Skip to Content

Reisevaksine

  • Ønsker du vaksine?
  • Trenger jeg vaksiner?
  • Vaksineråd før reisen
  • Om reisevaksiner

Ønsker du å vaksinere deg?

Aleris har åpent for vaksinasjon alle hverdager kl. 0800-1500

Det er ingen ventetid.

Ved vaksinasjon av større grupper og bedrifter kan vi utføre vaksinasjon i deres lokaler. Ring oss for å bestille time.

Husk å ta med ditt vaksinekort til timen! 

Har du ikke ditt vaksinekort tilgjengelig kan det hentes ut på Helsedirektoratets hjemmeside.

Aleris Reiseapotek

Sykdommer og skader kan oppstå også under en ferie eller forretningsreise til fjerne destinasjoner, og det er ikke alltid det er så lett å få tak i medisiner og apotekvarer når du er på farten. Vi har derfor satt sammen et ferdig reiseapotek som du kan få kjøpt av våre vaksinatører til kun kr. 580,-. Les mer om hva vårt reiseapotek inneholder her.

Innholdet i reiseapoteket er tenkt som en hjelp for raskt å kunne behandle og forebygge de vanligste plager som kan oppstå på en reise, og er beregnet på voksne og barn over 12 år. All informasjonen du trenger finner du vedlagt i reiseapoteket. 

I hvilke land trenger jeg vaksiner?

Alle som skal reise i Asia, Afrika, Mellom- og Sør-Amerika, Stillehavsøyene og det tidligere Øst-Europa bør ta reisevaksiner. Det er påkrevd med gulfebervaksine i en rekke land i Afrika og Sør-Amerika. Gulfebervaksine er også påkrevd i enkelte land i Mellom-Amerika dersom man kommer fra Sør-Amerika. Hva som trengs av vaksiner, tabletter og råd avhenger av både reisemål, sesong og reisens varighet.

Det er like viktig å vaksinere seg uansett etnisk bakgrunn. De som kommer fra malariaendemiske land mister raskt den opparbeidede immuniteten som de ofte har mot malaria. Gravide og de som reiser med barn trenger også spesielle råd og veiledning. 

Vaksineråd før reisen

De fleste vaksiner er frivillige, men til enkelte reisemål er det obligatorisk å ta gulfebervaksine og meningokokkvaksine senest 10 dager før innreise. Anbefalinger om vaksinering er avhengig av blant annet:

  • Hvor du skal reise
  • Reisens varighet
  • Din helsetilstand
  • Alder
  • Situasjonen på stedet du skal reise til
  • Tidligere vaksiner du har tatt

Hva fins det vaksiner mot?

Under kan du lese om de vanligste sykdommene man kan forebygge ved reisevaksinering.

Hepatitt A+B

Hepatitt A og B er leverbetennelse som skyldes smitte av hepatitt virus. Hepatitt A smitter gjennom forurenset drikke og mat og hepatitt B via kroppsvæsker og blod. Forekomsten av hepatitt A er spesielt høy i Afrika, Sør-Amerika, Midtøsten og store deler av Asia. Hepatitt B er mest utbredt i Sørøst-Asia, Sør-Amerika, Midtøsten, Øst-Europa og tropisk Afrika. Vaksine mot hepatitt A og B kan ta enkeltvis, men finnes også i en kombinasjonsvaksine. Velger man kombinasjonsvaksinen regnes man som fullvaksinert etter 3 doser. Kombinasjonsvaksinen kan gis fra 1 års alder.

Tyfoidfeber

Vaksinen beskytter mot Salmonella typhi, som smitter via vann/mat og fører til tyfoidfeber. Folkehelseinstituttet anbefaler denne vaksinen dersom du skal reise utenom tilrettelagte turiststeder i Afrika, Sør-Amerika eller Asia. Vaksinen gir beskyttelse i tre år og kan gis til barn fra to år.

For dem som vil slippe et stikk, kan man i stedet ta tre kapsler. Beskyttelsen varer fra ett til tre år. Pasienten må kunne svelge hele kapsler. Tyfoidtabletter kan gis til barn fra femårsalderen.

