– Du har fått meg ut av dopmiljøet

INDRE AKERSHUS BLAD/RØMSKOG: – Hadde det ikke vært for deg, hadde jeg ikke sittet her nå, sier Stian (18, t.h.) og titter bort på Jan Atle Gjemble.


TEKST OG FOTO: ØYVIND ERIKSEN / INDRE AKERSHUS BLAD

Duoen sitter i verkstedet på Bunes, en gård vakkert beliggende ved Rømsjøen. Stian er en av flere ungdommer som sliter i hverdagen og nyter godt av tilbudet Jan Atle Gjemble og ekteparet Sundsrud har opprettet for vanskeligstilt ungdom.

Men Stian har blitt mer enn en som er på besøk i ny og ne. 18-åringen er mer eller mindre «adoptert» av familien Gjemble.

Han bor hjemme hos dem for tiden, og er daglig med i virksomheten på Bunes.

– Motivasjon og mestring er viktige stikkord for prosjektet vårt, sier Jan Atle Gjemble og titter bort på Stian. De har satt seg ned med hvert sitt pappkrus med kaffe i hjørnet av det mekaniske verkstedet på Bunes. Hvor Stian er på god vei med starten på et nytt liv.

– Jeg har tatt de første stegene, sier han optimistisk. Historien 18-åringen kommer med er sterk og trist. Men han forteller den uten blygsel og hemninger. Fast bestemt på at dette nå skal være en tilbakelagt epoke. Sine ti første år bodde han i Hokksund. Fra da og til han flyttet inn hos familen Gjemble i 2014, hadde han vært innom 28 barnevernsinstitusjoner, beredskapshjem og diverse bokollektiver.

– Jeg kom tidlig skeivt ut. Og det ble bare verre og verre, sier han og titter bort på crossykkelen han er i gang med å mekke på.

– Hvor ille var det?

– Det kunne ikke blitt verre.

Jeg havnet tidlig på kjøret. Det ble stadig tyngre og tyngre stoffer, svarer han. Tar en slurk av kaffekoppen og ser bort på Jan Atle Gjemble.

– Det er deg jeg kan takke for at jeg er her i dag. Uten deg vet jeg ikke hvordan det hadde gått.

Verkstedet på Bunes og motorsporten har blitt et viktig fundament i veien tilbake til et normalt liv. I dag konkurrerer han aktivt i enduro, ble klubbmester i Rømskog IL i fjor og har som første mål å ta et kompetansebevis innen lakk- og kariosserifaget.

Englevakt

Stian og Jan Atle møttes i forbindelse med et motortreff rømsjingen og hans X-team hadde i Trøgstad for vanskeligstilt ungdom i 2013.

Litt forut for det hadde Stian hatt englevakt etter å ha tatt en overdose.

– Jeg ble bragt til sykehus med blålys. Det reddet meg. Da jeg våknet etter den opplevelsen bestemte jeg meg for at slik kunne jeg ikke holde på lenger, sier han og titter ettertenksomt i taket. Men én ting er å ville. En annen å klare det uten et fast, støttende holdepunkt.

Der kom Jan Atle Gjemble, ekteparet Sundsrud og etter hvert hele familien Gjemble inn. Det ble flere besøk, både på Bunes og hjemme hos familien til Jan Atle, og høsten 2014 flyttet Stian inn og ble et nytt medlem av familien Gjemble.

– Det har vært mange harde tak, røper Jan Atle, og Stian nikker og samtykker. For det var ikke lett å bli kvitt tidligere «venner». Tvert imot.

Unggutten ble stadig utsatt for press fra sitt gamle miljø som ville ha ham med ut på kjøret igjen. Først etter å ha blokkert facebooksiden og byttet telefonnummer ble det bedre. Og nå har han tatt lange steg på rett vei.

– Gjensidig støtte

– Dette har vært en prosess som har vært lærerik for oss begge. Jeg har også hatt hjelp av Stian. Da jeg ble hardt kvestet i bena etter en enduroulykke senhøstes 2013, og var langt nede med store smerter og langt sykeleie, var han med på å få meg ovenpå igjen, sier Jan Atle Gjemble. Som stadig sliter med sterke ettervirkninger av både denne og utallige andre skader fra årene som aktiv enduroutøver i nasjonal toppklasse.

Relatert artikkel: Nytt aktivitetstilbud for vanskeligstilt ungdom

Til toppen av siden