Ansiktsløft: Plastikkirurgen forteller

1008x560_Ansiktsløft_Frode.jpg

Dr Petter Frode Amland er en av de plastikkirurgene som har utført flest ansiktsløft i Norge. Med godt over 1 000 ansiktsløft de siste 20 årene har han betydelig erfaring på området. Erfaring som kommer pasientene hans til gode.

– Jeg bruker en teknikk som kalles for SMAS-facelift, forteller dr Amland.

– Dette er en dyptgående teknikk som reduserer hengende kjevelinje og løs hud på hake, kinn og hals.

Det er fremfor alt nedre delen av ansiktet som får et løft under et facelift. Inngrepet gir et pent løft for en hengende kjevelinje og diffus overgang mellom hake og hals. Pannen og øyenbrynene vil samtidig få et lite løft, men det er nedre delen av ansiktet som får størst effekt.

– Når vi utfører et dyptgående ansiktsløft med SMAS-teknikken vil du som pasient få et langvarig resultat som ser naturlig og bra ut. Målet med operasjonen er å gjenskape et yngre og mer opplagt utseende som ikke ser kunstig eller operert ut, sier dr Amland.

– Oppstrammingen av ansiktet skjer innvendig, forklarer han videre.

– Etter at huden er løsnet fra muskulaturen flyttes den opp til sin nye posisjon og strammes på plass med innvendige sting. Huden strekkes ikke utvendig, og derfor blir utseendet naturlig og pent, forteller han og legger til:

– Teknikken utvikles og forbedres hele tiden gjennom grundige studier og lang erfaring. Gode tilbakemeldinger fra pasienter er også viktig for perfeksjonering av en teknikk.


Hvem egner seg for et ansiktsløft?

– De fleste som kommer til oss for et ansiktsløft har tenkt på det lenge. Gjennomsnittsalderen blant dem som opereres er 54 år, og de fleste er kvinner. Typiske tegn på en person som vil få et godt resultat av et ansiktsløft er en kvinne med løs hud vesentlig i nedre del av ansiktet og på halsen. Huden ved kinnene og ned mot kjeven er som regel ganske slapp og litt posete, forklarer den erfarne kirurgen.

Vil det se naturlig ut?

– Det vanligste spørsmålet jeg får under en konsultasjon for ansiktsløft, er "Vil det se naturlig og ikke strekt ut?". Svaret er JA! Velger du en erfaren kirurg som kan sine saker vil det se helt naturlig ut, svarer dr Amland med stor tyngde bak ordene.

– God kirurgi skal ikke synes, fortsetter han med et smil. - Det er akkurat det som er målet med operasjonen. Et godt resultat er når du som pasient har fått den forandringen du ønsket deg, uten at noen kan se at du er operert.

Det er tydelig når plastikkirurgen snakker at dette er noe han virkelig brenner for, og at han legger stor ære i at hver og én av hans pasienter skal gå ut fra sykehuset med et pent og naturlig resultat.

Men hva med de skrekkeksempler vi ser i media, som tydelig ser operert ut? Hva har skjedd med dem?

– Skrekkeksemplene som du ser i media, med kjendiser som tydelig ser operert ut, har gjerne gjort tre til fire ansiktsløft, og peelinger i tillegg. Da blir det naturlig nok noe helt annet, forklarer plastikkirurgen.

Og hva med arrene?

– Arrene etter et ansiktsløft skal ikke synes. Snittet legger vi inne i håret ved tinningen og inne i håret bak i nakken. Det eneste som kan bli synlig er litt av snittet fremfor øret. Men etter noen måneder vil det være blekt og fint og det skjules som regel godt i naturlige folder ved øret, avslutter dr Amland.

 

Om dr Petter Frode Amland

Dr Petter Frode Amland er spesialist i plastikkirurgi, generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi ved Aleris Sykehus Colosseum-Nobel. Han grunnla Nobel Clinic i 1992 etter mange år som overlege ved Rikshospitalets plastisk kirurgiske avdeling med ansvar for forskning. Han har vært formann i Norsk Plastisk Kirurgisk Forening og Norsk Forening for Estetisk Plastisk Kirurgi. Han har skrevet over 50 medisinske artikler og vært foreleser i internasjonalt ekspertpanel i USA og ved plastikkirurgiske kongresser i Tyskland, Danmark og Polen.