Rabies

Rabiesvaksine bør vurderes for reisende til områder med rabies hvor medisinsk behandling ikke er lett tilgjengelig. Små barn som skal bo i områder med rabies bør vaksineres da de kan komme i kontakt med potensielt smitteførende dyr uten at foreldre får kjennskap til det.

Primærvaksinasjon består av to doser med et intervall på minst 7 dager. Vaksinasjon  gir delvis beskyttelse i flere årtier, men må alltid følges opp med tilleggsdoser dersom man har vært utsatt for risiko for smitte. Det er ingen nedre aldersgrense for bruk av rabiesvaksine. 

Japansk encefalitt

Japansk encefalitt er en myggoverført virussykdom som forekommer i alle land i Sørøst-Asia. Smitteoverføring er stort sett begrenset til landsbygda, men det rapporteres også om smitte fra byområder. Basisvaksinasjon består av to doser med intervall på minst 4 uker, men kan kortes ned til inntil 7 dager for personer mellom 18 og 65 år. Vaksinen kan gis fra 2 måneders alder.

Gulfeber

Gulfeber er en potensielt alvorlig infeksjonssykdom som forekommer i Afrika, Sør-Amerika og Mellom-Amerika. Vaksine mot gulfeber består av en dose og gir nær 100% beskyttelse.

Enkelte land, både med og uten risiko for gulfebersmitte, kan kreve dokumentasjon på gulfeber-vaksinasjon (internasjonalt vaksinasjonssertifikat) ved innreise. Vaksinasjonssertifikatet blir gyldig 10 dager etter vaksinasjon og er gyldig livet ut.

Gulfebervaksinen kan gis fra 9 måneders alder.

Kolera/turistdiaré

Dette er en drikkevaksine som beskytter mot kolera i to år og som samtidig har effekt mot E.coli-bakterier. Det er den vanligste årsaken til turistdiare.

Hjernehinnebetennelse/ Meningokokk A+C+W+Y

Vaksinen beskytter mot meningokokker i gruppe A, C, W og Y gir beskyttelse i fem år. Den er spesielt anbefalt av Folkehelseinstituttet ved skoler og barnehager i utlandet, eller for mennesker som skal være i nær kontakt med lokalbefolkningen i enkelte land. Vaksinen gis også til ungdom og russ.

Meningokokker i gruppe C

Spesielt anbefalt til skoleelever og russ, eller land med spesielle utbrudd av meningokokk C. Vaksinen beskytter i tre år.

Malaria

Vi gir deg også resept på malariamedisiner om du skulle trenge det. 

Skogflåttencefalitt (TBE)

TBE-viruset smitter via flåttbitt. Vaksinen anbefales spesielt til personer som skal oppholde seg i skog og mark (f.eks fotturer, camping, skogsarbeid, orientering) i områder hvor sykdommen er utberedt.  Utenom Norge gjelder dette deler av Sentral- og Øst-Europa, Baltikum, Åland, Bornholm og i kyst­områder og ved store innsjøer i sør-Sverige. Primærvaksinasjon består av 3 doser og vaksinen kan gis fra ett års alder.


Huskeliste før du drar på tur

Skal du reise til utlandet? Sjekk vår huskeliste, så er du ekstra forberedt.

Les mer

Hvilke reisevaksiner trenger jeg?

Det er ikke bare dem som skal reise til eksotiske strøk som bør ha vaksinene i orden. Les mer om hvorfor her.

Les mer

Hva bør du være obs på i ulike verdensdeler?

I enkelte land er det nødvendig å vurdere ekstra beskyttelse mot smittsomme sykdommer. Her er våre tips til deg som skal ut å reise.

Les mer

Forbered magen på ukjente bakterier i utlandet

Har du noen gang opplevd å bli syk på ferie? Forbered magen på ukjente tarmbakterier.

Les mer

Beskytt huden i sommer - dette bør du vite om soling

Det er viktig å forstå at overdreven soling og solbrenthet får konsekvenser. Gjentatt solforbrenning øker risikoen utvikling av hudkreft.

Les mer

– De færreste “internett-diagnoser” stemmer

Googling av symptomer på sykdom kan gi selv den tøffeste helseangst. Spar deg for unødvendig bekymring, og følg heller disse rådene neste gang du vurderer et legebesøk.

Les mer

Back to top