- Kvinner har gjerne mer uspesifikke symptomer på hjertesykdom

Mange tenker at brystsmerter er et typisk symptom på hjertesykdom, og dette stemmer. Det mange ikke vet er at kvinner ofte har mer uspesifikke symptomer på hjertesykdom, slik som verk i rygg, nakke, skulder, ubehag øverst i magen, og/ eller tungpustethet.

- Det er ikke alle som trenger å sjekke hjertet sitt, men hvis du har hjertelidelser i nær familie eller symptomer på hjertesykdom, kan det være smart å gjøre det, sier Nora Tuseth, hjertespesialist hos Aleris i Bergen.

 

Hjerte- og karsykdommer er den hyppigste dødsårsaken i Norge, og mange har en eller flere risikofaktorer uten å vite om det. 

Symptomer på hjerte- og karsykdommer

Det er ikke alltid like enkelt å oppdage symptomer på hjerte- og karsykdommer hos kvinner som hos menn. Mens 70 prosent av alle menn får klassiske symptomer ved akutt hjerteinfarkt, er det kun 60 prosent av kvinnene som får disse, og kun 20 prosent har ingen tilstoppet stor blodåre – som heller ikke kan behandles med akutt opp-blokking. Flere kvinner har tilstoppning i de små blodkarene – disse går heller ikke an å ut-blokke.

Kvinner har også mindre koronarkar (blodkar som forsyner hjertemuskelen med blod) og derfor større risiko for å få blødninger og rift i blodkaret sammenliknet med menn. Med høyere risikoalder hos kvinner, og flere sykdommer, blir en større andel av kvinnene både syke – og dør oftere – i forbindelse med hjertekirurgi.

Det viser seg dessuten at kvinner som opplever hjertesvikt, ofte har hatt dårlig eller ubehandlet høyt blodtrykk over flere år. Og når skaden først har inntruffet, er den vanskelig å snu.

Disse faresignalene bør du ta på alvor

Menn og kvinner kan i hovedsak oppleve de samme symptomene på hjerteinfarkt – som blant annet brystsmerter og strålinger ut til venstre arm. Det skumle er at kvinner også kan få andre smerter og symptomer, som ofte kan være vanskelige å identifisere.

Symptomene på iskemisk hjertesykdom (angina) og hjerteinfarkt kan ofte være mindre spesifikke. Disse kan være verk i rygg, nakke, mellomgulvet, vanskeligheter med å puste, at man føler seg svimmel, kaldsvetter eller at man rett og slett er veldig sliten. Kvinner kan også få mer typiske brystsmerter, som smerte i brystet, arm og skulder .

Du bør du ta en hjertesjekk ved:

 • Brystsmerter
 • Hjertebank
 • Uavklart pustebesvær
 • Episoder med uregelmessig puls/hjertebank
 • Svimmelhets-/besvimelsesanfall
 • Hevelser i beina
 • Tungpustethet
 • Hjertelidelser i nær familie

 

Er du i risikogruppen for å utvikle hjerte- og karsykdommer, og får disse symptomene, bør du ringe lege.

Bestill time direkte hos hjertespesialist her

Sammenheng mellom diabetes 2 og hjertesykdom

Pasienter med diabetes 2 har en høyere risiko til å utvikle hjerte- og karsykdommer enn andre. Det forskes mye på sammenhengen mellom de to. Så langt vet vi at kvinner tåler diabetes dårligere enn menn. Kvinner med diabetes har hele 40 prosent større sjanse for å få hjerte- og karsykdommer – og dette uten symptomer i det hele tatt. 

– Jeg har opplevd å undersøke kvinnelige pasienter som også har hatt et såkalt «stumt hjerteinfarkt», uten at pasienten selv har visst om det. Dette skyldes at diabetes påvirker nervesystemet, slik at du ikke kjenner brystsmertene. Generelt øker diabetes 2 risikoen for hjerte- og karsykdommer hos kvinner med to til seks ganger, forklarer dr. Tuseth.

Høyt blodtrykk under svangerskap bør følges opp

- Når pasienten kommer til kontroll prøver vi først å avdekke arvelige faktorer, og spør derfor gjerne om det har vært hjerte- og karsykdommer i familien. Hvis du for eksempel har hatt en far som døde av hjertesykdom i ung alder kan det være grunn til ekstra årvåkenhet. Vi spør også om en rekke andre forhold, som høyt blodtrykk og kolesterol. Hvis kvinner under svangerskap har hatt høyt blodtrykk bør dette følges opp, da dette øker sjansen for å få det igjen senere i livet. Samtalen vi har med pasienten er en svært viktig del av selve undersøkelsen, forklarer Tuseth

En hjerteundersøkelse ved Aleris inkluderer blodtrykksmålinger, ultralyd av hjertet og belastnings-EKG på sykkel. Avhengig av resultatene vurderes behovet for videre utredning.

Kvinner rammes senere i livet

- Det er en myte at hjertesykdom bare rammer overvektige eller stressede middelaldrende menn, kvinner rammes like hyppig, men gjerne 10 år senere enn menn. Derfor er det like viktig for kvinner som for menn å ta en undersøkelse dersom familiære forhold eller symptomer tilsier det, avslutter Tuseth.

Slik forebygger du hjertesvikt

En god nyhet er at selv om dødeligheten ved hjerte- og karsykdommer hos kvinner er høy, så finnes det heldigvis forebyggende tiltak både du og legen kan gjøre.

Hos legen kan du undersøke både kolesterolet og blodtrykket ditt – da får du vite om du har høy eller lav risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Dette gjøres enkelt ved en blodprøve og en undersøkelse med blodtrykksmaskin. Det er viktig at du sjekker dette med jevne mellomrom, da verdier og blodtrykk kan endre seg over tid.

Tiltak du kan gjøre for å forebygge hjerte- og karsykdommer:

 • Ikke røyke (hverken passivt eller aktivt)
 • Ikke drikk mer enn en enhet om dagen av alkohol
 • Hold deg i fysisk aktivitet og reduser stillesitting
 • Spis sunt og variert – frukt, grønt, nøtter, fisk, og bær er god hjerte-mat
 • Sjekk deg regelmessig hos lege