Spørsmål og svar om plastisk kirurgi

Her har vi samlet en del spørsmål vi ofte får fra våre pasienter. Nøl ikke med å ta kontakt hvis du ikke finner svaret du leter etter her. Du er hjertelig velkommen til en uforpliktende konsultasjon hos en av våre plastikkirurger.

Har du spørsmål om plastisk kirurgi?

Vi har lang erfaring med plastisk kirurgi, og kan love deg at uansett hva du lurer på, har vi hørt spørsmålet før.

Under kan du lese noen av de vanligste spørsmålene vi får. Hvis du ikke finner svaret du leter etter, håper vi du tar kontakt med oss, så skal vi hjelpe deg med alt du lurer på. Send inn dine spørsmål på plastikk@aleris.no eller ring oss på 22 54 11 45

 

Generelt om plastisk kirurgi

Får jeg sykmelding etter å ha gjennomgått plastisk kirurgi?

Du får sykmelding hvis inngrepet er medisinsk begrunnet. Dersom du får gjort et inngrep av mer kosmetisk karakter, slik som innleggelse av silikonproteser, får du ikke sykmelding, men du bør likevel beregne å være hjemme den første tiden etter operasjonen.

Hva foregår på konsultasjonen hos kirurgen i forkant av operasjonen?

Dere snakker om dine ønsker og forventninger til en operasjon, og kirurgen gjør rede for hvilke muligheter som fins, og hva han anbefaler i ditt tilfelle. Du får grundig informasjon om inngrepet, det postoperative forløpet og mulige komplikasjoner. Du får svar på alle spørsmål du måtte ha. Mange synes det er greit å ha med seg et familiemedlem eller en venn, da det er mye informasjon og forholde seg til.

Hvor lenge etter operasjonen må jeg være på sykehuset?

All plastisk kirurgi hos Aleris gjøres som dagkirurgi, dvs. at du reiser hjem samme dagen som du blir operert. Du får med deg nummeret til kirurgen som opererte deg, samt nummeret til avdelingen, slik at du kan ta kontakt hvis det skulle være noe du lurer på i tiden etter operasjonen. Dagen etter operasjonen blir du ringt opp av en fra plastikkirurgisk avdeling, som vil sjekke at alt står bra til, og svare på eventuelle spørsmål.

Hvor stor er risikoen for stygge arr etter plastisk kirurgi? Trenger man hjelp av hjemmesykepleien de første døgnene når en er helt alene i hjemmet?

Risikoen for skjemmende arr er avhengig av flere faktorer som f.eks. hudkvalitet og type operasjon. Vi er alltid opptatt av å lage så pene arr som mulig. Du vil alltid få gode råd etter operasjonen om hvordan du skal forholde deg for å få penest mulig arr. Du trenger ikke hjelp av hjemmesykepleier de første døgnene. Du kan komme tilbake til oss for skiftninger på sårene.

Brystkirurgi

Kan jeg trene etter å ha fått satt inn silikonimplantater i brystene?

Du bør ikke løfte armene over skulderhøyde de første fire ukene etter operasjonen. Du bør heller ikke løfte mer enn maksimalt to kilo per arm de fire første ukene. Du kan sykle og gå turer. Du kan også svømme etter fire uker. Styrketrening, spinning etc. bør ikke gjenopptas før minst seks uker etter operasjonen. Da får såret grodd skikkelig, og du unngår smerter og hevelser.

Hva slags komplikasjoner er forbundet med å legge inn silikon i brystene?

Du vil normalt være ganske hoven den første tiden etter operasjonen. Store hevelser kan tyde på en blødning, og da bør du ta kontakt med kirurgen som kan ta en titt på det. Etter alle typer kirurgi kan det oppstå infeksjoner, men dette er veldig sjeldent for brystforstørrelse med implantater. Noen kan få endret, eller miste helt, følelsen i brystvortene. Dette går som regel over av seg selv etter noen måneder, men for noen blir det permanent. Innleggelse av silikon kan påvirke evnen til å amme. Andre komplikasjoner kan være nekrose og kapseldannelse. I pasientinformasjonen kan du lese mer om komplikasjoner og bivirkninger.

Kan jeg amme etter en brystforstørrelse med silikon?

Dette er det mange unge jenter som spør om, og svaret er ja, de aller fleste kan fint amme etter en slik operasjon. Du kan oppleve å ha litt mindre lagringsplass til melken enn om du ikke hadde hatt implantatene, og det er ikke uvanlig med litt mer melkespreng pga. dette. Løsningen for mange er å amme litt oftere. Det er ikke påvist at silikon eller andre stoffer fra brystimplantatet går over i morsmelken, og du kan derfor trygt amme barnet ditt med silikon i brystene. Det er lurt å opplyse sykehuset om at du har brystproteser, slik at de kan gi deg veiledning i forhold til amming.

Kan man ta mammografi når man har silikonpupper?

