Skip to Content

Mer om ultralyd

Hos Aleris bruker vi ultralyd til undersøkelser som raskt og pålitelig kan gi svar på om en pasient har en sykdom eller ikke.

Heldigvis viser de fleste ultralydundersøkelser at pasienten ikke feiler noe alvorlig. Men det betyr ikke at undersøkelsen er unødvendig. For den enkelte pasient er det svært viktig å få vite at det ikke er noen grunn til bekymring. Og i de tilfellene der legene oppdager noe galt, bidrar undersøkelsen til at diagnosen stilles raskt.

Lydbølger avslører sykdom

Ultralyd fungerer på samme måte som fiskernes ekkolodd: Lydbølger som vi ikke kan høre, sendes inn i kroppen. Ekkoet som sendes tilbake blir omdannet til bilder som gir legene svarene de trenger.

Ultralyd kan blant annet vise følgende:

  • Om det foreligger svulst
  • Om hovedpulsåren har utvidet seg
  • Om det er steiner i galleblæren eller nyrene
  • Om det er sykdom/skade i muskulatur eller forandringer i senene
  • Om det er tegn til sykdom i lymfekjertlene i halsen, eller om det er svulster i skjoldbruskkjertel eller spyttkjertler.

 

Spesialundersøkelser

Ved Oslo City tilbyr vi spesialundersøkelsen halskar med doppler, og på Frogner og Lillestrøm tilbyr vi ultralydveiledet biopsi av skjoldbruskkjertelen. 

 

Hvordan foregår undersøkelsen?

Pasienten ligger på en benk og får en gelé på den kroppsdel som skal undersøkes, og radiologen (røntgenlegen) fører et lydhode over det området som skal undersøkes. Undersøkelsen varer sjelden mer enn fem minutter. Pasienten må kle av seg i det aktuelle området. Når mageregionen skal undersøkes må pasienten ta av seg alt tøy på overkroppen, men bh-en kan som oftest sitte på.

 

Ikke svangerskapskontroll

Aleris utfører ikke svangerskapskontroller. Pasienter hvor det er problemstilling om eventuell svangerskapskomplikasjon anbefales henvist til gynekolog eller gynekologisk avdeling.


Her får du utført denne tjenesten:


Radiolog hos Aleris

Offentlig avtale innen radiologi

Vi har refusjonsavtale med det offentlige på en rekke undersøkelser. Det betyr at du kan bestille time hos oss, og kun betale vanlig offentlig egenandel på 250 kr. Henvisninger blir alltid vurdert ut ifra medisinsk alvorlighetsgrad og kliniske opplysninger fra din lege.

Oversikt over ventetider på offentlige timer >

Prosessen hos Aleris Røntgen

Nyttig informasjon for deg som skal til røntgen

Strålevernsforskriften krever henvisning for alle radiologiske undersøkelser. Denne får du fra din lege eller annen henviser (kiropraktor eller manuellterapeut). Du får enten med deg en henvisning på papir med beskjed om å bestille time, eller så sender legen henvisningen elektronisk.

Les mer >

Resepsjonen hos Aleris Røntgen

Fullmaktskjema

Trenger du kopi av røntgenbildene dine, men har ikke anledning til å hente dem selv?

Les mer >

Spørsmål og svar fra Aleris Røntgen

Spørsmål og svar om røntgen

15 spørsmål som ofte blir stilt av våre pasienter.

Les mer >

Forberedelser til Aleris Røntgen

Forberedelser

Visse radiologiske undersøkelser krever spesielle forberedelser. Dette vil du få beskjed om dette når du bestiller time, og i ditt innkallingsbrev.

Les mer >

Offentlige ventetider

Våre dyktige fagfolk gir deg trygg og sikker hjelp. Vi legger vekt på at våre pasienter skal få god informasjon og undersøkelser av høy faglig kvalitet.

Les mer >


Back to top