Skip to Content

Betennelse i prostata

Betennelse i prostata rammer voksne menn. Man regner med at ca. 50% av alle menn på et tidspunkt i livet opplever disse symptomene. Til en hver tid er det 5-8% av den mannlige befolkningen som har denne sykdommen.

Betennelse i prostata skyldes kun hos ca. 10% en infeksjon med bakterier, som kan behandles med antibiotika. I de resterende tilfelle er det snakk om en betennelseslignende tilstand hvor det ikke finnes virksom behandling. Vanligste årsaken til en slik betennelse er gjennomgått vevsprøve av prostata.

Årsak til betennelse i prostata

Hvis betennelsen i prostata skyldes bakterier, er det ikke snakk om smitte fra en person til en annen. Årsaken er at dine egne bakterier fra tarmkanalen er blitt overført til urinrøret, hvorfra bakterien er kommet opp i urinblæren og videre til prostata.

I de tilfeller hvor det er snakk om en betennelseslignende tilstand kjenner man ikke årsaken.

Symptomer på betennelse i prostata

De tilfeller som skyldes bakterier, kan ha et akutt forløp som ligner blærebetennelse. Du kan oppleve svie ved vannlating, hyppig vannlating og besvær med å late vannet. De kan også få feber.

De tilfeller som skyldes en betennelseslignende tilstand gir svake, varierende eller vedvarende symptomer. Du kan få smerter i mellomkjøttet, i pungen, i området over penis eller i lysken, enten i den ene eller i begge sider. Smertene beskrives ofte som en dump smerte, og kan være til stede hele tiden eller komme anfallsvis. Smertene kan forverres ved utløsning. Du kan også få vannlatingsbesvær.

I typiske tilfeller forverres symptomene av kulde og lindres av varme.

Undersøkelse av betennelse i prostata

Du skal avlevere en urinprøve som legen undersøker for bakterier, hvite blodlegemer eller blod. Din prostata kan bli undersøkt ved at legen stikker en finger opp i endetarmen. Man kan også bruke bildediagnostikk, enten MR eller ultralyd av prostata, avhengig av problemstillingen.

Hvis du har prostatabetennelse med en betennelseslignende tilstand, finner legen ofte ikke noe unormalt ved disse undersøkelser utover at du er øm på prostata.

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Drammen, tlf: 32 21 11 00
Colosseum Stavanger, tlf: 51 91 19 60
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Agder (Lillesand), tlf: 38 04 99 20
Strømmen, tlf: 63 80 03 30

Behandling av betennelse i prostata

Ved betennelse som skyldes bakterier, kan du behandles med antibiotika, og bli raskt frisk igjen. Ved prostatabetennelse som ikke skyldes bakterier, er symptomene ofte langvarige, og medikamenter ikke nødvendig.

Hvis du har betennelse i prostata, hjelper det å få i seg rikelig med væske. Smertestillende midler kan hjelpe på smertene og få en eventuell feber til å synke.


Finn din nærmeste avdeling


Espen Kvan

Espen Kvan

Urolog

Oslo

Sevat Løkensgard Molven

Sevat Løkensgard Molven

Urolog

Oslo
Drammen

Ingrid Høye

Ingrid Høye

Urolog

Trondheim

Dag Halvorsen

Urolog

Trondheim

Jan G. Mjønes

Urolog

TrondheimBack to top