Skip to Content

Mer om ultralyd

Hos Aleris bruker vi ultralyd til undersøkelser som raskt og pålitelig kan gi svar på om en pasient har en sykdom eller ikke.

Heldigvis viser de fleste ultralydundersøkelser at pasienten ikke feiler noe alvorlig. Men det betyr ikke at undersøkelsen er unødvendig. For den enkelte pasient er det svært viktig å få vite at det ikke er noen grunn til bekymring. Og i de tilfellene der legene oppdager noe galt, bidrar undersøkelsen til at diagnosen stilles raskt.

Lydbølger avslører sykdom
Ultralyd fungerer på samme måte som fiskernes ekkolodd: Lydbølger som vi ikke kan høre, sendes inn i kroppen. Ekkoet som sendes tilbake blir omdannet til bilder som gir legene svarene de trenger.

Ultralyd kan blant annet vise følgende:
- Om det foreligger svulst
- Om hovedpulsåren har utvidet seg
- Om det er steiner i galleblæren eller nyrene
- Om det er sykdom/skade i muskulatur eller forandringer i senene
- Om det er tegn til sykdom i lymfekjertlene i halsen, eller om det er svulster i skjoldbruskkjertel eller spyttkjertler.

Spesialundersøkelser

Ved Oslo City tilbyr vi spesialundersøkelsen halskar med doppler, og på Frogner og Lillestrøm tilbyr vi ultralydveiledet biopsi av skjoldbruskkjertelen. 

Hvordan foregår undersøkelsen?
Pasienten ligger på en benk og får en gelé på den kroppsdel som skal undersøkes, og radiologen (røntgenlegen) fører et lydhode over det området som skal undersøkes. Undersøkelsen varer sjelden mer enn fem minutter. Pasienten må kle av seg i det aktuelle området. Når mageregionen skal undersøkes må pasienten ta av seg alt tøy på overkroppen, men bh-en kan som oftest sitte på.

Ikke svangerskapskontroll
Aleris utfører ikke svangerskapskontroller. Pasienter hvor det er problemstilling om eventuell svangerskapskomplikasjon anbefales henvist til gynekolog eller gynekologisk avdeling.


Finn din nærmeste avdeling


Back to top