Solskadet hud

Sommeren i Norge er kort, og mange ivrer etter å få en frisk og fin brunfarge, og oppholder seg i solen så mye som mulig. Solen gjør oss godt, men pass på å beskytte huden så du unngår solskader. Våre erfarne hudleger og kosmetiske sykepleiere hjelpe deg med å finne riktig behandling for akkurat din hud.

Solens stråling har stor påvirkningskraft på huden vår. Varmen er deilig mot huden og etter en lang og kall vinter er vi ivrige etter å få nyte sol og varme, men strålene kan også gjøre stor skade. Ultraviolette stråler, UVA og UVB, trenger gjennom huden og gjør hudfargen brun eller rød. Men samtidig som vi får den etterlengtede brunfargen fremskynder strålene hudens aldringsprosess og vi får rynker og tykkere hud. Strålene kan også gjøre stor skade på øyne og netthinne, de danner frie radikaler i huden og årsaker skade på vårt DNA.

- Det viktigste du kan gjøre for å unngå solskader er å ha solvett; beskytt huden med en god solkrem og antioksidanter, og unngå overdreven soling HELE året, understreker Maria Kjøndal, kosmetisk sykepleier ved Aleris.

- I dag består det vanligste systemet av seks hudtyper som rangeres fra den lyseste (1) til den mørkeste hudtypen (6). De fleste skandinaver har hudtype 1 eller 2. Dessverre er det de to sistnevnte som oftest er utsatt for solskader og hudkreft, forteller hudlege Lena Myhre ved Aleris Frogner. 

Mye soleksponering over tid gjør at kollagenet i huden brytes ned, og det resulterer i tørr hud med mangel på elastisitet og glød. Dette fremskynder hudens aldringsprosess og vi begynner å få fine linjer og rynker i ansiktet.

Et annet tegn på at huden etter hvert tar skade av for mye sol kan være ujevn pigmentering eller pigmentflekker i huden. Dette skyldes at melaninet, som er hudens beskyttelse mot sol og det som gir huden sin brunfarge, kommer i ubalanse ved overdreven soling. Mørke flekker, såkalt hyperpigmentering, er opphopninger av melanin i huden og oppstår ofte i ansiktet, på halsen, på brystet og på hendene.

Mistenker du mer alvorlige solskader, som hudkreft eller føflekkreft bør hudlege kontaktes for utredning.  Les våre tips for når man bør oppsøke hudlege.

Behandling av solskadet hud

Har huden blitt tørr og mist sin elastisitet, med fine linjer og rynker som resultat, eller har du kanskje fått pigmentflekker i huden etter mange års soleksponering? Det finnes hjelp å få. Når skaden først har skjedd finnes det flere behandlingsmuligheter. Alt fra en god peeling og medisinske hudprogrammer til behandling med IPL eller laser.

I Aleris fører vi mange gode produkter som hjelper deg å få bukt med solskadet hud, og avhengig av hvilket omfang solskadene har finner vi riktig behandling for deg.

SkinCeuticals er verdensledende innen antioksidantteknologi og har kanskje markedets mest potente anioksidantsammensetninger med veldokumentert effekt.

Hudpleieseriene ZO Skin Health og ZO Medical fra dr. Zein Obagi er verdensberømt for sin effektivitet og tilbyr hele spektret med alt du trenger for å ta godt vare på huden din, alt fra beskyttelse og pleie til reparasjon og behandling av spesielle hudproblemer.)

Medisinsk peeling gir raskt en fantastisk hudforbedring. En peelbehandling er ideell for behandling av ulike aldringstegn, melasma, fine linjer, ujevn hudoverflate, store porer, livløs hud og til og med akne. Medisinsk peeling passer for alle hudtyper og hudfarger.

Solskadet hud kan også behandles med IPL lysbehandling eller laserbehandling, som vil gi et meget fint resultat.

De kosmetiske sykepleierne ved Aleris vil hjelpe deg med å finne riktig behandling for akkurat din hud.