Skip to Content

MR rygg

Dersom du har ryggproblemer, kan MR ofte være den beste bildeundersøkelsen for å finne ut av hva som er galt. En MR-undersøkelse kan blant annet påvise sykdom i ryggvirvlene, sykdom i mellomvirvelskivene (som prolaps) og i ryggmargen (som multippel sklerose).

Når tas MR av rygg?

Mens røntgen og CT er mest vanlig når det oppstår akutte skader i ryggen, er ofte MR den beste undersøkelsen for andre, gjerne kroniske ryggproblemer.

MR fremstiller bilder av hele ryggen: ryggvirvler, mellomvirvelskiver, ryggkanalen, ryggmargen og nerver.

Nedenfor finner du noen av de vanligste indikasjonene til å utføre en MR-undersøkelse av rygg:

  • Ryggsmerter med utstråling som vedvarer i flere uker
  • Smerter i ryggen om vedvarer, gjerne noen måneder
  • Ryggsmerter hos pasient med benskjørhet
  • Ryggsmerter hos pasient med kreftdiagnose
  • Ryggsmerter ved endret følsomhet eller styrke i armer eller bein
  • Ryggsmerter med samtidig mistanke om infeksjon
  • Ryggsmerter og reumatiske tilstander som påvirker allmenntilstanden

 

Funn ved MR-rygg

Et vanlig funn ved MR-rygg er degenerative forandringer, eksempelvis i korsryggen. Dette er naturlig slitasje i bein og ledd som alle mennesker får når vi blir eldre. Noen mennesker får riktignok mer slik slitasje tidligere i livet enn andre, og for noen vil også store degenerative forandringer i ryggen kunne lede til smerte.

Det er også vanlig å avdekke prolaps eller skiveutbukninger ved MR. Dette er små lekkasjer i bruskskivene mellom virvlene. Disse kan være svært smertefulle, men er ikke farlige.

 

Vanlige symptomer på prolaps i ryggen

  • Ryggsmerter, eventuelt med utstråling (isjias). Smertene kan oppleves som gradvis utviklende, verkende smerter, eller man kan oppleve akutte, skarpe og stikkende ryggsmerter. Ofte er det vondt både å gå og sitte, mens smertene lindres noe av å legge seg ned. Typisk stråler smertene nedover låret og noen ganger mot foten.
  • Lammelse og muskelsvakhet. Man kan oppleve nummenhet og redusert følelsesevne i deler av beina.

 

Hvor lang tid tar MR-undersøkelse av ryggen?

MR-undersøkelse av ryggen tar vanligvis mellom 15-30 minutter fra start til slutt. Det tar sjelden lenger tid enn fem minutter for hvert bildeopptak.

 

MR av rygg og klaustrofobi

Er du engstelig for å ligge i MR-maskinen, kan du være helt trygg på at du vil bli godt ivaretatt hos Aleris. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har bekymringer eller spørsmål.

Dersom du har klaustrofobi anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege i forkant av MR-undersøkelsen, slik at du eventuelt kan få utskrevet et beroligende medikament. Du har også muligheten til å få med deg en ledsager inn under MR-undersøkelsen mens du ligger i maskinen.


Her får du utført denne tjenesten:


Radiolog hos Aleris

Offentlig avtale innen radiologi

Vi har refusjonsavtale med det offentlige på en rekke undersøkelser. Det betyr at du kan bestille time hos oss, og kun betale vanlig offentlig egenandel på 250 kr. Henvisninger blir alltid vurdert ut ifra medisinsk alvorlighetsgrad og kliniske opplysninger fra din lege.

Oversikt over ventetider på offentlige timer >

Slik får du tilgang til dine røntgenbilder

Slik får du tilgang til dine røntgenbilder

Hos Aleris får du mulighet til å se bildene fra dine radiologiske undersøkelser online på en en trygg og brukervennlig portal. Du kan også gi tilgang til henviser eller annen behandler.

Les mer >

Prosessen hos Aleris Røntgen

Nyttig informasjon for deg som skal til røntgen

Strålevernsforskriften krever henvisning for alle radiologiske undersøkelser. Denne får du fra din lege eller annen henviser (kiropraktor eller manuellterapeut). Du får enten med deg en henvisning på papir med beskjed om å bestille time, eller så sender legen henvisningen elektronisk.

Les mer >

Resepsjonen hos Aleris Røntgen

Fullmaktskjema

Trenger du kopi av røntgenbildene dine, men har ikke anledning til å hente dem selv?

Les mer >

Spørsmål og svar fra Aleris Røntgen

Spørsmål og svar om røntgen

15 spørsmål som ofte blir stilt av våre pasienter.

Les mer >Back to top