Skip to Content

MMR-vaksine

MMR-vaksine anbefales for voksne født etter 1960.

Verdens helseorganisasjon (WHO) slo i fjor alarm om meslingutbrudd i Europa. Nå har det også blitt meldt om tilfeller av meslinger i Sverige og i Norge. Siden 1983 har barn i alderen 15 måneder og 13 år fått tilbud om vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine) som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Folkehelseinstituttet anbefaler også voksne personer som ikke vet at de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, å ta MMR-vaksine. Personer født før 1960 har imidlertid så høy sannsynlighet for å ha gjennomgått meslinger at MMR-vaksine vanligvis ikke er nødvendig.

 

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner

På verdensbasis tok meslinger i 2016 livet av nesten 90 000 personer, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). I Europa er det registrert 40 dødsfall de siste to årene. Selv om det ikke har dødd noen av meslinger i Norge siden 1989, kan sykdommen være dødelig også her til lands. Små barn og personer med dårlig immunforsvar er særlig utsatt for smitte. Rundt 500 nordmenn har medfødt immunsvikt og kan ikke selv ta vaksiner. Det er derfor viktig de som kan vaksinere seg gjør det, slik at de uvaksinerte ikke blir smittet av meslinger.

Forkortelsen kommer fra sykdommenes engelske navn: Measles (meslinger), Mumps (kusma) og Rubella (røde hunder). Vaksinen er en kombinasjonsvaksine som inneholder levende, svekkede mesling­, kusma­ og røde hunder-­virus. 

Etter første dose MMR, som vanligvis blir gitt ved 15 måneders alder, har over 90 % av de vaksinerte beskyttelse i mange år, muligens livet ut. En ny dose blir gitt i 12-årsalder for å sikre beskyttelsen av de siste 10 % og sikre langtidsbeskyttelse. Det er ikke skadelig å vaksinere en person som allerede har hatt en eller flere av sykdommene.

Ved reise til land med høy meslingforekomst kan det være aktuelt å framskynde 2. dose MMR-vaksine for skolebarn. 

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Strømmen, tlf: 63 80 03 30
Marken (Bergen), tlf: 55 59 99 99
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00

 

MMR for voksne

Vaksine mot meslinger ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 1969 med én dose til småbarn. I 1983 ble MMR-vaksinen innført med to doser (alder 15 måneder og 13 år). Etter innføringen av meslingvaksine sank forekomsten av meslinger, noe som gjorde at barn født i årene før innføring også ble mindre utsatt for smitte og meslingsykdom. Dette gjør at noen av disse mangler immunitet fordi de verken fikk vaksine eller sykdommen. Voksne personer som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, anbefales derfor å ta MMR-vaksine.
Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Private helsetjenester øker i popularitet

Private helsetjenester øker i popularitet

En ny undersøkelse viser at flere har en positiv innstilling til private helsetjenester enn først antatt.

Les mer >

Timebestilling for vaksine

Time for vaksine

Ønsker du å bestille time for vaksinasjon, benytt web-bookingen til det enkelte sykehus ved å klikke på sykehusnavnet.

Bestill her >

Vaksine i Oslo

Vaksine i Oslo

Aleris tilbyr en lang rekke vaksiner. Våre erfarne vaksinatører hjelper deg med å finne ut hvilke vaksiner som er aktuelle for deg.

Les mer >

Interessert i å lære mer om helse?

Interessert i å lære mer om helse?

Meld deg på vårt nyhetsbrev ved å fylle ut skjemaet på denne siden!

Les mer >


Back to top