Skip to Content

Hudkreft

De vanligste symptomene på hudkreft er: 

  • sår i huden som blør lett og ikke gror
  • rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag
  • misfargede knuter i huden som vokser
  • eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt

Dette kan også være symptomer på andre lidelser, og behøver ikke være kreft. Opplever du endringer i huden er det viktig å oppsøke en hudlege som kan se på deg. Endringer bør uansett oppdages i en tidlig fase av en eventuell sykdom.

Den vanligste hudkreften er keratinocyttkreft. Dette er hudkreft som utgår fra keratinocyttene som er celler i det øvre hudlagret. Det finnes to typer: basalcellekreft og plateepitelkreft. Dette er krefttyper som ikke er like aggressive som føflekkreften. De oppstår i overhuden og sprer seg sjelden til andre organer. 

Melanom, mest kjent som føflekkreft, er den mest alvorlige formen for hudkreft. Føflekkreft kan oppstå overalt på kroppen, i nyoppståtte så vel som i eldre føflekker. I enkelte tilfeller kan denne krefttypen også oppstå i slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler. Norge har en av verdens høyeste forekomster av føflekkreft. Dette er den nest hyppigste kreftformen i aldersgruppen 15-54 år, og hvert år dør cirka 300 personer av denne sykdommen. 

Les mer om symptomer på føflekkreft.

Ved mistanke om hudkreft tilbyr Aleris klinisk vurdering av erfaren hudlege, som ofte kan fjerne forandringen med én gang. I behov for ytterligere utredning kan Aleris tilby både ultralyd, CT og PET/CT ved radiologer som har spesialkompetanse på melanomutredning. Les om immunterapi ved føflekkreft her.


hudlege undersøker mannlig pasient med dermatoskop. foto.

Føflekkreft (malignt melanom) symptomer

Er du flink til å sjekke føflekkene dine? Nedenfor lister vi opp typiske symptomer på føflekkreft, og nevner noen faktorer som kan gjøre deg mer utsatt enn andre for å få denne typen av kreft.

Lær mer her >


foflekk_kreft_pasient.jpg

Petra (65)* får immunterapi hos Aleris: -Gleder meg til hver behandlingsdag!

Petra er operert for føflekkreft og har nå fått immunterapi hos Aleris Kreftsenter i et års tid for å forebygge tilbakefall.

Les mer >


Back to top