Skip to Content

Røntgenundersøkelse


Hva er røntgen?

Røntgenundersøkelse

En røntgenundersøkelse er en ufarlig og enkel måte å undersøke lunger og skjelett på.

Røntgenstråler er kortbølget elektromagnetisk stråling, og en røntgenundersøkelse skjer ved at røntgenstråler sendes gjennom kroppen. Røntgenstrålene som sendes mot aktuelle deler av kroppen bremses i ulik grad av forskjellig vev, og dette gir kontrastforskjeller i bildene. Røntgenundersøkelse er spesielt egnet til å vurdere struktur i skjelett og lungevev med god oppløslighet.

Under en røntgenundersøkelse stiller du deg opp eller sitter slik at røntgenapparatet kan ta bilde av riktig del av kroppen din. For at klær ikke skal komme med på bildet, må du kle av deg på den kroppsdelen som skal undersøkes.

Selve bildet er tatt på et øyeblikk, og medfører ikke ubehag. Moderne røntgenapparater bruker digital teknikk, med detektorer som fanger opp røntgenstrålene og en datamaskin som bearbeider informasjonen. Bildene dukker opp på en skjerm etter noen få sekunder.

Ved hvilke avdelinger tilbys røntgenundersøkelse?

Røntgenundersøkelser utføres ved alle Aleris Røntgens avdelinger, bortsett fra Aleris Røntgen Tromsø. Vi utfører årlig mer enn 200.000 røntgenundersøkelser med moderne, digitalt utstyr.

 

Pris røntgenundersøkelse 

Du kan se en fullstendig prisliste for røntgenundersøkelser her. Prisene gjelder for selvbetalende pasienter. Skal du ha refusjon fra det offentlige, betaler du kun egenandel.

 

Hvordan får jeg time til røntgenundersøkelse?

Alle som skal få utført en radiologisk undersøkelse må ha henvisning fra lege, kiropraktor eller manuellterapeut. Henvisningen må inneholde en begrunnelse for hvorfor det er ønskelig å utføre en røntgenundersøkelse, samt andre relevante opplysninger om din skade/sykdom, eller dine symptomer. Alle henvisninger gjelder, og Aleris trenger ikke være spesifisert i henvisningen. Du booker time ved Aleris enkelt på nett eller telefon 22 43 43 43

 

Hvor lang er ventetiden til røntgen?

Aleris er et privat sykehus og hos oss er det svært kort ventetid dersom du velger å betale for undersøkelsen selv.

 

Vi er samtidig en viktig samarbeidspartner med det offentlige helsevesenet, og har offentlige avtale med alle regionale helseforetak i Norge. Offentlige timer, valg av behandlingssted og ventetider kan du lese mer om her.

 Back to top