Skip to Content

Føflekker

Føflekkreft rammer om lag 1700 nordmenn i året. Jo tidligere kreften oppdages, jo bedre er mulighetene for helbredelse. Våre hudleger tilbyr grundig sjekk av alle dine føflekker, og kan også fjerne disse ved behov.

Det viktigste du kan gjøre for å forebygge føflekkreft er å sørge for god solbeskyttelse og unngå bruk av solarium. De med lys hud og blondt/rødlig hår er mer utsatt, og må derfor være ekstra forsiktige.

Hvis du har føflekker du er usikker på, eller om du oppdager andre mistenkelige forandringer i huden, er det viktig å oppsøke hudspesialist for å få en sjekk av huden med dermatoskop.

Føflekkreft kan oppstå overalt på kroppen, i nyoppståtte så vel som i eldre føflekker. I enkelte tilfeller kan denne krefttypen også oppstå i slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler.

Norge har en av verdens høyeste forekomster av føflekkreft. Dette er den nest hyppigste kreftformen i aldersgruppen 15-54 år, og hvert år dør cirka 300 personer av denne sykdommen. 

Andre vanlige hudkrefttyper er basalcellekreft og plateepitelkreft, som ikke er like aggressive som føflekkreften. Disse oppstår i overhuden og sprer seg sjelden til andre organer.

Ved mistanke om hudkreft tilbyr Aleris klinisk vurdering av en erfaren hudlege, som ofte kan fjerne forandringen med én gang. I behov for ytterligere utredning kan Aleris tilby både ultralyd, CT og PET/CT ved radiologer som har spesialkompetanse på melanomutredning.

 

Vanlige symptomer på føflekkreft

 • Føflekker som endrer form eller farge
 • Føflekker som vokser
 • Føflekker som klør eller blør
 • Føflekker som har ujevn farge
 • Føflekker som har asymmetrisk form
 • Føflekker som har ujevn overgang til normal hud

Legen bør også få god informasjon om din sykehistorie, og om det har vært tilfeller av føflekkreft i nær familie. Dersom det er mistanke om kreft skal føflekken fjernes og sendes til undersøkelse ved et laboratorium. 

 

Vanlige symptomer på basalcellekreft og plateepitelkreft

 • Sår i huden som blør lett og ikke gror
 • Rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag
 • Misfargede knuter i huden som vokser
 • Eksemliknende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt

 

Utredning av hudkreft

Ved mistanke om hud-/føflekkreft gjøres følgende undersøkelser:

 • Klinisk undersøkelse
 • Dermatoskopi (mikroskopisk undersøkelse av hudforandringer)
 • Eventuell fjerning av hudforandringen
 • Ultralyd, CT og PET/CT (avansert bildeundersøkelse) ved behov

 

Ved funn av metastaser (spredning) eller ved behov for videre behandling etter utredning ved Aleris, vil vi henvise deg videre til offentlig sykehus med all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig.

 

Behandling av hudkreft

Ved hud-/føflekkreft er kirurgi, strålebehandling og cellegift de vanligste behandlingsformene – avhengig av hvilken krefttype og hvor framskreden den er.

Ved basalcellekreft kan man også behandle kreften ved frysing, krembehandling og lysbehandling.

 

Immunterapi ved føflekkreft

Ved føflekkreft kan det gis immunterapi, hvor man stimulerer kroppens eget immunforsvar til å ødelegge kreftcellene. Immunterapi tilbys ved Aleris, det kan du lese mer om her. Aleris Kreftsenter har, som eneste sykehus i Norge, et tilbud om behandling med en ny form for immunterapi (TVEC). Dette kan være aktuelt for pasienter med inoperable hud- eller lymfeknutemetastaser fra melanom.

 

Prognose og veien videre

Statistisk sett er det svært få som dør av basalcellekreft og plateepitelkreft – noen flere av føflekkreft, men også her er prognosene gode. Jo tidligere man oppdager og behandler kreften, dess bedre prognose har du.

Etter behandling skal de fleste hudkrefttyper kontrolleres, og bildediagnostikk er en naturlig del av utredning og oppfølging.

Ved føflekkreft av en viss størrelse sier internasjonale retningslinjer at man også bør gjøre PET/CT- og ultralydkontroller i ettertid. Dette fordi denne krefttypen kan spre seg til hvor som helst i kroppen, og den er svært vanskelig å oppdage med andre teknikker.

Hvor ofte du må gå til kontroll avgjøres individuelt.

 

Ved vår avdeling i Stavanger tilbyr vi føflekksjekk med den avanserte scanneren Fotofinder.Olaf Antonsen

Olaf Antonsen

Hudlege

Oslo
Bodø

Sheila A.M. Fevang

Sheila A.M. Fevang

Hudlege

Stavanger

Alesya Knutsen

Alesya Knutsen

Hudlege og allmennlege

Trondheim

Inger Marie Skoie

Inger Marie Skoie

Hudlege

Agder


Fjerne føflekk

Fjerne føflekk

Hudlegen gjør en generell vurdering av antall føflekker, størrelse, konfigurasjon og grad av solskade på huden. Deretter foretas en sjekk fra topp til tå ved hjelp av dermatoskop, det vil si et spesielt forstørrelsesglass med sterk lampe inni.

Lær mer her >

Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2018. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Føflekkreft- malignt melanom

Føflekkreft- malignt melanom

Norge er i verdenstoppen når det kommer til føflekkreft, og antall tilfeller av hudkreft er økende. Føflekkreft og "malignt melanom" er det samme.

Les mer om våre tjenester >

Hvordan skille ufarlige forandringer i huden fra de farlige?

Farlige føflekker

Føflekker er i seg selv ikke farlige. Men de kan utvikle seg til maligne melanomer, føflekkreft. Føflekkreft kan oppstå i føflekker eller som en helt ny pigmentering.

Les mer om våre tjenester >

Slik gjør du føflekksjekk

Slik gjør du føflekksjekk

Det å sjekke huden din jevnlig er noe av det viktigste du kan gjøre for å forebygge hudkreft. Her beskriver vi steg for steg hvordan du bør gjøre dette.

Lær mer her >

Hudlege på Strømmen

Hudlege på Strømmen

Våre hudleger utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >


Back to top