Skip to Content
Pasient hos gynekolog

Gynekolog

Fødselshjelp og kvinnesykdommer

Våre kvinnelige og mannlige gynekologer har lang erfaring med både utredning og behandling av gynekologiske sykdommer og plager. Vi har svært kort ventetid, og du trenger ikke henvisning.

Aleris tilbyr gynekologiske konsultasjoner over hele landet, i tillegg til gynekologiske operasjoner i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Ta kontakt for mer informasjon.

En celleprøve er fort gjort, og selv om noen finner det litt ubehagelig, er det ikke smertefullt.

Lurer du på hvor lenge du kan vente med å få barn? En gynekologisk undersøkelse kan gi en pekepinn på om alt er i orden.

Vi kan følge opp både mor og fosters helse gjennom hele svangerskapet. Du trenger ingen henvisning for å komme til våre gynekologer.

Endringer i blødningsmønsteret er oftest ufarlig, men bør undersøkes av gynekolog for å utelukke sykdom.

Smerter i underlivet

Nedre del av magen eller i skjeden

Ved smerter i underlivet er det viktig å foreta en grundig undersøkelse for å finne ut om du trenger behandling.

Overgangsalder

Før og etter siste menstruasjonsblødning

Overgangsalderen innebærer fall i kroppens hormonproduksjon, hvilket kan føre til at kvinner får større eller mindre plager.

Har du sterke menstruasjonssmerter er det alltid en god idé å bli undersøkt av gynekolog.

Urinlekkasje

Inkontinens

Inkontinens kan avhjelpes med bekkenbunnstrening, medisin eller en liten operasjon.

Ved celleforandringer kan gynekologen i noen tilfeller anbefale at en liten bit av livmorhalsen fjernes ved en operasjon.

Tilstanden kan avhjelpes med bekkenbunnstrening og/eller operasjon.

Fjerne livmor

Hysterektomi

Fjerning av livmor skjer oftest på grunn av er plagsomme muskelknuter (myomer), blødningsforstyrrelser og svulster.

Under konsultasjonen vil gynekologen kartlegge alle områder som kan bidra til ufrivillig barnløshet.

Hos oss har vi Norges fremste eksperter på utredning og behandling av endometriose.

Underlivsbetennelse skal behandles så fort som mulig, så det ikke sprer seg og på lengre sikt gir kroniske smerter i underlivet, eller barnløshet.

Får du sterke smerter i underlivet ledsaget av feber, bør du alltid søke legehjelp hurtig.

Kjønnsvorter

Kondylomer

Kjønnsvorter er en virusinfeksjon som skyldes humant papillomavirus (HPV) og overføres ved seksuell kontakt.

Mange forbinder ultralyd med graviditet, men man kan også bruke ultralyd til å undersøke andre forhold i kvinnens underliv.

Våre gynekologer samarbeider med Aleris Kreftsenter, og henviser deg raskt videre ved behov.

Prevensjon

Prevensjonsveiledning

Det er mange ulike prevensjonsmetoder å velge mellom. Våre gynekologer veileder deg gjerne.

Aleris fjerner polypper i livmoren med skånsom kikkhullsoperasjon. Det betyr at du ikke får synlige arr og kommer deg raskere.

Gynekologene ved Aleris i Oslo og Stavanger tilbyr 3D-ultralyd og 4D-ultralyd i forbindelse med svangerskapskontroll.

Bartholins-kjertlene kan i noen tilfeller bli tilstoppet og da dannes en cyste som kan være smertefull og irritere ved for eksempel samleie.

Inngrepet er svært godt dokumentert og utføres vanligvis dagkirurgisk.

Sterilisering av kvinner er en permanent prevensjonsmetode, som foregår ved at egglederne kuttes over og lukkes.

Sammenvoksninger av egglederne kan ofte fjernes ved en skånsom kikkhullsoperasjon.

Noen ganger er det nødvendig å operere bort den ene eller begge eggstokkene og eggledere på grunn av sykdom.

Gynekologisk kirurg

Kort ventetid for operasjon

Ved flere av våre avdelinger tilbyr vi gynekologisk kirurgi i tillegg til ordinære konsultasjoner.


Mer om gynekologi

Gynekologi er en medisinsk spesialitet som omfatter sykdomstegn og sykdommer i eggstokkene, egglederne, livmoren, livmorhalsen, skjeden og rundt skjedeåpningen. Slike sykdommer kan f.eks være betennelser, svulster, blødningsforstyrrelser eller urinlekkasje.

Gynekologisk helsekontroll med celleprøve

Gynekologen gjør en generell gynekologisk undersøkelse med spesifikk undersøkelse av ytre kjønnsorgan, skjede og livmorhals og tar celleprøve fra livmorhalsen. Undersøkelsen påviser eller utelukker kreft eller forstadier til kreft i livmorhalsen. Alle norske kvinner screenes med celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år fra 25 til 70 år. 

Ved utflod eller på forespørsel tar vi prøve for klamydia fra livmorhals. Ved behov gjennomfører vi også andre mikrobiologiske undersøkelser.

Gynekologen undersøker så livmor og eggstokker for å vurdere størrelse og påvise eventuelle svulster i underlivet.

Deretter gjøres ultralydundersøkelse, oftest med vaginal probe. Dette gir en god visualisering av livmor og eggstokker og benyttes i stor grad for å utelukke svulster i underlivet.

Undersøkelse ved kløe og svie fra underlivet

Kløe og svie i underlivet er ikke uvanlig og kan skape mye ubehag. Disse plagene kan blant annet skyldes sopp, eksem eller små rifter i skjedeåpningen. Oftest har disse plagene årsaker som lar seg behandle enkelt.

