Skip to Content

Mage-/tarmkreft

Kreft i tykktarm eller endetarm er en av de vanligste kreftformene i Norge. Oppdages den tidlig er prognosene gode.

Det er rundt 2900 nye tilfeller av tykktarmskreft årlig i Norge, mens tallet for endetarmskreft ligger på rundt 1300 nye tilfeller årlig. Førstnevnte er vanligere blant kvinner enn blant menn, mens det er motsatt for endetarmskreft.

Tilfeller av mage- og tarmkreft har vært økende de siste årene, og jo eldre man er, dess større er sjansen for å utvikle kreften. Rundt 85 prosent oppstår etter fylte 60 år. Derfor er det viktig at man får undersøkt tarmen allerede fra 50 års alder.

De fleste tilfeller av kreft i tykktarm og endetarm oppstår uten at det er noen kjent årsak til det, men faktorer som kan øke risikoen er:
◦ Lite fysisk aktivitet og overvekt
◦ Høyt inntak av fet, stekt og røkt mat, rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter
◦ Høyt forbruk av alkohol
◦ Tobakksrøyking
◦ Høy alder
◦ Polypper og adenomer (godartede små svulster) som er oppsamlet på ett sted i tarmen, og som ikke blir behandlet
◦ Betennelsessykdommer som ulcerøs kolitt og Crohns sykdom
◦ Tidligere strålebehandling mot bekken
◦ Tidligere tarmkreft

Faktorer som beskytter mot tarmkreft er:
◦ Fiberrikt kosthold med mye grove kornprodukter, grønnsaker og frukt
◦ Regelmessig fysisk aktivitet – minimum 30 minutter hver dag
◦ Lavt alkoholforbruk
◦ Unngå overvekt

Mage- og tarmkreft påvises ved blant annet koloskopi og CT. Koloskopøren og radiologen hos Aleris jobber tett sammen slik at du raskt får tilgang til nødvendige undersøkelser.

Symptomer på tarmkreft

 • Endring i avføringsmønster
 • Slim i avføringen
 • Følelse av at tarmen ikke tømmes ordentlig ved avføring
 • Luft i magen – følelse av å være oppblåst
 • Magesmerter
 • Blod i avføringen
 • Vekttap
 • Blodmangel (lav blodprosent og/eller lave jernlagre)

Utredning ved mistanke om tarmkreft

Ved mistanke om mage- og tarmkreft kan følgende undersøkelser gjennomføres:

 • Klinisk undersøkelse
 • Koloskopi – en undersøkelse av tarmsystemet, hvor en bøyelig fiberslange føres inn i tarmen via rektum
 • Gastroskopi – en undersøkelse av spiserør, magesekk og tolvfingertarm, hvor en slange føres inn via svelget
 • CT
 • Eventuell MR eller PET/CT (avansert bildediagnostikk)

Den vanligste undersøkelsen ved mistanke om mage- og tarmkreft er koloskopi, som direkte visualiserer slimhinnen i endetarmen, hele tykktarmen og enden av tynntarmen. Ved koloskopi kan legen påvise polypper eller svulst. Legen kan da også under undersøkelsen fjerne polypper og ta vevsprøver av svulsten. Fjerning av polypper kan forebygge kreftutvikling.

Alternativ til koloskopi er CT – en røntgenundersøkelse som er en god metode til å finne større polypper. Ulempen da er at man ikke kan ta vevsprøver eller fjerne polypper.

Som regel gjennomføres også gastroskopi for å vurdere spiserøret, magesekken og første del av tynntarmen, for å se om det også kan være kreft i det øvre tarmsystemet.

Aleris har høyspesialisert kompetanse på alle undersøkelsene, og dersom kreft påvises tilbys videre oppfølging hos onkolog.

Pakkeforløp for mage- og tarmkreft

Aleris tilbyr komplette utredningsforløp for de fleste kreftformer i tråd med pakkeforløpene ved de offentlige sykehusene. Vi har kort eller ingen ventetid. Les mer om pakkeforløp ved Aleris her.

Behandling av tarmkreft

Det vanligste ved mage- og tarmkreft er å behandle med kirurgi.

Om kreften sitter i endetarmen fjernes hele eller store deler av tarmen. I tillegg fjernes fettvevet rundt lymfeknutene. Etter operasjon er det vanlig at man får en midlertidig stomi (avføringen tømmer seg i en pose på magen) for at tarmen skal få ro til å leges. Om svulsten ligger i det nederste området av endetarmen, slik at lukkemuskelen må fjernes, må stomien bli permanent.

Om kreften sitter i tykktarmen fjernes svulsten og et stykke av tarmen på hver side, samt omkringliggende lymfeknuter. Stort sett er det mulig å skjøte sammen tarmen slik at stomi unngås.

Tilleggsbehandling med stråling og/eller cellegift kan være aktuelt. Dette gis også om svulsten ikke kan opereres.

Immunterapi ved tarmkreft

Unntaksvis kan immunterapi ha god effekt ved kreft i magesekken eller tykktarmen. Det er hos pasienter med tykktarmskreft med såkalt "MSI-high" utrykk i kreftcellene at man ser best effekt av immunterapi. Foreløpig undersøkes ikke MSI rutinemessig på offentlig sykehus.

Prognose og veien videre

Om kreften påvises i et tidlig stadium har du veldig gode prognoser. Om svulsten oppdages før spredning er overlevelsen på cirka 90 prosent, mens den ved spredning til andre organer kun er på 10 prosent.

Om man har fått strålebehandling vil man i ettertid kunne oppleve plager med diaré, forstoppelse, blødninger, sterk trang til avføring, tarmslyng, betennelsestilstander og smerter. Dette kan behandles medikamentelt, ved operasjon, eller med ernæringstilskudd.

I tillegg vil stråling mot bekkenfeltet stort sett føre til sterilitet hos begge kjønn. Yngre kvinner kommer i tillegg i tidlig overgangsalder.

Etter behandling for mage- og tarmkreft går man til jevnlige kontroller i fem år, for å holde oversikt over eventuelle tilbakefall. De fleste tilbakefallene ved mage- og tarmkreft kommer i løpet av de første to årene etter endt behandling.

Henvisningsskjema til undersøkelser hos Aleris finner du her.


Her får du utført denne tjenesten


Marius Normann

Marius Normann

Onkolog

Oslo

Hjörtur Gislason

Hjörtur Gislason

Gastrokirurg

Oslo

Jan Oldenburg

Jan Oldenburg

Onkolog

Oslo

Anne-Bente Larsen

Anne-Bente Larsen

Allmennlege

Oslo

Asad Ali

Asad Ali

Gastroenterolog

Oslo

Tommy Bernhard Johnsen

Tommy Bernhard Johnsen

Gastrokirurg

Ålesund


Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2018. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov. Vår prisliste er derfor ikke utfyllende. Kontakt oss for mer informasjon. Avbestillingsfristen er 24 timer før timen begynner, har du time på mandag er avbestillingsfristen fredagen før. Hvis du ikke møter til avtalt tid, eller avbestiller for sent, blir du fakturert kr 690 kroner + gebyr.

Se priser >

Back to top