Ikke vent med å sjekke mageproblemer

Finn årsaken til problemene og få nødvendig behandling raskt.

Mange sliter med mageproblemer som smerter eller ubehag, kvalme, diaré, luftplager eller halsbrann. Dette kan være svært plagsomt og gå utover livskvaliteten til den det gjelder.

- Det er viktig å ta mageproblemene på alvor, så man kan finne årsaken og gi riktig behandling, sier spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer ved Aleris, Dr. Asad Ali.

 

Undersøker med videokamera

Ved en koloskopi og/eller gastroskopi vil spesialistene i hos Aleris kunne avdekke eller utelukke sykdom i mage eller tarmkanalen. Undersøkelsene innebærer at et kamera, et såkalt videoendoskop, føres gjennom spiserøret (gastroskopi) eller via endetarmen (koloskopi) og gir legen live-bilder på en skjerm.

 

- Mange lever med cøliaki uten å vite om det

En undersøkelse kan avdekke tilstander som lett kan behandles og hjelpe deg med å bli kvitt plagene for godt.

Halsbrann ses ofte ved mellomgulvsbrokk, dette kan som regel behandles med medisiner eller i noen tilfeller med kirurgi. Luftplager og diaré kan være symptomer på cøliaki, også kalt glutenintoleranse. I tillegg til mage- og tarmplager gjør cøliaki deg som regel veldig trøtt og sliten.

- Dessverre lever mange nordmenn med cøliaki uten å være klar over det selv. Cøliaki-relaterte plager forsvinner som regel ved at man fjerner gluten i kosten. Det er derfor meget viktig å stille korrekt diagnose, det gjør man med gastroskopi, forklarer Ali.

 

Magesår

Man antar at cirka ti prosent av befolkningen vil utvikle magesår i løpet av livet. Magesår er sår i slimhinnen i magesekken eller i øvre del av tolvfingertarmen.

- Har du vondt i magen og føler deg kvalm og uvel, kan dette være symptomer på magesår. Lav blodprosent og blod i avføringen er andre symptomer. Ved hjelp av gastroskopi kan magesår avdekkes og deretter behandles, forklarer Ali. - Magesår kan gi alvorlige komplikasjoner som akutt blødning, og i verste fall føre til at det går hull på magesekken. Disse tilstandene må behandles akutt. Ettersom slike alvorlige komplikasjoner kan oppstå, er det viktig å ikke vente for lenge med en undersøkelse.

 

Avdekker kreft i tykktarmen

Tykktarmskreft er blant de kreftsykdommene med høyest dødelighet. Dette skyldes som oftest at det oppdages for sent, fordi de fleste kreftsvulster først gir symptomer ved et fremskredent tidspunkt. Tarmkreft i de tidlige faser kan nesten alltid kureres, det er derfor viktig å reagere på selv de minste tarmsymptomer.

- Særlig symptomer som blod i avføringen, eller endret avføringsmønster som vedvarer utover 4 uker bør man være svært oppmerksom på, sier Ali. - Er du i risikogruppen for å utvikle tarmkreft bør du undersøkes med koloskopi i forebyggingsøyemed.

 

Ingen ventetid

I flere tilfeller vil en tidlig diagnose gi betraktelig bedre utsikter for helbredelse. Hos Aleris får du raskt time til koloskopi og/eller gastroskopi. Du trenger ikke henvisning.

Bestill time her til koloskopi og/eller gastroskopi her