Skip to Content

MMR-vaksine

MMR-vaksine anbefales for voksne født etter 1960.

Verdens helseorganisasjon (WHO) slo i fjor alarm om meslingutbrudd i Europa. Nå har det også blitt meldt om tilfeller av meslinger i Sverige og i Norge. Siden 1983 har barn i alderen  15 måneder og 13 år fått tilbud om vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine) som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Folkehelseinstituttet anbefaler også voksne personer som ikke vet at de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, å ta MMR-vaksine. Personer født før 1960 har imidlertid så høy sannsynlighet for å ha gjennomgått meslinger at MMR-vaksine vanligvis ikke er nødvendig.

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner

På verdensbasis tok meslinger i 2016 livet av nesten 90 000 personer, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). I Europa er det registrert 40 dødsfall de siste to årene. Selv om det ikke har dødd noen av meslinger i Norge siden 1989, kan sykdommen være dødelig også her til lands. Små barn og personer med dårlig immunforsvar er særlig utsatt for smitte. Rundt 500 nordmenn har medfødt immunsvikt og kan ikke selv ta vaksiner. Det er derfor viktig de som kan vaksinere seg gjør det, slik at de uvaksinerte ikke blir smittet av meslinger.

Forkortelsen kommer fra sykdommenes engelske navn: Measles (meslinger), Mumps (kusma) og Rubella (røde hunder). Vaksinen er en kombinasjonsvaksine som inneholder levende, svekkede mesling­, kusma­ og røde hunder-­virus. 

Etter første dose MMR, som vanligvis blir gitt ved 15 måneders alder, har over 90 % av de vaksinerte beskyttelse i mange år, muligens livet ut. En ny dose blir gitt i 12-årsalder for å sikre beskyttelsen av de siste 10 % og sikre langtidsbeskyttelse. Det er ikke skadelig å vaksinere en person som allerede har hatt en eller flere av sykdommene.

Ved reise til land med høy meslingforekomst kan det være aktuelt å framskynde 2. dose MMR-vaksine for skolebarn. 

MMR for voksne

Vaksine mot meslinger ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 1969 med én dose til småbarn. I 1983 ble MMR-vaksinen innført med to doser (alder 15 måneder og 13 år). Etter innføringen av meslingvaksine sank forekomsten av meslinger, noe som gjorde at barn født i årene før innføring også ble mindre utsatt for smitte og meslingsykdom. Dette gjør at noen av disse mangler immunitet fordi de hverken fikk vaksine eller sykdommen.Voksne personer som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, anbefales derfor å ta MMR-vaksine.


Finn din nærmeste avdeling

Aleris Sykehus og Røntgen Frogner

Frederik Stangs gate 11-13
0264 Oslo

Tlf. Sykehus 22 54 10 00

Tlf. Røntgen 22 43 43 43

Aleris Medisinske Senter Strømmen

Støperiveien 5
2010 Strømmen

Tlf. 63 80 03 30

Aleris Sykehus Hinna Park

Jåttåvågveien 7, Viking Stadion
4020 Stavanger

Tlf. 51 57 75 50

Aleris Sykehus Marken

Marken 34
5017 Bergen

Tlf. 55 59 99 99

Aleris Sykehus og Røntgen Solsiden Trondheim

Innherredsveien 7D, 4. etg.
Inngang fra Kirkegata
7014 Trondheim

Tlf. Sykehus 73 87 20 00

Tlf. Røntgen 22 43 43 43Vaksine

Nå er det høysesong for vaksinering

Aleris har lang og bred erfaring innen vaksinasjon og kan hjelpe deg med alt du lurer på i forbindelse med reisemedisin.

Difteri

Påfyll av vaksiner

Ungdom og voksne trenger alle påfyll av vaksiner.

HPV-vaksine

Få HPV- vaksinen hos Aleris

Humant papillomavirus, gjerne forkortet HPV, kan i noen tilfeller gi celleforandringer som over tid kan utvikle seg til kreft i livmorhalsen.

For noen vaksiner trengs det en oppfriskningsdose eller flere for å forlenge beskyttelsen.

Det er spesielt viktig at vi som voksne beskytter oss og andre mot polio, difteri, stivkrampe og kikhoste.

I dag anbefaler Folkehelseinstituttet ungdom i alderen 16–19 år å vurdere å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Back to top