Overgangsalder
Overgangsalderen er en normal prosess som alle kvinner gjennomgår, og betegner perioden før og etter siste menstruasjonsblødning. Overgangsalderen innebærer fall i kroppens hormonproduksjon, hvilket kan føre til at kvinner får større eller mindre plager.
Hva er overgangsalder?
Plagene eller symptomene skyldes at eggstokkene gradvis slutter å fungere ved ca. 50 års alder. Dette fører til bortfall av menstruasjon og varierende grader av symptomer på grunn av lavere østrogenmengde i kroppen.
Vanlige plager ved overgangsalder:
- Hetetokter
- Tørr skjede
- Blødningsforstyrrelser
- Redusert sexlyst*
- Stressinkontinens
- Dårlig søvn
- Noen plages også med infeksjoner.
*Mange kan ha god nytte av å prate med en sexolog. Les mer om sexolog-tilbudet hos Aleris her
Behandling av plagene
Noen kvinner har nesten ingen symptomer på overgangsalderen mens andre kan ha store plager. Det kan variere både hvor tidlig symptomene starter og hvor lenge de varer.
Overgangsalderen starter ofte på et tidspunkt hvor det også gjerne skjer andre betydelige ting i ens liv. Barna flytter hjemmefra, endringer på jobb og ev konstatering av sykdommer som diabetes, forhøyet blodtrykk m.m. Dette kan også påvirke symptomene på overgangsalderen.
Det er derfor alltid en individuell vurdering hvordan du skal behandles. Det er svært viktig å se på hver enkelt kvinnes symptomer.
I forhold til hetetokter og søvnproblemer kan noen oppleve bedring ved endring i aktivitet i hverdagen.
Av og til behandler gynekologen med hormontilskudd. Dette kan være lokal østrogen til skjeden, men det kan også være i form av plaster eller tabletter.
Blødningsforstyrrelser er vanlig, men viktig å undersøke, da det kan være en annen årsak til blødningene. Mange har gode resultater ved bruk av hormonspiral. Hvis hormonspiralen ikke virker finnes det også andre behandlingsmuligheter med medisin eller operasjon.
Ved økende problematikk med urinlekkasjer eller urinveisinfeksjoner vil det også bli individuell vurdering av årsaken til plagene. Mange kan ha bedring med målrettet trening, annet må behandles med medisin og noen må opereres.
Alt i alt finnes det mange tiltak hvis du er plaget med symptomer på overgangsalder.
Siden symptomer og funn er så varierende fra person til person er det viktig med en grundig gynekologisk undersøkelse og samtale. Da vil vi ha mulighet til å tilby den beste behandling for hver enkelt kvinne.
Bestill time hos gynekolog
Finn en tid som passer for deg.
Vi har kort ventetid!
Slik kommer du deg lettere gjennom overgangsalderen
Her får du gynekologens beste råd mot plagene – og når du bør oppsøke lege.
Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer
Hanne er en av mange kvinner som har vært flink til å ta jevnlige celleprøver, men som under en kontroll fikk beskjed om at det hadde oppstått celleforandringer.