Vanlige symptomer på eksem

eksem1008.jpg

Eksem er en samlebetegnelse for ulike kløende hudsykdommer. Det vanligste tegnet er at huden blir tørr, flasser og klør. For mange er dette en svært plagsom lidelse, men med riktig behandling vil man i de fleste tilfeller få god kontroll over sykdommen.

Det er svært vanlig å være plaget med eksem i løpet av livet. I Norge har mer enn ti prosent av alle barn perioder der de er plaget med eksem. Hos enkelte yrkesgrupper er også ulike typer eksem utbredt. Dette gjelder spesielt renholdsarbeidere og frisører. Der er eksem på hendene svært vanlig. 

Eksem kan være langvarig eller akutt, og de fleste opplever bedring om sommeren og forverring om vinteren. 

Ulike typer eksem

Atopisk eksem: Ser man hyppigst hos barn, men kan også vedvare eller komme tilbake hos voksne. De som er plaget av atopisk eksem har også ofte allergier som kan forverre utslettet. Atopisk eksem gir kløe og røde utslett, og kan i perioder bli hissig og væskende.

Kontakteksem: Deles inn i to grupper - allergisk- og irritativ kontakteksem. Denne typen eksem oppstår når huden kommer i direkte kontakt med stoffer som huden reagerer på. Sterk kløe er vanlig, og om eksemet varer lenge blir huden tørr og slår sprekker. Er du plaget med små eller store blemmer, eller at det oppstår væskende sår - bør du oppsøke lege.

Seboreisk eksem: Eksemet opptrer som rød, fet og flassende hud som klør. Seboreisk eksem forekommer oftest hos spedbarn eller hos voksne i alderen 30-60 år. Denne typen eksem oppstår gjerne der talgproduksjonen er størst, ofte rundt nesevingene, mellom øyenbrynene, i hodebunnen eller ørene. 

Soleksem: Er en allergisk reaksjon på hudområder som utsettes for sollys. Soleksem gir røde prikker som klør, og kan i noen tilfeller bli til blemmer. Generelt er solbeskyttelse det beste forebyggende tiltaket. 

Behandling av eksem

Når man skal behandle eksem er målet å fjerne årsaken så langt det er mulig. Behandlingen består i stor grad av symptomlindring ved bruk av kortisonkremer, for å gjenopprette balansen i hudbarrieren og bli kvitt betennelser. 

Personer som er plaget av kronisk eksem kan ha nytte av lysbehandling.

 

Ønker du en vurdering av hudlege? Bestill time hos en av våre dyktige hudleger her.