Skip to Content

Føflekker

Hvis du har føflekker du er usikker på, eller om du oppdager andre mistenkelige forandringer i huden, er det viktig å oppsøke hudlege for å få en sjekk av huden med dermatoskop. Føflekkreft rammer om lag 1700 nordmenn i året. Jo tidligere kreften oppdages, jo bedre er mulighetene for helbredelse. Våre hudleger tilbyr grundig sjekk av alle dine føflekker, og kan også fjerne disse ved behov.

Hvor på kroppen kan jeg få føflekkreft?

Føflekkreft kan oppstå overalt på kroppen, i nyoppståtte så vel som i eldre føflekker. I enkelte tilfeller kan denne krefttypen også oppstå i slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler. Les mer om ondartet føflekkreft her.

Andre vanlige hudkrefttyper er basalcellekreft og plateepitelkreft, som ikke er like aggressive som føflekkreften. Disse oppstår i overhuden og sprer seg sjelden til andre organer.

Ved mistanke om hudkreft tilbyr Aleris klinisk vurdering av en erfaren hudlege, som ofte kan fjerne forandringen med én gang. I behov for ytterligere utredning kan Aleris tilby både ultralyd, CT og PET/CT ved radiologer som har spesialkompetanse på melanomutredning.

 

Symptomer på føflekkreft

 • Føflekker som endrer form eller farge
 • Føflekker som vokser
 • Føflekker som klør eller blør
 • Føflekker som har ujevn farge
 • Føflekker som har asymmetrisk form
 • Føflekker som har ujevn overgang til normal hud

Legen bør få god informasjon om din sykehistorie, og om det har vært tilfeller av føflekkreft i nær familie. Dersom det er mistanke om kreft vil føflekken fjernes og sendes til undersøkelse ved et laboratorium. 

 

Symptomer på basalcellekreft og plateepitelkreft

 • Sår i huden som blør lett og ikke gror
 • Rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag
 • Misfargede knuter i huden som vokser
 • Eksemliknende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt

 

Forebygging av føflekkreft

Det viktigste du kan gjøre for å forebygge føflekkreft er å sørge for god solbeskyttelse og unngå bruk av solarium. De med lys hud og blondt/rødlig hår er mer utsatt, og må derfor være ekstra forsiktige.

 

Utredning av hudkreft

Ved mistanke om hud- og føflekkreft gjøres følgende undersøkelser:

 • Klinisk undersøkelse
 • Dermatoskopi (mikroskopisk undersøkelse av hudforandringer)
 • Eventuell fjerning av hudforandringen
 • Ultralyd, CT og PET/CT (avansert bildeundersøkelse) ved behov

 Ved funn av metastaser (spredning) eller ved behov for videre behandling etter utredning ved Aleris, vil vi henvise deg videre til offentlig sykehus med all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig.

 

Behandling av hudkreft

Ved hudkreft eller føflekkreft er kirurgi, strålebehandling og cellegift de vanligste behandlingsformene – avhengig av hvilken krefttype det gjelder og hvor framskreden den er.

Ved basalcellekreft kan man også behandle kreften ved frysing, krembehandling og lysbehandling.

 

Immunterapi ved føflekkreft

Ved føflekkreft kan det gis immunterapi, hvor man stimulerer kroppens eget immunforsvar til å ødelegge kreftcellene. Immunterapi tilbys ved Aleris, det kan du lese mer om her. Aleris Kreftsenter har, som eneste sykehus i Norge, et tilbud om behandling med en ny form for immunterapi (TVEC). Dette kan være aktuelt for pasienter med inoperable hud- eller lymfeknutemetastaser fra melanom.

 

Prognose og veien videre

Statistisk sett er det svært få som dør av basalcellekreft og plateepitelkreft – noen flere av føflekkreft, men også her er prognosene gode. Jo tidligere man oppdager og behandler kreften, dess bedre prognose har du.

Etter behandling skal de fleste hudkrefttyper kontrolleres, og bildediagnostikk er en naturlig del av utredning og oppfølging.

Ved føflekkreft av en viss størrelse sier internasjonale retningslinjer at man også bør gjøre PET/CT- og ultralydkontroller i ettertid. Dette fordi denne krefttypen kan spre seg til hvor som helst i kroppen, og den er svært vanskelig å oppdage med andre teknikker.

Hvor ofte du må gå til kontroll avgjøres individuelt.

Ved vår avdeling i Stavanger tilbyr vi føflekksjekk med den avanserte scanneren Fotofinder.

Les mer om hud- og føflekkreft her

 

Ønsker du å bestille time hos hudlege?

Bestill time på nett her

 Når bør du oppsøke hudlege?

Når bør du oppsøke hudlege?

Lær om hudforandinger du bør være oppmerksom på.

Les mer >

Føflekkreft- malignt melanom

Føflekkreft- malignt melanom

Norge er i verdenstoppen når det kommer til føflekkreft, og antall tilfeller av hudkreft er økende. Føflekkreft og "malignt melanom" er det samme.

Les mer om føflekkreft >

Petra (65)* får immunterapi hos Aleris: -Gleder meg til hver behandlingsdag!

Petra (65)* får immunterapi hos Aleris: -Gleder meg til hver behandlingsdag!

Petra er operert for føflekkreft og har nå fått immunterapi hos Aleris Kreftsenter i et års tid for å forebygge tilbakefall.

Les mer >

Hvordan skille ufarlige forandringer og føflekker i huden fra de farlige?

Hvordan skille ufarlige forandringer og føflekker i huden fra de farlige?

Føflekker er i seg selv ikke farlige. Men de kan utvikle seg til maligne melanomer, føflekkreft. Føflekkreft kan oppstå i føflekker eller som en helt ny pigmentering.

Les mer om våre tjenester >

Vanlige symptomer på eksem

Vanlige symptomer på eksem

Eksem er en samlebetegnelse for ulike kløende hudsykdommer. Det vanligste tegnet er at huden blir tørr, flasser og klør.

Les mer >

– Endelig kan jeg ta noen i hånden uten å være flau over svette hender!

– Endelig kan jeg ta noen i hånden uten å være flau over svette hender!

Svettebehandling av hender og føtter hos Dr. Olaf Antonsen.

Les mer >


Back to top