det er behov for operativ uttømming av en blodansamling. Det vil i så fall komme et arr i dette området.

Infeksjon

Infeksjon under fettsuging er uhyre sjeldent, men kan forekomme. Dette kan som regel behandles med antibiotika, men i ekstremt sjeldne tilfeller kan det være behov for kirurgisk drenasje. Tegn på infeksjon er rødme, varme, hevelse, dunkende smerter og eventuelt feber. Dersom du røyker er risikoen for infeksjon større.

Blodproppdannelse

I forbindelse med alle typer operasjoner kan det oppstå blodproppdannelse i de dype venene i bena. Dette forsøker man å forebygge ved at du raskest mulig kommer deg opp og beveger deg. Blodproppdannelse er ytterst sjelden etter fettsuging.

Her finner du pris på brystforstørrelse med eget fett

Last ned pasientinformasjonsskriv som PDFBørge Davik

Børge Davik

Plastikkirurg

Oslo, Strømmen og Bergen

Margareth Bruheim

Margareth Bruheim

Plastikkirurg

Oslo
Drammen

Tyge Tindholdt

Tyge Tindholdt

Plastikkirurg

Oslo

Ivan Pavlovic

Ivan Pavlovic

Plastikkirurg

Trondheim

Kenneth Chiu

Kenneth Chiu

Plastikkirurg

Oslo

Nils Lykke

Nils Lykke

Plastikkirurg

Oslo


Bilde av dame som drikker te

Caroline byttet silikon mot eget fett

Les hennes erfaringer med brystforstørrelse ved hjelp av eget fett: "De er fine og myke, og best av alt er at de føles helt naturlige!"

Les mer >

Agnete tok brystforstørrelse med eget fett hos plastikkirurg Børge Davik

Agnete tok brystforstørrelse med eget fett hos plastikkirurg Børge Davik

Det tok omtrent ett år fra Agnete begynte å tenke på brystforstørrelse til hun kom på konsultasjon hos Aleris.

Les mer >

Veldig naturlig og pent resultat

-Veldig naturlig og pent resultat

Grunnen til at jeg valgte operasjon var at jeg helt siden jeg var tenåring har hatt komplekser for små pupper. Mange klager over «små pupper», men jeg hadde VIRKELIG små pupper.

Les mer >


Visste du du dette om fettransplantasjon?

Visste du du dette om fettransplantasjon?

Kroppsforming med fettransplantasjon kan være en meget god metode for deg som har uønsket fett på deler av kroppen, og samtidig et ønske om en moderat forstørrelse av andre deler av kroppen, som for eksempel bryst eller rumpe.En dyktig plastikkirurg kan utføre skånsom fettsuging der du ønsker redusert volum. Ved å behandle fettet forsiktig kan fettcellene flyttes til en annen del av kroppen.

Les mer >

Brystforstørrelse med eget fett

Brystforstørrelse med eget fett

Blant kvinner som velger å forstørre brystene, har det blitt stadig mer populært å velge brystforstørrelser med kvinnens eget fett istedenfor implantater. Metoden er mer naturlig og skånsom.

Les mer >

Mykere og mer naturlig brystforstørrelse

Mykere og mer naturlig brystforstørrelse

Den nyeste trenden innen brystforstørrelser handler om å kombinere innleggelse av brystimplantat med eget fett fra andre deler av kroppen. Metoden gir en mer naturlig form og mykere bryst.

Les mer >

Små inngrep kan gjøre en stor forskjell

Små inngrep kan gjøre en stor forskjell

Aleris tilbyr alt innen kosmetisk og rekonstruktiv plastisk kirurgi i et trygt og sikkert sykehusmiljø. – Det er ikke alltid så store inngrep som skal til, men for pasientens selvbilde kan det utgjøre en stor forskjell, sier spesialist i plastikkirurgi, Hilde Bugge.

Les mer >

Stefan Hauptig, anestesilege

Dette skjer når du legges i narkose

Det er vanlig å være bekymret før en operasjon – spesielt hvis den innebærer narkose. Men hva kan du egentlig forvente deg idet du «sovner», og når du våkner opp igjen?

Les mer >

Back to top