Skip to Content

Crohns sykdom

Crohns sykdom er en kronisk betennelsestilstand som kan ramme hvilken som helst del av fordøyelseskanalen, dvs. fra munnen til endetarmen. Hyppigst er sykdom i nedre delen av tynntarm og begynnelsen av tykktarm.

Årsaken til Crohns sykdom er sammensatt. Sykdom debuterer oftest ved 15-25 års alder, men kan også komme senere. Det diagnostiseres ca 200-300 nye tilfeller hvert år i Norge.

Plager forbundet med denne sykdommen varierer veldig, og det er ikke alltid man har spesifikke plager fra tarmen. Mange opplever diare, magesmerter, vekttap, feber, utmattelse og generell sykdomsfølelse. Som ved ulcerøs colitt kan noen ha plager fra hud, ledd, øyne, lever og galleveier.

Diagnosen stilles ved koloskopi. Man kan vurdere direkte under koloskopiundersøkelsen alvorlighetsgrad og utbredelse av sykdommen. Man supplerer ofte med MR av tynntarmen for å få et enda klarere bilde av situasjonen. Under koloskopi kan man også ta vevsprøver.

Det er svært viktig å få stilt en diagnose og startet behandling så fort som mulig, slik at man kan unngå komplikasjoner som trange partier (forsnevringer), fistler, blødninger og hull på tarmen.

Type behandling avhenger av hvilke områder som er affisert og alvorlighetsgraden.

Jeg ønsker time hos mage-/tarmspesialist


Finn din nærmeste avdeling


Hjörtur Gislason

Hjörtur Gislason

Gastrokirurg

Oslo

Asad Ali

Asad Ali

Gastroenterolog

Oslo

Bent Johnny Nergård

Bent Johnny Nergård

Gastrokirurg

Oslo

Ebrahim Aghajani

Ebrahim Aghajani

Gastrokirurg

Oslo

Tommy Bernhard Johnsen

Tommy Bernhard Johnsen

Gastrokirurg

Ålesund

Carl Fredrik Schou

Carl Fredrik Schou

Gastrokirurg

OsloBack to top