Når bør du oppsøke hudlege?
Lær om hudforandinger du bør være oppmerksom på.
Hvis du har føflekker du er usikker på, eller om du oppdager andre mistenkelige forandringer i huden, er det viktig å oppsøke hudlege for å få en sjekk av huden med dermatoskop, og ev. fjerne den mistenkelige føflekken.
Føflekkreft (malignt melanom) kan oppstå overalt på kroppen, i nyoppståtte så vel som i eldre føflekker. I enkelte tilfeller kan denne krefttypen også oppstå i slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler. Les mer om føflekkreft her.
Andre vanlige hudkrefttyper er basalcellekreft og plateepitelkreft, som ikke er like aggressive som føflekkreften. Disse oppstår i overhuden og sprer seg sjelden til andre organer.
Ved mistanke om hudkreft tilbyr Aleris klinisk vurdering av en erfaren hudlege, som ofte kan fjerne forandringen med én gang. Ved behov for ytterligere utredning kan Aleris tilby både ultralyd, CT og PET/CT ved radiologer som har spesialkompetanse på melanomutredning.
Føflekkreft rammer om lag 2300 nordmenn i året. Jo tidligere kreften oppdages, jo bedre er mulighetene for helbredelse. Våre hudleger tilbyr grundig sjekk av alle dine føflekker, og kan også fjerne disse ved behov.
Legen bør få god informasjon om din sykehistorie, og om det har vært tilfeller av føflekkreft i nær familie. Dersom det er mistanke om kreft vil føflekken fjernes og sendes til undersøkelse ved et laboratorium.
Ved mistanke om hud- og føflekkreft gjøres følgende undersøkelser:
Ved funn av metastaser (spredning) eller ved behov for videre behandling etter utredning ved Aleris, vil vi henvise deg videre til offentlig sykehus med all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig.
Hudlegen gjør en generell vurdering av antall føflekker, størrelse, konfigurasjon og grad av solskade på huden. Deretter foretas en sjekk fra topp til tå ved hjelp av dermatoskop, det vil si et spesielt forstørrelsesglass med sterk lampe inni.
De føflekkene som har avvikende utseende fjernes kirurgisk under lokalbedøvelse, eller man tar celleprøve av mistenkelige hudforandringer. Prøvene sendes til mikroskopisk undersøkelse og blir besvart i løpet av to til tre uker. Dersom legen ber om prioritet, går det maksimalt syv dager til svar.
Hudlegen syr ved behov noen få sting, som du kan komme tilbake og få fjernet uten ekstra kostnad, evt kan dette gjøres hos fastlege. På konsultasjonen får du beskjed om hvor lang tid det må gå før stingene kan fjernes.
Det kan være lurt å fjerne mistenkelige føflekker i god tid før solsesongen. For et best mulig kosmetisk resultat, skal eventuelle arr ikke utsettes for solen før det har gått noen måneder.
Det viktigste du kan gjøre for å forebygge føflekkreft er å sørge for god solbeskyttelse og unngå bruk av solarium. Personer med lys hud og blondt/rødlig hår er mer utsatt, og må derfor være ekstra forsiktige.
Ved hudkreft eller føflekkreft er kirurgi, strålebehandling og cellegift de vanligste behandlingsformene – avhengig av hvilken krefttype det gjelder og hvor framskreden den er.
Ved basalcellekreft kan man også behandle kreften ved frysing, krembehandling og lysbehandling.
Ved føflekkreft kan det gis immunterapi, hvor man stimulerer kroppens eget immunforsvar til å ødelegge kreftcellene. Immunterapi tilbys ved Aleris, det kan du lese mer om her. Aleris Kreftsenter har, som eneste sykehus i Norge, et tilbud om behandling med en ny form for immunterapi (TVEC). Dette kan være aktuelt for pasienter med inoperable hud- eller lymfeknutemetastaser fra melanom.
Statistisk sett er det svært få som dør av basalcellekreft og plateepitelkreft – noen flere av føflekkreft, men også her er prognosene gode. Jo tidligere man oppdager og behandler kreften, dess bedre prognose har du.
Etter behandling skal de fleste hudkrefttyper kontrolleres, og bildediagnostikk er en naturlig del av utredning og oppfølging.
Ved føflekkreft av en viss størrelse sier internasjonale retningslinjer at man også bør gjøre PET/CT- og ultralydkontroller i ettertid. Dette fordi denne krefttypen kan spre seg til hvor som helst i kroppen, og den er svært vanskelig å oppdage med andre teknikker.
Hvor ofte du må gå til kontroll avgjøres individuelt.
Ved vår avdeling i Stavanger tilbyr vi føflekksjekk med den avanserte scanneren Fotofinder.
Les mer om hud- og føflekkreft her
Er du flink til å sjekke føflekkene dine? Nedenfor lister vi opp typiske symptomer på føflekkreft, og nevner noen faktorer som kan gjøre deg mer utsatt enn andre for å få denne typen av kreft.
Petra er operert for føflekkreft og har nå fått immunterapi hos Aleris Kreftsenter i et års tid for å forebygge tilbakefall.
Eksem er en samlebetegnelse for ulike kløende hudsykdommer. Det vanligste tegnet er at huden blir tørr, flasser og klør.
Svettebehandling av hender og føtter hos Dr. Olaf Antonsen.