Skip to Content

Smerter og kløe i underlivet

Mange kvinner oppsøker gynekolog fordi de opplever smerter eller svie i underlivet.

Med smerter i underlivet menes smerter i nedre del av magen eller i skjeden. Det kan være mange årsaker til disse plagene, derfor er det viktig å foreta en grundig samtale og undersøkelse hos en gynekolog for å finnerett diagnose og eventuell behandling.

Infeksjoner og hudlidelser i underlivet

Kløe og svie i underlivet er ikke uvanlig og kan skape mye ubehag. Oftest har disse plagene årsaker som enkelt kan diagnostiseres og behandles, slik som sopp eller urinveisinfeksjon.

Ulike infeksjoner og hudlidelser som kan gi plager fra underlivet som tilbakevendende soppinfeksjoner, irritasjonseksem, psoriasis, lichen sclerosus og lichen planus. Dette er tilstander som ofte medfører sårdannelse, tilbakevendende sprekker i underlivet eller at skjedeåpningen blir trangere.

 

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus har symptomer som utslett, kløe, smerte og ubehag rundt kjønnsåpningen, og det kan foreligge synlige hudforandringer. Huden blir blek eller hvit, enten flekkvis eller i hele vulvaområdet. Noen pasienter klager over smerter ved samleie. Det kan skyldes arrdannelse og sammenvoksninger omkring skjedeåpningen. Noen ganger strammer huden rundt skjedeåpningen seg så mye at det kan være vanskelig eller umulig både å gjennomføre samleie og til og med å late vannet.

 

Lichen planus

Typiske symptomer på lichen planus er kløe, brenning, ubehag, blødning etter samleie og eventuelt smerter under samleie. I tidlig fase av sykdommen finnes blåfiolette sår som ser speilblanke ut, med nettliknende utseende og hvite striper. Hvis tilstanden får utvikle seg videre, oppstår utbredte sår og utseendet på kjønnsåpningen og kjønnsleppene endres. Tilstanden har en utpreget tendens til arrdannelse, noe som kan skape store forandringer der skjeden innsnevres og urinrøret kan gro igjen.

 

Soppinfeksjon i underlivet

Symptomer ved sopp i underlivet er som regel endret utflod fra skjeden. Du kan også kjenne kløe og sårhet. Soppinfeksjonen er vanligvis lett å bli kvitt, men hos enkelte kvinner kommer den stadig tilbake. Kommer den stadig tilbake, er det en risiko for underliggende sykdom, som for eksempel diabetes. Da er det viktig å kontakte en spesialist. Du kan lese mer om soppinfeksjon i underlivet her.

 

Tverrfaglig samarbeid med hudlege

Flere av disse  sykdommene ligger et sted mellom fagfeltene gynekologi og hudsykdommer. Derfor vil det ved noen anledninger være lurt med en tverrfaglig vurdering hos hudlege og gynekolog. På Aleris-Colosseum-Nobel jobber gynekologene tett opp med hudlegene om nødvendig.

 

Bestill time hos gynekolog om du opplever plager

Gynekolog Ole Aleksander Dyrkorn har lang erfaring og høy kompetanse innenfor genitale hudlidelser samt kroniske smertetilstander i skjede og skjedeåpningen. Han tilpasser utredning og behandling til hver enkelt pasient.

Jeg ønsker konsultasjon hos dr. Ole Aleksander Dyrkorn

 

Andre årsaker til underlivssmerter

Underlivssmerter kan også være av mer komplisert grad, de kan ha årsaker som muskelknuter i livmoren, endometriose, eller sammenvoksninger i bukhulen, f.eks i egglederne.

 

I noen tilfeller kan det være nødvendig å foreta en kikkhullsundersøkelse for å få stilt riktig diagnose, og eventuelt operere. Vi tilbyr slike kikkhullsundersøkelser/-operasjoner ved Aleris Frogner i Oslo og Aleris Sykehus og Røntgen Solsiden i Trondheim. Du kan lese mer om gynekologisk kirurgi her
Plager etter fødsel

Plager etter fødsel

Etter fødsel er det vanlig med noen fysiske og emosjonelle plager. De fleste går over av seg selv, men er du bekymret bør du ta kontakt med en lege.

Les mer >

Cathrine Amalie Bjørke

Gynekolog: Derfor er det så viktig å ta celleprøven

Hvorfor er celleprøven noe du bare må prioritere? Og hvorfor tar noen kvinner celleprøven hos gynekolog istedenfor hos fastlegen?

Les mer >

Dette kan du gjøre dersom sex etter fødsel er smertefullt

Sex etter fødsel

Sex etter fødsel kan være en barriere for mange. Opplever du smerter kan det ofte gjøres noe med!

Les mer >

Vaginisme - smerter under samleie

Vaginisme - smerter under samleie

Vaginisme er et lite dokumentert problem. Likevel viser en undersøkelse fra 2011 at 0,4 prosent av alle kvinner er rammet av lidelsen. 

Les mer >

Sterilisering av kvinner

Sterilisering av kvinner

Sterilisering er det nærmeste vi kommer 100 prosent beskyttelse, og betegnes som den sikreste metoden for prevensjon.

Les mer >

Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer

Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer

Hanne er en av mange kvinner som har vært flink til å ta jevnlige celleprøver, men som under en kontroll fikk beskjed om at det hadde oppstått celleforandringer.

Hun fikk utført konisering >

Jeg ønsker å bestille time hos gynekolog

Fyll inn dine opplysninger så tar vi kontakt.


Back to top