Skip to Content

Reisevaksine

  • Ønsker du vaksine?
  • Trenger jeg vaksiner?
  • Vaksineråd før reisen
  • Om reisevaksiner

Ønsker du å vaksinere deg?

Aleris har åpent for vaksinasjon alle hverdager kl. 0800-1500

Det er ingen ventetid.

Ved vaksinasjon av større grupper og bedrifter kan vi utføre vaksinasjon i deres lokaler. Ring oss for å bestille time.

Husk å ta med ditt vaksinekort til timen! 

Har du ikke ditt vaksinekort tilgjengelig kan det hentes ut på Helsedirektoratets hjemmeside.

Aleris Reiseapotek

Sykdommer og skader kan oppstå også under en ferie eller forretningsreise til fjerne destinasjoner, og det er ikke alltid det er så lett å få tak i medisiner og apotekvarer når du er på farten. Vi har derfor satt sammen et ferdig reiseapotek som du kan få kjøpt av våre vaksinatører til kun kr. 580,-. Les mer om hva vårt reiseapotek inneholder her.

Innholdet i reiseapoteket er tenkt som en hjelp for raskt å kunne behandle og forebygge de vanligste plager som kan oppstå på en reise, og er beregnet på voksne og barn over 12 år. All informasjonen du trenger finner du vedlagt i reiseapoteket. 

I hvilke land trenger jeg vaksiner?

Alle som skal reise i Asia, Afrika, Mellom- og Sør-Amerika, Stillehavsøyene og det tidligere Øst-Europa bør ta reisevaksiner. Det er påkrevd med gulfebervaksine i en rekke land i Afrika og Sør-Amerika. Gulfebervaksine er også påkrevd i enkelte land i Mellom-Amerika dersom man kommer fra Sør-Amerika. Hva som trengs av vaksiner, tabletter og råd avhenger av både reisemål, sesong og reisens varighet.

Det er like viktig å vaksinere seg uansett etnisk bakgrunn. De som kommer fra malariaendemiske land mister raskt den opparbeidede immuniteten som de ofte har mot malaria. Gravide og de som reiser med barn trenger også spesielle råd og veiledning. 

Vaksineråd før reisen

De fleste vaksiner er frivillige, men til enkelte reisemål er det obligatorisk å ta gulfebervaksine og meningokokkvaksine senest 10 dager før innreise. Anbefalinger om vaksinering er avhengig av blant annet:

  • Hvor du skal reise
  • Reisens varighet
  • Din helsetilstand
  • Alder
  • Situasjonen på stedet du skal reise til
  • Tidligere vaksiner du har tatt

Hva fins det vaksiner mot?

 

Under kan du lese om de vanligste sykdommene man kan forebygge ved reisevaksinering.

Hepatitt A+B

Folkehelseinstituttet anbefaler denne vaksinen da den gir livsvarig beskyttelse, forutsatt at tre doser blir gitt i løpet av syv år. Hepatitt A smitter gjennom forurenset mat og drikke, og hepatitt B smitter via blod og kroppsvæsker. Vi anbefaler at du velger vaksinen som beskytter mot både hepatitt A og hepatitt B.

Tyfoidfeber

Vaksinen beskytter mot Salmonella typhi, som smitter via vann/mat og fører til tyfoidfeber. Folkehelseinstituttet anbefaler denne vaksinen dersom du skal reise utenom tilrettelagte turiststeder i Afrika, Sør-Amerika eller Asia. Vaksinen gir beskyttelse i tre år og kan gis til barn fra to år.

For dem som vil slippe et stikk, kan man i stedet ta tre kapsler. Beskyttelsen varer fra ett til tre år. Pasienten må kunne svelge hele kapsler. Tyfoidtabletter kan gis til barn fra femårsalderen.

Rabies

Vaksinen gir deg antistoffer mot rabies før utenlandsopphold der rabies forekommer. Rabies en dødelig sykdom som forekommer blant dyr i de fleste land utenom Norden. Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinen spesielt til barn og til reisemål der antiserum er vanskelig å få tak i. Denne vaksinen gis i tre doser, og boosterdoser gis hvert andre til femte år.

 

Japansk encefalitt

Vaksinen beskytter mot japansk encefalitt som er en myggoverført virusinfeksjon og gis i to doser med fire ukers mellomrom. Folkehelseinstituttet anbefaler denne vaksinen til personer som skal oppholde seg utenfor storbyområder i sykdomssesongen. Du kan få
påfyll av vaksinen etter ett til to år ved behov. Vaksinen kan gis til barn fra fylte to måneder.

Gulfeber

Folkehelseinstituttet anbefaler denne vaksinen til personer som skal reise til land med gulfebersmitte. Enkelte land krever vaksinasjonsbevis på gulfebervaksinasjon. Vaksinasjonsbeviset er kun gyldig i ti år, selv om vaksinen gir livsvarig beskyttelse. Vaksinen kan gis til barn fra ett år.

Kolera/turistdiaré

Dette er en drikkevaksine som beskytter mot kolera i to år og som samtidig har effekt mot E.coli-bakterier. Det er den vanligste årsaken til turistdiare.

Hjernehinnebetennelse/ Meningokokk A+C+W+Y

Vaksinen beskytter mot meningokokker i gruppe A, C, W og Y gir beskyttelse i fem år. Den er spesielt anbefalt av Folkehelseinstituttet ved skoler og barnehager i utlandet, eller for mennesker som skal være i nær kontakt med lokalbefolkningen i enkelte land. Vaksinen gis også til ungdom og russ.

Meningokokker i gruppe C

Spesielt anbefalt til skoleelever og russ, eller land med spesielle utbrudd av meningokokk C. Vaksinen beskytter i tre år.

Malaria

Vi gir deg også resept på malariamedisiner om du skulle trenge det. Huskeliste før du drar på tur

Huskeliste før du drar på tur

Skal du reise til utlandet? Sjekk vår huskeliste, så er du ekstra forberedt.

Les mer >

Hvilke reisevaksiner trenger jeg?

Hvilke reisevaksiner trenger jeg?

Det er ikke bare dem som skal reise til eksotiske strøk som bør ha vaksinene i orden. Les mer om hvorfor her.

Les mer >

Hva bør du være obs på i ulike verdensdeler?

Hva bør du være obs på i ulike verdensdeler?

I enkelte land er det nødvendig å vurdere ekstra beskyttelse mot smittsomme sykdommer. Her er våre tips til deg som skal ut å reise.

Les mer >

Forbered magen på ukjente bakterier i utlandet

Forbered magen på ukjente bakterier i utlandet

Har du noen gang opplevd å bli syk på ferie? Forbered magen på ukjente tarmbakterier.

Les mer >

Beskytt huden - dette bør du vite om soling

Beskytt huden i sommer - dette bør du vite om soling

Det er viktig å forstå at overdreven soling og solbrenthet får konsekvenser. Gjentatt solforbrenning øker risikoen utvikling av hudkreft.

Les mer >

– De færreste “internett-diagnoser” stemmer

– De færreste “internett-diagnoser” stemmer

Googling av symptomer på sykdom kan gi selv den tøffeste helseangst. Spar deg for unødvendig bekymring, og følg heller disse rådene neste gang du vurderer et legebesøk.

Les mer >


Back to top