Skip to Content

Sterilisering av menn

Sterilisering er den sikreste prevensjonsmetoden. I utgangspunktet er sterilisering en permanent prevensjon. Sterilisering hos menn er et mindre inngrep enn hos kvinner. Mannlig sterilisering er som oftest vellykket og uten komplikasjoner.

Hvis man er ferdig med å få barn, eller ikke ønsker barn, er det mange menn som velger å sterilisere seg, noe som innebærer et lite kirurgisk inngrep på sædlederne. Etter operasjonen vil man forsatt få utløsning som normalt, men utløsningen vil ikke inneholde sædceller som kan befrukte noe egg.

Ønsker du å bestille time?

Bestill time online her. Du trenger ikke henvisning.

 

En sterilisering har ingen effekt på produksjonen eller frigivelsen av mannlige kjønnshormoner, så maskulinitet, skjeggvekst, mannlig stemme osv. vil være som før. Inngrepet påvirker ikke seksuell evne og lyst.

Du trenger ikke henvisning fra lege for å bli sterilisert, men vil bli bedt om å signere en ”Begjæring om sterilisering” før operasjonen.

Inngrepet gjøres vanligvis i lokalbedøvelse, men du kan bestille det utført i narkose.

 

Forberedelse til inngrepet

  • Har du mulighet skal du skal barbere bort alt håret på pungen. 
  • Vi anbefaler at du tar smertestillende en time før du kommer. Ta kontakt for mer informasjon angående type/dosering. 

 

Selve inngrepet

Den tynne sædlederen deles gjennom et lite snitt på hver side av pungen. Endene blir sydd igjen for å hindre dem i å gro sammen.

Inngrepet foregår i lokalbedøvelse og tar ca. 15 minutter. 

 

Etter inngrepet

  • Vi anbefaler smertestillende hver 6. time det første døgnet. Ta kontakt for mer informasjon angående type/dosering. 
  • Sårene er dekket med en liten bandasje. Du kan dusje dagen etter steriliseringen og bør da fjerne den våte bandasjen. 
  • Vevet i pungen er løst og dersom det tilkommer en blødning kan det bli en stor hevelse. For å forebygge blødning bør du ta det helt med ro det første døgnet etter steriliseringen. 
  • Du kan gjenoppta aktivitet etter et døgn. Har du fysisk tungt arbeid bør du vurdere å vente en ekstra dag eller to med å gjenoppta arbeid. Du må da ta egenmelding for fraværet. 
  • Du må bruke prevensjon i 3 måneder etter steriliseringen fordi det er levende sædceller i sædlederen i denne perioden. Vi anbefaler at du sjekker resultatet av inngrepet ved å levere en sædprøve etter minst 3 måneder. Sædprøvene kan leveres til ditt lokale sykehus.
  • Det er ikke nødvendig med kontroll.

 

Bivirkninger og mulige komplikasjoner av sterilisering

  • Infeksjon i såret forekommer sjelden. Det tilkommer da smerter,  rødhet og hevelse. Ta kontakt med lege for behandling. 
  • Smerter og ømhet er vanlig de første dagene. Det kan henge i en ømhet og hevelse i bitestikkelen i noen uker. Dette skyldes nok at bitestikkelen som lagrer sædceller ikke tømmes ved utløsning lenger. Svært få får langvarig ømhet. Behandling er smertestillende hvis nødvendig. 

 

Refertilisering

Hvis du angrer på en sterilisering, kan sædlederne sys sammen igjen. Sannsynligheten for påfølgende graviditet avhenger av din og din partners alder samt hvor lenge du har vært sterilisert.Espen Kvan

Espen Kvan

Urolog

Oslo

Sevat Løkensgard Molven

Sevat Løkensgard Molven

Urolog

Oslo
Drammen

Ingrid Høye

Ingrid Høye

Urolog

Trondheim

Dag Halvorsen

Urolog

Trondheim

Ravi Rawal

Ravi Rawal

Urolog

Bergen
Offentlig avtale innen urologi

Offentlig avtale innen urologi

Ved flere av våre sykehus har vi offentlig avtale innen urologi.

Les mer >

Ny metode letter vannlatingsplager hos menn

Forstørret prostata: Ny metode letter vannlatingsplager

Kjenner du på noen av symptomene i denne saken, bør du sjekke deg.

Les mer >

Prostatakreft

Symptomer på prostatakreft

Prostatakreft er som regel symptomfri, men kan gi opphav til vannlatingsproblemer, impotens, blod i urinen, samt bekken-, hofte og ryggsmerter.

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Timebestilling urolog

På denne siden kan du bestille time hos urolog via vårt kontaktskjema.

Les mer >

Utvidet tilbud innen urologi

Utvidet tilbud innen urologi

I tilknytning til vårt sykehus på Frogner i Oslo har vi et eget urologisk senter som samarbeider tett med vårt kreftsenter og vår svært velutstyrte radiologi-avdeling.

Les mer >


Back to top