Skip to Content

Hva er MR?

MR er en ufarlig og effektiv metode for å fremstille detaljerte digitale bilder av kroppens indre organer. MR er en forkortelse for «magnetic resonance». Det innebærer at bildene fremstilles ved hjelp av magnetfelt og radiobølger. Ved MR-undersøkelse utsettes du ikke for røntgenstråling.

MR får frem forskjellen mellom de ulike vevstypene i kroppen, samt kontrastforskjellene mellom sykt og friskt vev. MR er den foretrukne undersøkelsen for kroppsdeler som er omgitt av skjelett.

 

Time til MR?

Alle som skal få utført en radiologisk undersøkelse må ha henvisning fra lege, kiropraktor eller manuellterapeut. Henvisningen må inneholde en begrunnelse for hvorfor det er ønskelig å utføre en MR-undersøkelse, samt andre relevante opplysninger om din skade/sykdom, eller dine symptomer. Alle røntgenhenvisninger kan brukes, selv om det ikke står "Aleris" på den. Vi har offentlig avtale der du kun betaler egenandel for undersøkelsen, men du kan også velge å betale for undersøkelsen privat hvis du ønsker time raskt. 

Du booker time til MR ved Aleris enkelt på nett. Ønsker du å bestille time per telefon, hjelper vi deg gjerne på 22 43 43 43

 

Våre MR-maskiner

MR-maskiner er åpne i begge ender og er godt opplyst. Du vil under hele undersøkelsen opprettholde kontakt med helsepersonell gjennom et høyttalersystem. Du får også en knapp i hånden som kan benyttes til å øyeblikkelig tilkalle personalet ved behov.

Selv våre moderne MR-maskiner lager en del støy og «banking» under undersøkelsen. Dette skyldes vekselvirkningen mellom små og store magneter. Støynivået avhenger av type undersøkelse. Alle våre avdelinger har øreklokker for pasienter som ønsker det.

 

MR-maskin klaustrofobi

Noen pasienter opplever det som skremmende eller ubehagelig å måtte ligge lenge i MR-maskinen. Vi har hatt mange pasienter med klaustrofobi, og for de aller fleste går gjennomføringen av MR-undersøkelsen helt fint. Alle som skal ta MR får med seg en knapp inn i maskinen, som du kan trykke på hvis du trenger å tilkalle personalet mens du blir undersøkt. 

Ved avdelingene i Oslo, Bergen, Porsgrunn, Sarpsborg og Tromsø har vi MR-maskiner med ekstra bred åpning (70 cm) og kortere tunnel enn vanlige MR-maskiner. Disse egner seg ekstra godt til de som sliter med klaustrofobi.

Dersom du har klaustrofobi anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege i forkant av MR-undersøkelsen, slik at du eventuelt kan få utskrevet et beroligende medikament. Du har også muligheten til å få med deg en ledsager inn under MR-undersøkelsen. Er du engstelig, kan du være helt trygg på at du vil bli godt ivaretatt hos Aleris, og du kan alltid ta kontakt med oss for eventuelle spørsmål eller bekymringer du måtte ha rundt MR og klaustrofobi. Back to top