Skip to Content

MR prostata

MR er den beste bildediagnostiske metoden for å utrede prostataplager. MR er blant annet helt sentral i utredningen av mistenkt prostatakreft, og den brukes også for å undersøke hvorvidt kreften har spredd seg til lymfeknuter eller skjelett.

Hvorfor ta MR prostata?

MR har gjort det enklere å oppdage prostatakreft. Ved å utføre en MR før man tar vevsprøver fra prostata, kan bildeopptakene, sammen med ultralydveiledning, gjøre at vevsprøvene tas nøyaktig fra det området i prostatakjertelen man mistenker at kreften ligger.

Undersøkelsen er også nyttig hos pasienter med påvist prostatakreft. MR kan vurdere om kreften er lokalisert til prostatakjertelen eller har vokst gjennom kapselen.

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant nordmenn. 5118 fikk diagnosen i 2016. Kreften gir ofte ingen symptomer i tidlige stadier, men kan føre til svak stråle ved vannlating og ufullstendig tømming. Ettersom kreften utvikler seg kan man få smerter ved vannlating, avløpshinder i urinveiene (hydronefrose) og blod i sæd og urin.

 

Når bør man sjekke prostata?

Menn som ønsker å sjekke prostata, faller vanligvis innenfor en av disse kategoriene:

  • Har målt stigende/forhøyet PSA-verdi
  • Fastlegen har kjent en mistenkelig forandring i prostatakjertelen
  • Bekymringer eller andre forhold som gjør at man ønsker en sjekk
  • Har vannlatingsplager og ønsker en undersøkelse og eventuelt behandling for plagene

Det anbefales at menn som har familie eller nære slektninger med kreft i prostata, eggstokk eller bryst, sjekker seg. Hvis du har flere nære slektninger med prostatakreft bør du diskutere PSA-testing med legen din.

 

Hvordan utføres MR av prostata?

MR-maskiner ser litt ut som store vaskemaskiner som er åpne i begge ender. De er godt opplyste, og du vil under hele undersøkelse ha kontakt med helsepersonell gjennom et høyttalersystem.

MR av prostata utføres vanligvis uten bruk av kontrast. Det avgjøres av røntgenlegen i hvert tilfelle.

Når du ligger inne i maskinen, tar den detaljerte bilder av kroppen din ved hjelp av kraftige magnetfelt og radiobølger. Deretter måler den radiobølgene som blir utsendt fra atomkjernene i kroppen din.

Den bruker altså ikke røntgenstråler, og det er ikke påvist skader av å gjennomgå en MR.

Selv våre moderne MR-maskiner lager en del støy og «banking» under undersøkelsen, som skyldes vekselvirkning mellom små og store magneter. Dersom du skulle ønske det, har alle våre avdelinger øreklokker du kan låne.

 

Hvor lang tid tar MR-undersøkelse av prostata?

MR-undersøkelse av prostata tar vanligvis mellom 15-30 minutter fra start til slutt. Det tar sjelden lengre tid enn fem minutter for hvert bildeopptak.

 

MR og klaustrofobi

Er du engstelig for å ligge i MR-maskinen, kan du være helt trygg på at du vil bli godt ivaretatt hos Aleris. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har bekymringer eller spørsmål.

Dersom du har klaustrofobi anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege i forkant av MR-undersøkelsen, slik at du eventuelt kan få utskrevet et beroligende medikament. Du har også muligheten til å få med deg en ledsager inn under MR-undersøkelsen mens du ligger i maskinen.Radiolog hos Aleris

Offentlig avtale innen radiologi

Vi har refusjonsavtale med det offentlige på en rekke undersøkelser. Det betyr at du kan bestille time hos oss, og kun betale vanlig offentlig egenandel på 250 kr. Henvisninger blir alltid vurdert ut ifra medisinsk alvorlighetsgrad og kliniske opplysninger fra din lege.

Oversikt over ventetider på offentlige timer >

Alt du trenger å vite om prostatakreftutredning

Alt du trenger å vite om prostatakreftutredning

Aleris' urologer har lang erfaring innen prostatautredning og tilbyr pakkeforløp for prostatakreftutredning på offentlig avtale.

Les mer >

Prostatakreft

Symptomer på prostatakreft

Prostatakreft er som regel symptomfri, men kan gi opphav til vannlatingsproblemer, impotens, blod i urinen, samt bekken-, hofte og ryggsmerter.

Les mer >

Ny metode letter vannlatingsplager hos menn

Forstørret prostata: Ny metode letter vannlatingsplager

Kjenner du på noen av symptomene i denne saken, bør du sjekke deg.

Les mer >

Slik får du tilgang til dine røntgenbilder

Slik får du tilgang til dine røntgenbilder

Hos Aleris får du mulighet til å se bildene fra dine radiologiske undersøkelser online på en en trygg og brukervennlig portal. Du kan også gi tilgang til henviser eller annen behandler.

Les mer >

Studie: Bedre operasjonsresultater ved Martiniklinikken

Studie: Bedre operasjonsresultater ved Martiniklinikken

En studie som sammenligner resultatene etter prostatakreftkirurgi i Oslo og Martiniklinikken i Hamburg, Tyskland, viser store forskjeller i objektive operasjonsresultater så vel som pasientrapporterte score ved de to sykehusene. Studien inkluderer totalt 416 menn.

Les mer >Back to top