Skip to Content

Polypper i tarmen

En polypp i tarmen er en utvekst i tarmens slimhinne. De fleste polypper i tarmen er godartede, men noen kan utvikle seg til kreft hvis de ikke fjernes i tide.

Polypper forekommer hyppigst i tykktarmen og endetarmen, men kan også finnes i andre organer. Ca. 15 - 20 % av befolkningen utvikler polypper i tarmen.

Symptomer på polypper i tarmen

Symptomene på polypper i tarmen er som regel meget beskjedne. I de fleste tilfeller gir de ingen symptomer, men større polypper og særlig polypper i endetarmen kan gi litt blødning i forbindelse med avføring, eller slimavgang fra endetarmen. 

Undersøkelse for polypper i tarmen

Den beste måten å se polypper på er ved å gjøre en kikkertundersøkelse av tarmen, kalt koloskopi. Et koloskop er et ca 1,3 m langt og fingertykt, styrbart og bøyelig instrument, som man fører inn i tarmen. Det er festet et kamera til koloskopet, slik at bilder av tarmen overføres til en TV-skjerm.

Behandling av polypper i tarmen

Det anbefales at du får fjernet eventuelle polypper som blir påvist, idet man ofte på deres utseende ikke kan bedømme om den aktuelle polypp har en risiko for å utvikle seg til kreft eller ikke. Dette gjøres under en koloskopi, ved at man fører en slynge inn gjennom skopet og plasserer denne der polyppen er festet til slimhinnen. Ved å sende elektrisk strøm gjennom slyngen brennes forbindelsen til slimhinnen av og polyppen fjernes, og granskes i mikroskop.

En polypp som er fullstendig fjernet kommer ikke tilbake, men det er en risiko på minst 30% for at det oppstår nye polypper. Denne risikoen øker med antallet tidligere påviste polypper. Avhengig av hva slags polypp som ble fjernet, anbefaler man derfor ofte kontrollundersøkelse av tykktarm og endetarm innen et gitt tidsrom. Våre anbefalinger er i samsvar med europeiske retningslinjer.

Jeg ønsker time hos mage-/tarmspesialist


Finn din nærmeste avdeling


Hjörtur Gislason

Hjörtur Gislason

Gastrokirurg

Oslo

Asad Ali

Asad Ali

Gastroenterolog

Oslo

Bent Johnny Nergård

Bent Johnny Nergård

Gastrokirurg

Oslo

Ebrahim Aghajani

Ebrahim Aghajani

Gastrokirurg

Oslo

Tommy Bernhard Johnsen

Tommy Bernhard Johnsen

Gastrokirurg

Ålesund

Carl Fredrik Schou

Carl Fredrik Schou

Gastrokirurg

OsloBack to top