Skip to Content

MR-undersøkelse

En MR-undersøkelse er en ufarlig og effektiv metode for å fremstille detaljerte digitale bilder av kroppens indre organer. Ved MR-undersøkelse utsettes du ikke for røntgenstråling. MR er en forkortelse for «magnetic resonance». Det innebærer at bildene fremstilles ved hjelp av magnetfelt og radiobølger.

Undersøkelsen får frem forskjellen mellom de ulike vevstypene i kroppen, samt kontrastforskjellene mellom sykt og friskt vev. MR er den foretrukne undersøkelsen for kroppsdeler som er omgitt av skjelett.

MR-undersøkelser utføres ved alle Aleris Røntgens avdelinger.

Du booker time ved Aleris enkelt på nett. Ønsker du å bestille time per telefon, hjelper vi deg gjerne på 22 43 43 43

 

Slik foregår en MR-undersøkelse

MR-maskinen består av en kraftig magnet, en radiosender, en radiomottaker og en datamaskin.

Ved en MR-undersøkelse ligger du helt i ro i en «tunnel» inne i MR-maskinen. En kraftig magnet lager et magnetfelt som omgir deg inne i maskinen. Radiobølger sendes mot det området av kroppen som skal undersøkes, og signalene sendes tilbake til en datamaskin som omgjør disse til bilder.

Noen ganger er pasienter nervøse på forhånd for at de ikke skal klare å gjennomføre undersøkelsen, men i de aller fleste tilfeller forløper det hele uten problemer.

MR-maskiner er åpne i begge ender og er godt opplyst. Du vil under hele undersøkelsen opprettholde kontakt med helsepersonell gjennom et høyttalersystem. Du får også en knapp i hånden som kan benyttes til å øyeblikkelig tilkalle personalet ved behov.

Selv våre moderne MR-maskiner lager en del støy og «banking» under undersøkelsen. Dette skyldes vekselvirkningen mellom små og store magneter. Støynivået avhenger av type undersøkelse. Alle våre avdelinger har øreklokker for pasienter som ønsker det.

 

Hvor lang tid tar en MR-undersøkelse?

Undersøkelsen består som regel av flere bildeopptak av samme område. Det tar sjelden lengre enn fem minutter for hvert bildeopptak, og som oftest vil du være ferdig i løpet av 15-20 minutter.

 

Forberedelser til MR

Under MR-undersøkelsen kommer du i kontakt med et kraftig magnetfelt. Derfor kan du ikke ta en MR-undersøkelse hvis du har pacemaker, har høreapparat i mellomøret eller metallklips festet til blodårer i hjernen etter operasjon for hjerneblødning. Vi gjør heller ikke MR-undersøkelse på gravide.

Implanterte medikamentpumper, nervestimulatorer eller metallsplint f.eks i øyeregionen kan også forhindre deg fra å ta en MR-undersøkelse.

Høreapparat, tannproteser, smykker, piercing, hårspenner, parykk og lignende må fjernes før undersøkelsen. Visse typer kosmetikk inneholder metallbiter som kan gi ubehag ved undersøkelsen, for eksempel noen typer mascara. Derfor anbefaler vi at du ikke bruker sminke under undersøkelsen.

Vi anbefaler at du har på deg løstsittende, behagelige klær. Det er viktig at klærne ikke har metallkomponenter på seg, slik som glidelås. 

Før noen undersøkelser må du faste i forkant for at bildene skal bli best mulig, du vil da få god informasjon om dette før du møter til time. Det kan for eksempel gjelde MR av tynntarm. 

 

MR-undersøkelse med kontrastvæske

I noen tilfeller er det behov for små mengder kontrastvæske, som settes gjennom en kanyle i armen. Skal du til MR-undersøkelse med kontrast, får du beskjed om dette i innkallingen. Ved nedsatt nyrefunksjon, høyt blodtrykk, hjertesvikt, sukkersyke og høy alder ønsker vi da svar på en blodprøve (kreatinin og GFR) som forteller om nyrene fungerer normalt eller ikke. Du kan ta denne blodprøven hos oss eller hos fastlegen din. Kontrastvæske bruker vi der det er behov for ekstra godt innsyn i enkelte organer. Ved kontrastinjeksjon må pasienten vente på avdelingen i ca. 10 minutter etter MR-undersøkelsen.