Når man har silikonimplantater, bør man være litt forsiktig når man tar mammografi. Noen kan være litt hardhendte ved undersøkelsen og det kan gjøre vondt og i verste fall skade protesen. Husk alltid å opplyse om at du er brystoperert når du bestiller time. Mange vil anbefale at du tar en MR eller ultralyd i stedet for mammografi, da trenger du ikke være redd for å skade protesen, og det medfører ingen smerter.

Jeg ønsker en brystoperasjon, men er redd for å miste følelsene i brystvortene som er viktig i forhold til seksuallivet. Hva er rådet deres? Er det nye metoder nå som gjør at følelsene beholdes?

Ved alle metoder som brukes i dag er det risiko for at man kan miste følelsen i brystvortene. Hvis man har store tunge bryst som er til plage vil man oftest ha nytte av å bli operert. Vi anbefaler en konsultasjon for å finne ut hvilke type operasjon som vil være best for deg.

Jeg er en jente på 19 år som vurderer brystreduksjon. Jeg bruker alt fra størrelse 75-80 f-h, i bh'er og ja, det er ikke alltid like behagelig. Jeg sliter med nakke- og ryggproblemer om jeg sitter lenge i ro (f.eks i skoletimer), men også når jeg f.eks rengjør. Det jeg lurer på er egentlig om det er et alternativ å gjennomføre en brystreduksjon med hensyn til alder. Eller kan det funke bare å trene opp ryggmuskler eller noe sånt?? I tillegg lurer jeg på om jeg på noen måte kan få dette dekket?

Med så store bryst vil det vanligvis hjelpe på rygg- og nakkeplager å bli operert med brystreduksjon. Din fastlege kan sende henvisning til Aleris for å få vurdert om du får dekket en operasjon av det offentlige. Vi har operert flere på din alder som har hatt store fysiske plager på grunn av store og tunge bryster som er svært fornøyd med en letter byste.

Lurte på om dere har suksess med operasjoner der man minsker mannebryster?

Ja, det har vi, men en brystreduksjon hos menn vil alltid gi synlige arr. Vanligvis er det veldig plagsomt for menn å ha store bryst, og de fleste er fornøyd med operasjonen, til tross for litt synlige arr.

Fjerning av overflødig hud

Hva slags BMI må man ha for å få mageplastikk etter slanking?

For å bli operert hos Aleris må du ikke ha en BMI høyere enn 27 med mindre du er slankeoperert, da er grensen noe høyere.

Kan man få dekket kostnadene på kirurgi etter slanking?

Aleris har avtale med det offentlige for å fjerne løs hud etter slanking der det foreligger en medisinsk begrunnelse. Du må ha henvisning fra din fastlege til spesialist som vil vurdere om det foreligger medisinsk indikasjon for en offentlig dekket operasjon. Aleris har noe forskjellig avtale med de ulike helseregionene.

Hvordan kan jeg få vurdert om jeg kan få dekket operasjon fra staten? Er 28 år og har vanvittig mye strekkmerker etter to graviditeter og har gått ned 18 kilo siden november og klarer ikke å få strammet opp magen skikkelig. Den henger litt i poser og er helt slapp med for mye hud på.

Hud som har fått veldig mye strekkmerker er det vanskelig å få strammet opp ved trening. Her er det ofte kun bukplastikk som hjelper. Dette er et inngrep vi har lang erfaring med. Det er plastikkirurgen som avgjør hvorvidt du kan få dette dekket av staten, det må da være en klar medisinsk indikasjon for inngrepet. Man får ikke dekket operasjon av strekkmerker av det offentlige. Da må du eventuelt komme til oss for en konsultasjon med tanke på operasjon i privat regi. 

Hvordan blir arrene etter arm og lårkirurgi, dvs. fjerning av hudoverskudd herfra?

Arrene blir synlige på innside av overarm og innside av lår. Vi bruker kirurgiske teknikker som er med på å gjøre arrene så lite synlig som mulig. Arrene blir vanligvis smale og bleke. Du får gode råd om hvordan du skal forholde deg etter operasjonen for at arrene skal bli så pene som mulig.

Jeg har fått to barn, og gikk opp MYE spesielt i siste svangerskap! Nå er alle de ekstra kiloene vekk, men magen ser ikke akkurat bra ut! Sidehåndtak som ikke var der før, og fremsiden på magen er litt slapp og veldig rynkete! Kan noe gjøres med dette?

Det høres ut som om du egner deg for en bukplastikk. Slik som du beskriver det er det nok løshud for at man kan utføre en slik operasjon. Dette kan vi undersøke nærmere ved en konsultasjon hos oss.

Fettsuging

Er fettsuging og slankeoperasjon det samme?

Nei, det er to helt forskjellige inngrep. Slankeoperasjon er noe man gjør på svært overvektige mennesker, ved at man fjerner store deler av magesekken, i noen tilfeller kobler man også om tarmsystemet. Mange overvektige har svært god nytte av en slik operasjon, fordi de fleste går drastisk ned i vekt. Vi tilbyr slankeoperasjoner ved Aleris Overvektsklinikk.

Les mer om slankeoperasjon her