Gentesting
Ønsker du en kartlegging av din kreftsvulst med tanke på nye behandlingsalternativer? Aleris er blant de første sykehusene i landet som kan tilby gentesting som ny metode for kreftdiagnostikk og behandling. Vi tilbyr en 15 minutters samtale med kreftlege for å vurdere om du er aktuell for en gentest.
Den nye analysemetoden, NGS-metoden eller Next Generation Sequencing, vil kunne gi våre kreftpasienter best mulig behandling, blant annet ved å identifisere hvorvidt nye behandlingsalternativer vil egne seg for den individuelle pasients krefttype.
Hva inkluderer en gentest hos Aleris?
En gentest hos oss inkluderer en samtale hos onkolog i forkant, og etter at en eventuell gentest er gjennomført. Basert på samtalen og de innsendte papirene vil det bli avgjort om det er aktuelt med en gentest for ditt vedkommende. Når svaret på testen er ankommet vil den samme onkologen forklare deg resultatet av testen.
Utvidet gentest-tilbud for enkelte kreftsykdommer
- Nyoppdaget tarmkreft: Gentesten kan si noe om standard cellegift vil være nyttig eller ikke i ditt tilfelle.
- Kreft med ukjent utgangspunkt: Det har blitt oppdaget spredning av kreftceller, men det har ikke blitt påvist hvor det kommer fra. En gentest kan finne ut av hvor kreften har oppstått.
- Eggstokkreft: Aleris tilbyr HRD test som er spesielt relevant ved eggstokkkreft, men den kan også være relevant for andre krefttyper. Hvis din eggstokkstokkkreft er HRD positiv finnes det tilleggsbehandling som man får på offentlig sykehus, men det er ikke alltid sykehuset har kapasitet til å teste for HRD. Det kan vi hjelpe til med. Vi bruker en test som heter Myriad. Ta kontakt med oss for utfyllende informasjon.
NGS-metoden: Kartlegging av genetisk endring i kreftvevet
NGS-metoden er ny innen kreftdiagnostikk og handler om dypsekvensering av vevsprøver. Takket være denne metoden kartlegges viktige genetiske endringer i kreftsvulsten hos hver enkelt pasient. Basert på den genetiske informasjonen kan våre kreftleger skreddersy behandlingen til den enkelte pasient i større grad enn det som var mulig tidligere. Kombinert med de nye kreftmedisinene, vil denne nye diagnostiske metoden gjøre at mange kreftpasienter får flere behandlingsalternativer. Eksempelvis kan nye medisiner erstatte cellegift for hele eller deler av behandlingen.
Aleris har flere forskjellige NGS-tester fra Ce:Gat, Tempus og Foundation One tilgjengelig. På denne måten kan vi velge den testen som er best tilpasset hver enkelt kreftpasient sin situasjon.
Gentest som gjøres fra en blodprøve- Foundation One Liquid CDX- er en fullverdig NGS test. Det betyr at den gir like mye svar som en gentest fra vevs materiale. Du kan ta blodprøven på følgende Aleris sykehus: Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim.
Hvordan bestiller jeg gentest på kreft hos Aleris?
Det første du må gjøre er å ta kontakt med Aleris kreftsenter på 22 54 11 78 eller bruk kontaktskjemaet på denne siden. Vi kommer da til å be om at du sender inn siste epikrise, radiologiske svar og eventuelle histologisvar. På bakgrunn av onkologens vurdering, vil vi finne tid for en 15 minutters uforpliktende informasjonssamtale om gentesting.
Persontilpasset kreftbehandling
Det er store forventninger til at denne diagnostiseringen og persontilpassede kreftbehandlingen vil få en meget sentral rolle i fremtidens kreftbehandling. En mer treffsikker og målrettet behandling kan bidra til at pasienter også unngår senskader, for eksempel etter bruk av cellegift.
Gentest pris
Prisen for privat gentest er fra kr 53 000,- . Der det er behov for nye ultralydveiledete vevsprøver utførers dette så langt det lar seg gjøre hos Aleris.
Ta kontakt med oss hvis du lurer på om denne nye metoden er noe for deg. Spør forsikringsselskapet ditt om de dekker NGS.
Gentesting er fremtiden innen kreftbehandling
En test som kan finne nye behandlingsalternativer for den individuelle pasients krefttype.
Petra (65)* får immunterapi hos Aleris: -Gleder meg til hver behandlingsdag!
Petra er operert for føflekkreft og har nå fått immunterapi hos Aleris Kreftsenter i et års tid for å forebygge tilbakefall.
De fleste som frykter kreft, har ikke kreft
– Jeg anbefaler folk heller å gå en tur for mye til legen, enn én for lite, sier kreftlege Øystein Henske Flatebø.
- Utrolig fornøyd med opplegget til Aleris og Martini
Knut Greger Solberg opplevde aldri noen symptomer på prostatakreft, men fulgte fastlegens råd om sjekke seg en gang i året. Det kan ha reddet livet hans.