Skip to Content

Hudkreft

De vanligste symptomene på hudkreft er: 

  • sår i huden som blør lett og ikke gror
  • rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag
  • misfargede knuter i huden som vokser
  • eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt

Dette kan også være symptomer på andre lidelser, og behøver ikke være kreft. Opplever du endringer i huden er det viktig å oppsøke en hudlege som kan se på deg. Endringer bør uansett oppdages i en tidlig fase av en eventuell sykdom.

Den vanligste hudkreften er keratinocyttkreft. Dette er hudkreft som utgår fra keratinocyttene som er celler i det øvre hudlagret. Det finnes to typer: basalcellekreft og plateepitelkreft. Dette er krefttyper som ikke er like aggressive som føflekkreften. De oppstår i overhuden og sprer seg sjelden til andre organer. 

Melanom, mest kjent som føflekkreft, er den mest alvorlige formen for hudkreft. Føflekkreft kan oppstå overalt på kroppen, i nyoppståtte så vel som i eldre føflekker. I enkelte tilfeller kan denne krefttypen også oppstå i slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler. Norge har en av verdens høyeste forekomster av føflekkreft. Dette er den nest hyppigste kreftformen i aldersgruppen 15-54 år, og hvert år dør cirka 300 personer av denne sykdommen. 

Les mer om symptomer på føflekkreft.

Ved mistanke om hudkreft tilbyr Aleris klinisk vurdering av erfaren hudlege, som ofte kan fjerne forandringen med én gang. I behov for ytterligere utredning kan Aleris tilby både ultralyd, CT og PET/CT ved radiologer som har spesialkompetanse på melanomutredning. Les om immunterapi ved føflekkreft her.Ny behandling halverer risikoen for tilbakefall hos kvinner med brystkreft

Aleris tilbyr nå en ny behandling til kvinner med HER2-positiv tidlig brystkreft med resterende tumor etter neoadjuvant behandling.

Les mer

Nytt tilbud til lungekreftpasienter

Aleris tilbyr nå en ny kombinasjonsbehandling til lungekreftpasienter. Behandlingen har i studiesammenheng vist svært lovende resultater for pasienter med ikke-småcellet lungekreft.

Les mer

Studie: Bedre operasjonsresultater ved Martiniklinikken

En studie som sammenligner resultatene etter prostatakreftkirurgi i Oslo og Martiniklinikken i Hamburg, Tyskland, viser store forskjeller i objektive operasjonsresultater så vel som pasientrapporterte score ved de to sykehusene. Studien inkluderer totalt 416 menn.

Les mer

De fleste som frykter kreft, har ikke kreft

– Jeg anbefaler folk heller å gå en tur for mye til legen, enn én for lite, sier kreftlege Øystein Henske Flatebø.

Les mer

- Beskjeden om beinmargskreft kom som lyn fra klar himmel

- Jeg hadde aldri hørt om beinmargskreft eller myelomatose da jeg fikk brosjyren på sykehuset, så det første jeg gjorde var å google. Det burde jeg aldri ha gjort, forteller Mette.

Les mer

- En tilfeldig blodprøve avslørte beinmargskreft i emning

- Ingenting i min sykdomshistorie skulle tilsi at jeg skulle bli Bærums yngste til å få beinmargskreft, forteller Therese 41 år.

Les mer


Back to top