Slik avsløres kreft i tarmen
De fleste overlever hvis kreften oppdages tidlig.
Kreft i tykktarm eller endetarm er en av de vanligste kreftformene i Norge. Oppdages den tidlig er prognosene gode. Ved Aleris tilbyr vi behandling med immunterapi for utvalgte grupper av kreftpasienter, samt komplette utredningsforløp for de fleste kreftformer i tråd med pakkeforløpene ved de offentlige sykehusene.
Tykk og endetarmskreft med BRAF mutasjon: Kombinasjon av EGFR antistoff og BRAF hemmer er bedre enn standard behandling.
Unntaksvis kan immunterapi ha god effekt ved kreft i magesekken eller tykktarmen. Det er hos pasienter med tykktarmskreft med såkalt "MSI-high" utrykk i kreftcellene at man ser best effekt av immunterapi. Foreløpig undersøkes ikke MSI rutinemessig på offentlig sykehus.
Ring oss på 22 54 11 78 for en uforpliktende prat.
Det er rundt 2900 nye tilfeller av tykktarmskreft årlig i Norge, mens tallet for endetarmskreft ligger på rundt 1300 nye tilfeller årlig. Førstnevnte er vanligere blant kvinner enn blant menn, mens det er motsatt for endetarmskreft. Tilfeller av magekreft og tarmkreft har vært økende de siste årene, og jo eldre du er, jo større er sjansen for å utvikle kreften. Rundt 85 prosent oppstår etter fylte 60 år. Derfor er det viktig at du får undersøkt tarmen allerede fra 50-årsalder.
De fleste tilfeller av at kreft i tykktarm og endetarm oppstår uten at det er noen kjent årsak til det. Men det finnes noen indikatorer som vi tror kan føre til kreft.
Ved mistanke om mage- og tarmkreft kan følgende undersøkelser gjennomføres:
Den vanligste undersøkelsen ved mistanke om magekreft eller tarmkreft er koloskopi, som direkte visualiserer slimhinnen i endetarmen, hele tykktarmen og enden av tynntarmen. Ved koloskopi kan legen påvise polypper eller svulst. Legen kan da også under undersøkelsen fjerne polypper og ta vevsprøver av svulsten. Fjerning av polypper kan forebygge kreftutvikling.
Alternativ til koloskopi er CT – en røntgenundersøkelse som er en god metode til å finne større polypper. Ulempen da er at man ikke kan ta vevsprøver eller fjerne polypper.
Som regel gjennomføres også gastroskopi for å vurdere spiserøret, magesekken og første del av tynntarmen, for å se om det også kan være kreft i det øvre tarmsystemet.
Aleris har høyspesialisert kompetanse på alle undersøkelsene, og dersom kreft påvises tilbys videre oppfølging hos onkolog.
Det vanligste ved mage- og tarmkreft er å behandle med kirurgi.
Hvis du har spiserørskreft eller kreft i overgangen mellom spiserør og magesekk, så kan du kontakte oss for å høre om det er aktuelt å få etterbehandling med immunterapi ved Aleris. Studier har vist at det gir mindre risiko for tilbakefall.
Om kreften sitter i endetarmen fjernes hele eller store deler av tarmen. I tillegg fjernes fettvevet rundt lymfeknutene. Etter operasjon er det vanlig at man får en midlertidig stomi (avføringen tømmer seg i en pose på magen) for at tarmen skal få ro til å leges. Om svulsten ligger i det nederste området av endetarmen, slik at lukkemuskelen må fjernes, må stomien bli permanent.
Om kreften sitter i tykktarmen fjernes svulsten og et stykke av tarmen på hver side, samt omkringliggende lymfeknuter. Stort sett er det mulig å skjøte sammen tarmen slik at stomi unngås.
Tilleggsbehandling med stråling og/eller cellegift kan være aktuelt. Dette gis også om svulsten ikke kan opereres.
Les om vårt tilbud innen behandling av mage- og tarmkreft på toppen av siden.
Om kreften påvises i et tidlig stadium har du veldig gode prognoser. Om svulsten oppdages før spredning er overlevelsen på cirka 90 prosent, mens den ved spredning til andre organer kun er på 10 prosent.
Om man har fått strålebehandling vil man i ettertid kunne oppleve plager med diaré, forstoppelse, blødninger, sterk trang til avføring, tarmslyng, betennelsestilstander og smerter. Dette kan behandles medikamentelt, ved operasjon, eller med ernæringstilskudd.
I tillegg vil stråling mot bekkenfeltet stort sett føre til sterilitet hos begge kjønn. Yngre kvinner kommer i tillegg i tidlig overgangsalder.
Etter behandling for mage- og tarmkreft går man til jevnlige kontroller i fem år, for å holde oversikt over eventuelle tilbakefall. De fleste tilbakefallene ved mage- og tarmkreft kommer i løpet av de første to årene etter endt behandling.
Mage- og tarmkreft påvises ved blant annet koloskopi og CT. Koloskopøren og radiologen hos Aleris jobber tett sammen slik at du raskt får tilgang til nødvendige undersøkelser.
Utredning med gastro- og koloskopi får du utført i både Oslo, Trondheim og Ålesund. Kreftbehandling er kun tilgjengelig ved Aleris Kreftsenter i Oslo.
Gentesting av din kreftsvulst
Vi tilbyr gratis og uforpliktende informasjonssamtale med kreftlege angående gentesting.
Vi tilbyr kreftdiagnostikk og innovativ behandling, ofte lenge før det er tilgjengelig i det offentlige.
Legetime på chat