Conchotomi - operasjon av nesemuslinger


I nesen har man et ”radiatorsystem” som består av tre utvekster på hver side av nesen. Disse kalles conchae, på norsk nesemuslingen. Av og til blir nesemuslingene for store, slik at det er vanskelig å få luft gjennom nesen. Nesemuslingene kan krympes ved forskjellige former for operasjon.

Operasjon

En av metodene for å redusere nesemuslingen er en operasjon der man reduserer vevet i nesemuslingene ved bruk av radiobølgebehandling. Når man bruker radiobølger tilfører man vevet energi, slik at det varmes opp, og "brennes". Selve reduksjonen av nesemuslingen skjer en tid etter inngrepet, siden oppvarmingen medfører en skrumping som skjer over tid. 

Etter operasjonen kan det oppstå noe småblødning fra nesen. Først vil slimhinnene hovne noe opp slik at man blir nesetett, men i løpet av et par dager vil man begynne å merke effekten. Det kan svi en del i nesen i etterkant. Det er viktig å skylle nesen med saltvann i hvert fall en uke etter operasjonen. Du vil få resept på nesesalve som du bør bruke i noen uker etter operasjonen.  

Til toppen av siden