Slankeoperasjon steg for steg

steg_for_steg_overvekt.png

Hvordan foregår egentlig prosessen rundt en slankeoperasjon? Det er det mange som lurer på. Prosessen varierer noe fra klinikk til klinikk, men hos oss er det viktigst at pasientens behov står i fokus hele veien. På denne siden kan du lese om alle stegene du gjennomgår, fra du tar kontakt første gang til oppfølgingen etter operasjon.

Aleris Overvektsklinikk har utført slankeoperasjoner siden 2005. Våre kirurger har lang erfaring og det har blitt utført over 7000 opreasjoner på vår klinikk. Vårt mål er at våre pasienter skal føle seg trygge når de kommer til oss. Vi følger deg hele veien til et lettere liv!

Første kontakt med Aleris Overvektsklinkk

Du kan ta kontakt med oss på den måten som er enklest for deg, via telefon, mail eller kontaktskjema på hjemmesiden. Dersom du ønsker mer informasjon om slankeoperasjon i forkant, så sender vi deg informasjonsmateriell på mail. En av våre hyggelige og erfarne pasientkoordinatorer vil også ringe deg for å ta en kartleggingssamtale for å høre litt mer om dine behov og din situasjon, for eksempel om sykehistorie etc.

Du inviteres også til utredning og gruppemøte på klinikken på Frogner. Der vil du få møte vårt dyktige fagteam, som består av erfarne gastrokirurger, ernæringsfysiologer og annet helsepersonell, og få svar på alt du lurer på om slankeoperasjon. Bor du langt unna Oslo?  Vi reiser jevnlig rundt til de største byene i Norge og tilbyr utredning. Se reiserute her

Utredning ved klinikken

På utredningsdagen skal du møte fastende her på Aleris Overvektsklinikk på Frogner i Oslo. Du melder din ankomst i resepsjonen i 1. etg. for å ta blodprøver. Resten av dagen foregår på Overvektsklinikken i 4.etasje, så gå opp dit etter du har tatt blodprøver. Der blir du møtt av en pasientkoordinator som viser deg til våre hyggelige ventesoner der du kan slappe av frem til alle er på plass og gruppemøtet starter.

På gruppemøtet er du sammen med 6-10 andre pasienter til en felles gjennomgang der kirurg, ernæringsfysiolog og sykepleier gir dere inngående informasjon om slankeoperasjon og livet etterpå. Det er selvsagt mulighet for å stille spørsmål underveis, et godt råd kan være å skrive disse ned på forhånd, så du sikrer at du får svar på alt du lurer på i løpet av dagen.

Etter gruppemøtet får alle en egen konsultasjon med anestesilege og kirurg hvor dere tar den endelige beslutningen om operasjon og operasjonstype. Mange har sett seg ut en operasjonstype på forhånd, men dette er en avgjørelse som tas i fellesskap med kirurgen, for å sikre at du får så gode forutsetninger som mulig for å oppnå et godt resultat. Operasjonstid bookes deretter hos sykepleierkoordinator.

Operasjonsdagen

Denne dagen møter du opp direkte på vår sengepost i 3. etg. Der blir du tatt i mot av sykepleier som går igjennom informasjon og forbereder deg til operasjon.

Operasjonen utføres av et team med erfarne kirurger, operasjonssykepleiere, anestesilege og sykepleier. Man stikker en nål inn i bukhulen, og fyller denne med gass utenfor tarmene. Deretter fører man 5 små rør gjennom bukveggen. Gjennom disse rørene kan man arbeide med lange smale instrumenter. I røret i midten er det et TV-kamera (laparoskop), som gjør at man kan se inngrepet på en TV-skjerm over pasienten. Selve operasjonen tar vanligvis ca. 30-40 minutter, men forberedelse av pasienten og oppvåkningen etter operasjonen tar tid, så hele prosessen tar ca. 40 – 60 minutter.

Etter operasjon føres du til en recovery-stue og blir observert de første 2-3 timene før du flyttes videre til sengeposten. Personalet på sengeposten er der for deg hvis det skulle være noe du lurer på eller trenger hjelp til. De vil også hjelpe deg med å komme deg opp å gå, da det er viktig å få kroppen i gang igjen etter operasjonen.

