Skip to Content

Soppinfeksjon i underlivet

Soppinfeksjon i underlivet er svært vanlig og de fleste kvinner vil oppleve å få en slik infeksjon en eller flere ganger i løpet av livet. Ofte er det tilstrekkelig med egenbehandling med krem og/eller vaginalvagitorier.

Soppinfeksjon i underlivet er vanlig og skyldes ofte oppblomstring av soppen Candida albicans som finnes naturlig i underlivet. Infeksjon oppstår når den naturlige bakteriefloraen i skjeden er forstyrret eller hvis immunforsvaret er svekket.

De vanligste symptomene på soppinfeksjon er kløe, svie og en kornete, luktfri utflod.

 

Faktorer som kan utløse soppinfeksjon

 • Nedsatt immunforsvar
 • Svangerskap og amming
 • Diabetes
 • Trange bukser
 • Overdreven renslighet
 • Hormonelle forandringer
 • Antibiotikabehandling
 • Menstruasjon
 • Hormonelle prevensjonsmidler og hormonbehandling   

 

Symptomer

Som tidligere nevnt er de vanligste symptomene kløe og svie. Mange får også en hvit og tykk utflod og kan oppleve smerter.

 

Forebyggende råd

 • Ikke bruk trange bukser
 • Ikke vask deg for ofte nedentil. Ved vask av underlivet anbefales rent vann eller bruk av en mild såpe med lav pH. På apoteket får du kjøpt intimsåper
 • Bruk glidemiddel ved samleie
 • Produkter med melkesyrebakterier (kapsler eller vaginalgel) kan ha en forebyggende effekt. Det finnes også tamponger med melkesyrebakterier (Ellen). Produkter med melkesyrebakterier får du kjøpt på apoteket

 

Egenbehandling

Soppinfeksjon kan behandles med reseptfrie legemidler (Pevaryl og Canesten), som finnes som vaginalvagitoirer og salve. Vi anbefaler kombinasjonsbehandling med både salve og vagitorier. Gravide skal ikke bruke innføringshylsen som følger med, men sette inn vagitorien med fingrene. Spør på apoteket dersom du er i tvil om hvilket produkt du bør velge. Partner skal bare behandles dersom symptomer er påvist.

Dersom egenbehandling ikke virker, eller du stadig har tilbakevendende soppinfeksjoner, kan det skyldes at behandlingen ikke har blitt utført riktig eller at infeksjon skyldes en sjeldnere type candidasopp. Du bør i disse tilfeller kontakte en lege som kan vurdere behandling i tablettform.Olaf Antonsen

Olaf Antonsen

Hudlege

Oslo
Bodø

Sheila A.M. Fevang

Sheila A.M. Fevang

Hudlege

Stavanger

Alesya Knutsen

Alesya Knutsen

Hudlege og allmennlege

Trondheim

Inger Marie Skoie

Inger Marie Skoie

Hudlege

Agder


Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2018. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Hudlege på Strømmen

Hudlege på Strømmen

Våre hudleger utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >

Hudlege i Oslo

Hudlege i Oslo

Vi har hudleger både på Frogner og på Majorstuen. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >

Gode tips til deg som får tørr vinterhud!

Gode tips til deg som får tørr vinterhud!

Temperaturen kryper nedover, og mange av oss kjenner værskiftet på kroppen. Kanskje klør du ekstra mye på leggene, eller du har oppdaget røde nupper på huden til barnet ditt?

Les mer >

Hudlege i Stavanger

Hudlege i Stavanger

Vi har hudleger både på Hinna Park og på Colosseum, på dagtid og kveldstid.

Les mer >

Hudlege i Trondheim

Hudlege i Trondheim

Våre hudleger i Trondheim utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >


Back to top