- Kvinner har gjerne mer uspesifikke symptomer på hjertesykdom

Mange tenker at brystsmerter er et typisk symptom på hjertesykdom, og dette stemmer. Det mange ikke vet er at kvinner ofte har mer uspesifikke symptomer på hjertesykdom, slik som verk i rygg, nakke, skulder, ubehag øverst i magen, og/ eller tungpustethet.

Hjerte- og karsykdommer er den hyppigste dødsårsaken i Norge, og mange har en eller flere risikofaktorer uten å vite om det. 

- Det er ikke alle som trenger å sjekke hjertet sitt, men hvis du har hjertelidelser i nær familie eller symptomer på hjertesykdom, kan det være smart å gjøre det, sier Elsa M. Hjerkinn, hjertespesialist hos Aleris i Oslo.

Høyt blodtrykk under svangerskap bør følges opp

- Når pasienten kommer til kontroll prøver vi først å avdekke arvelige faktorer, og spør derfor gjerne om det har vært hjerte- og karsykdommer i familien. Hvis man for eksempel har hatt en far som døde av hjertesykdom i ung alder kan det være grunn til ekstra årvåkenhet. Vi spør også om en rekke andre forhold, som høyt blodtrykk og kolesterol. Hvis kvinner under svangerskap har hatt høyt blodtrykk bør dette følges opp, da dette øker sjansen for å få det igjen senere i livet. Samtalen vi har med pasienten er en svært viktig del av selve undersøkelsen, forklarer Hjerkinn.

En hjerteundersøkelse ved Aleris inkluderer blodtrykksmålinger, ultralyd av hjertet og belastnings-EKG på sykkel. Avhengig av resultatene vurderes behovet for videre utredning.

Kvinner rammes senere i livet

- Det er en myte at hjertesykdom bare rammer overvektige eller stressede middelaldrende menn, kvinner rammes like hyppig, men gjerne 10 år senere enn menn. Derfor er det like viktig for kvinner som for menn å ta en undersøkelse dersom familiære forhold eller symptomer tilsier det, avslutter Hjerkinn.