Du vil få væske i en blodåre (intravenøst). Du skal aktivt bruke en blåsefløyte med luftmotstand for å få bevegelse i mellomgulv og buken og slik bidra til å komme deg raskere etter operasjonen.  De fleste opplever noe smerte den første tiden etter operasjonen, det er også vanlig å føle seg noe kvalm. Det gis smertestillende og kvalmestillende medisiner ved behov. Det forventes at du er i stand til å drikke vann, stå opp av sengen og bevege deg rundt på avdelingen allerede 2-3 timer etter operasjon.  Denne mobiliseringen er viktig for å forebygge komplikasjoner i tiden like etter operasjon.

Etter oppholdet på recovery-posten følges du tilbake til sengeposten, og her kan du gjerne ta imot besøk. De fleste av våre pasienter er i så god form at de kan reise hjem dagen etter operasjonen.

Dagen etter operasjon

Første dagen i ditt nye liv som slankeoperert! Dagen etter operasjon skal du i gang med flytende kost. Du blir servert en lett frokost etter vår kostanbefaling. Ofte er dette havrevelling eller yoghurt. Du får i tillegg 1 liter intravenøs væske (i en blodåre) tidlig om morgenen. Mange blir overrasket over hvor mette de blir etter kun en liten porsjon.

Kl 9.30 har vi informasjonsmøte om flytende kost, medisinering, kosttilskudd og om videre oppfølging med ernæringsfysiolog og kirurg.

Utover dagen skal du selv forsyne deg med tilgjengelig drikke og flytende kost på avdelingen. Du kan ta dine faste medisiner. Du skal være i bevegelse, og starter med lett aktivitet som å gå rundt i avdelingen og i trappene. Dette reduserer faren for komplikasjoner som blodpropp og lungebetennelse, og bidrar til å sette i gang tarmbevegelser.

Du skal også delta på et utskrivningsmøte med kirurg, og hver enkelt vurderes individuelt før hjemreise. Du får informasjon om hvordan du kommer i kontakt med oss dersom du får smerter eller om formen er dårlig. Det er svært viktig at man følger våre råd om å ta kontakt dersom ikke alt er som det skal være.

Etter operasjonen skal du passe på å drikke 1,5 liter per døgn for å unngå dehydrering. Du oppfordres til å føre drikkeliste der du registrerer nøyaktig hva som inntas.

De aller fleste er i god form og kan reise hjem etter dette, hvis ikke er det mulig å bli en natt til.

Oppfølging og råd etter operasjon

Etter operasjon har du fri tilgang til vårt tverrfaglige team i ett eller fem år avhengig av hvilken oppfølgingspakke du velger. Vi vet hvor viktig oppfølging er for å lykkes, så nøl aldri med å ta kontakt hvis du har spørsmål, bekymringer, eller rett og slett trenger en pep-talk!

Vi har lang erfaring i å veilede slankeopererte, og uansett hvilke utfordringer du møter på, kan vi love deg at noen andre har slitt med det samme før deg.

Vårt oppfølgingsprogram:

-Du får direktenummer til kirurg som er tilgjengelig døgnet rundt

-Sykepleier ringer deg to ganger første uken etter operasjon

-Ernæringsfysiolog ringer deg 2-3 uker etter operasjon

-Du blir innkalt til kontroll og mestringskurs på Overvektsklinikken tre måneder etter operasjon sammen med de som ble operert samme dag som deg

– 12 måneder etter operasjon blir du innkalt til ny kontroll og nytt mestringskurs sammen med de som ble operert samme dag som deg. Du får også en konsultasjon med kirurg, ernæringsfysiolog eller sykepleier. Blodprøver tas på forhånd

-Du kan alltid ta kontakt med vårt tverrfaglige team etter operasjon

Hjemreise etter slankeoperasjon

De fleste reiser ut fra sykehuset dagen etter operasjon. Behov for lengre opphold vurderes individuelt.  Dersom du bor innenfor en times reisevei fra Oslo, kan du reise direkte hjem. Bor du mer enn 1 times reise fra Oslo, må du oppholde deg i Osloområdet i fire dager etter operasjonen. Det anbefales at man har kontakt med sine pårørende daglig de første fire dagene etter operasjonen, enten man har reist hjem eller bor på hotell i Oslo-området.

Ønsker du å komme i kontakt med Aleris Overvektsklinikk?

Lurer du på noe er du velkommen til å ta kontakt på 22 12 49 91 eller ved å sende oss en mail til overvektsklinikken@aleris.no