Svangerskapskontroll

Under svangerskapet kan gynekologen følge opp både mors og fosterets helse. Jevnlig kontroll vil kunne avdekke og behandle sykdom hos mor og foster som fører til at svangerskapet gjennomføres med lavest mulig risiko. For kvinner som har kronisk sykdom (for eksempel diabetes, høyt blodtrykk) eller andre risikofaktorer, anbefales spesielt at oppfølgingen skjer hos gynekolog. Det samme gjelder kvinner som er gravide med mer enn ett barn.  En kontroll hos gynekolog vil bestå av samtale, blodprøver ved behov og ultralydundersøkelse for å se utviklingen til fosteret. Mer om svangerskapskontoll her.

Blødningsforstyrrelser

Blødningsforstyrrelser er endringer i den normale menstruasjonssyklusen. De fleste endringer i blødningsmønsteret er oftest ufarlig. Dersom blødningene ikke går over eller er store er det tilrådelig å oppsøke gynekolog. Det kan være mange grunner til endringer i blødningsmønsteret, for eksempel spontanabort, graviditet utenfor livmoren, infeksjon, polypper i livmorhalsen, muskelknuter og kreft. Les mer om blødningsforstyrrelser.

Ultralyd

Ved hjelp av ultralyd kan gynekologen undersøke livmorhalsen, livmor og eggstokkene. Den beste måten å foreta en slik undersøkelse er å føre ultralydproben opp gjennom skjeden. Denne metoden gjør at kvaliteten på bildene blir bedre, ettersom proben kommer nærmere organene enn om undersøkelsen blir utført på utsiden av buken. I enkelte tilfeller kombineres begge disse teknikkene for å se organene fra ulike vinkler. Ultralyd kan avdekke sykdom i underlivet. Dersom det gjøres funn som mistenkes å være kreft kan det være nødvendig med undersøkelser som MR og CT i tillegg til ultralyd. Aleris tilbyr også disse undersøkelsene.

Plager i forbindelse med overgangsalder

Overgangsalderen innebærer fall i kroppens hormonproduksjon, hvilket kan føre til at kvinner får større eller mindre plager. I tillegg til hetetokter er mange plaget med tørr skjede, blødningsforstyrrelser, redusert sexlyst og stressinkontinens. Noen plages også med infeksjoner.  Les mer om overgangsalderen her. 

Utflod

Utflod er slim eller væske som skilles ut fra skjeden i større omfang og/eller er mer illeluktende enn den enkelte kvinne oppfatter som normalt. Utflod skyldes ofte skjedekatarr og kan behandles med medisiner. Utflod kan også skyldes kjønnssykdommen klamydia. Klamydia er en vanlig årsak til sterilitet hos kvinner og gir oftest ingen symptomer før sykdommen har kommet langt. Ved mistanke om klamydia bør du undersøkes, slik at behandling kan starte tidlig. Tidlig behandling gjør at man vanligvis ikke får noen ettervirkninger av sykdommen.

Endometriose

Endometriose er en vanlig medisinsk tilstand hvor slimhinnen som kler innsiden av livmoren også finnes utenfor livmoren, og vil påvirke andre organer i bekkenet. Endometriose oppstår hos kvinner i fertil alder. Denne tilstanden kan gi smerter, blødninger og vansker med å bli gravid. Tilstanden kan ofte diagnostiseres ved gynekologisk undersøkelse og ultralyd. Les mer om endometriose.

Gynekologiske operasjoner 

Våre gynekologer i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger utfører mange typer gynekologiske operasjoner. Tilbudet varierer ved de ulike avdelingene, så ta kontakt for nærmere informasjon.

Gynekologiske operasjoner vi tilbyr ved Aleris:


Her finner du våre gynekologer:

Aleris Sykehus og Røntgen Frogner

Frederik Stangs gate 11-13
0264 Oslo

Tlf Sykehus 22 54 10 00

Tlf Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus Colosseum-Nobel

Sørkedalsveien 10 B
0369 Oslo

23 19 50 50

Aleris Sykehus Hinna Park

Jåttåvågveien 7, Viking Stadion
4020 Stavanger

51 57 75 50

Aleris Sykehus og Røntgen Solsiden Trondheim

Innherredsveien 7D, 4. etg. Inngang fra Kirkegata
7014 Trondheim

Tlf Sykehus 73 87 20 00

Tlf Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus og Røntgen Tromsø

Sjøgata 31-33
9008 Tromsø

Tlf Sykehus 77 66 21 30

Tlf Røntgen 22 43 43 43


Temaside om gynekologi

Les om erfaringer fra andre og nyttige artikler om gynekologi

En gynekologisk undersøkelse innebærer utredning av kvinnens kjønnsorganer. For mange kvinner kan en slik utredning virke skremmende. Hos oss finner du både kvinnelige og mannlige gynekologer med lang erfaring, slik at du skal føle deg komfortabel under undersøkelsen.

Temaside om kvinnehelse

Les om erfaringer fra andre og nyttige artikler knyttet til kvinnehelse

Kvinner opplever gjerne ulike helseutfordringer i løpet av livet. Her finner du artikler med relevant helsestoff for kvinner. Her er det tips til hvordan du kan ta godt vare på helsa di, og hva du som kvinne spesielt bør tenke på.


Kristin Lyng Gynekolog

Oslo

Les mer
Katrine Kirial Gynekolog

Stavanger

Les mer
Kristine Kleivdal Gynekolog

Strømmen

Les mer
Erik Færø Gynekolog

Trondheim

Les mer

Back to top