 

Bivirkninger MR med kontrastvæske

Kontrastvæske som brukes til røntgen/CT og til MR kan hos noen gi forbigående bivirkninger. De aller fleste av disse er lette og går fort over uten noen behandling. En sjelden gang kan bivirkningene være mer alvorlige, og da finnes det egne prosedyrer for behandling av disse. 

 

Hva viser MR-undersøkelse?

MR er spesielt godt egnet for å undersøke mulige sykdommer i hjerne, nakke og rygg, men kan også brukes til å undersøke ledd, muskler og mange indre organer for sykdommer eller skader. Undersøkelsen kan avdekke benbrudd, der alminnelige røntgenundersøkelser ikke gjør det.

 

Svar på MR-undersøkelse

Vi sender resultatene fra undersøkelsene så snart som mulig etter MR-undersøkelsen. Svartid varier ut fra behandlingssted og type undersøkelse. MR-svarene blir alltid sendt til den som sendte henvisningen din, og det vil da vanligvis kun være en beskrivelse av bildene.

Trenger du en utskrift av bildene, for eksempel hvis du skal videre til ortoped, kan du henvende deg i resepsjonen når du er ferdig med MR-undersøkelsen. Det kan også ettersendes hvis du ikke vet om du trenger bildene eller ikke på undersøkelsesdagen.

 

Pris MR-undersøkelse

Prisen for MR-undersøkelse avhenger av hvilke deler av kroppen som skal undersøkes. Du kan se en fullstendig prisliste for de ulike MR-undersøkelsene her. Prisene gjelder for selvbetalende pasienter. Skal du ha refusjon fra det offentlige, betaler du kun egenandel.

 

Ventetid MR

Hos Aleris kan du få MR-time så raskt som på dagen.

Ventetid varierer videre ut i fra behandlingssted og hva du skal ta MR av. Aleris er et privat sykehus og hos oss er det svært kort ventetid dersom du velger å betale for undersøkelsen selv.

Vi har også offentlige avtale med alle regionale helseforetak i Norge. Offentlige timer, valg av behandlingssted og ventetider kan du lese mer om her.

 

Privat MR - MR på dagen

Vi har både et offentlig og privat MR-tilbud. Velger du å betale for undersøkelsen privat kan du ofte få MR på dagen, eller innen 48 timer. Les mer om Ekspresstime hos Aleris


Her får du utført denne tjenesten:


Radiolog hos Aleris

Offentlig avtale innen radiologi

Vi har refusjonsavtale med det offentlige på en rekke undersøkelser. Det betyr at du kan bestille time hos oss, og kun betale vanlig offentlig egenandel på 250 kr. Henvisninger blir alltid vurdert ut ifra medisinsk alvorlighetsgrad og kliniske opplysninger fra din lege.

Oversikt over ventetider på offentlige timer >

Slik får du tilgang til dine røntgenbilder

Slik får du tilgang til dine røntgenbilder

Hos Aleris får du mulighet til å se bildene fra dine radiologiske undersøkelser online på en en trygg og brukervennlig portal. Du kan også gi tilgang til henviser eller annen behandler.

Les mer >

Prosessen hos Aleris Røntgen

Nyttig informasjon for deg som skal til røntgen

Strålevernsforskriften krever henvisning for alle radiologiske undersøkelser. Denne får du fra din lege eller annen henviser (kiropraktor eller manuellterapeut). Du får enten med deg en henvisning på papir med beskjed om å bestille time, eller så sender legen henvisningen elektronisk.

Les mer >

Resepsjonen hos Aleris Røntgen

Fullmaktskjema

Trenger du kopi av røntgenbildene dine, men har ikke anledning til å hente dem selv?

Les mer >

Spørsmål og svar fra Aleris Røntgen

Spørsmål og svar om røntgen

15 spørsmål som ofte blir stilt av våre pasienter.

Les mer >Back to top