Skip to Content

Endometriose

Endometriose er en tilstand der livmorslimhinnen eller vev av samme type begynner å vokse utenfor livmoren, for eksempel i bukhulen. Tilstanden kan være smertefull og kan for noen gjøre det vanskelig å bli gravid. Det er som oftest kvinner i fertil alder som rammes.

Hos oss har vi Norges fremste eksperter på utredning og behandling av endometriose.

Hos kvinner i fertil alder modnes det ca. hver fjerde uke ett eller flere egg i eggstokkene. Mens egget modnes danner livmoren et blodfylt slimhinnelag som er beregnet til å motta et evt. befruktet egg. Hvis ikke egget blir befruktet går det nye slimhinnelaget til grunne og utstøtes fra livmoren sammen med det ubefruktede egget ved menstruasjon.

 

Hva er endometriose?

Lider du av endometriose finnes det vev av samme art som livmorslimhinnen utenfor livmoren, for eksempel i eggstokkene, i egglederen, på de bånd som holder livmoren på plass, i blæren, i tarmene, i området mellom skjeden og endetarmen eller mer skjeldent, i bukhinnen. Hver måned reagerer dette vevet på samme måte som livmorslimhinnen på kjønnshormonene. Det vil si at vevet vokser i takt med endringen i kjønnshormonene, og samtidig med menstruasjonen blør også dette vevet som befinner seg utenfor livmoren.

I motsetning til menstruasjonsblodet har ikke blødningen fra endometriosen noen måte å komme seg ut av kroppen på. Når endometriose sitter andre steder enn i livmoren, vil det ofte ligne små blodfylte knuter, og det ses ikke sjeldent menstruasjonslignende blod fritt i bukhulen. Spesielt når det sitter på eggstokkene, utvikler det ofte til blodfylte cyster, som kan variere fra få millimeter til 10-15 cm. Utviklingen av endometriose irriterer vevet veldig og fører ofte til betennelser, arrvevsdannelse og sammenvoksninger av de indre kjønnsorganene.

 

Hvorfor får man endometriose?

Siden endometriose er forbunden med menstruasjonssyklusen rammer lidelsen kun kvinner i den fertile alder. Lidelsen ses hos ca. 2-4 % av alle kvinner og rammer oftere kvinner som ikke har født. Du har en betydelig risiko for å utvikle endometriose hvis din mor lider av sykdommen. Man kjenner ikke med sikkerhet årsaken til at endometriose oppstår, men man vet at stort sett alle kvinner blør en smule "baklengs" under menstruasjonen. Det vil si at du via egglederne blør lidt ut i bukhulen i stedet for gjennom skjeden. En av teoriene er derfor at det under menstruasjonen føres litt livmorslimhinne ut gjennom egglederne til bukhulen.

 

Symptomer på endometriose

Endometriose er en relativt vanlig sykdom, og mange har ingen plager med det. De vanligste symptomene på endometriose er:

  • Smerter før og under menstruasjonen
  • Smerter i forbindelse med eggløsningen
  • Smerter i forbindelse med samleie
  • Kraftige blødninger og/eller uregelmessige blødninger
  • Uttalt tretthet
  • Barnløshet
  • Smertefull vannlating og avføring under menstruasjonen

 

Undersøkelse av endometriose

Den enste sikre metoden for å undersøke om du lider av endometriose er å foreta en kikkhullsundersøkelse av underlivet. Den foretas i full bedøvelse, hvor en kikkert føres inn gjennom et lite hull ved navlen. På denne måten kan gynekologen se på bukhinnen, eggstokkene og egglederne. Samtidig tas det vevsprøver som sendes til mikrskopiundersøkelse for å stille den endelige diagnosen. Hvis det er mistanke om endometriose i tarmen eller blæren kan det være nødvendig å supplere med en kikkhullsundersøkelse av disse organene.

 

Behandling av endometriose

Endometriose er en kronisk tilstand som ikke kan helbredes, men det finnes behandlingsmuligheter som kan gjøre deg smertefri og redusere veksten av endometriosevevet. Behandlingne er meget individuell og avhenger av gener, alder og graviditetsønsker.

 

Medisin

Milde tilfeller av endometriose kan kontrolleres med en smertestillende behandling i form av reseptfrie preparater, slik som paracetamol. Kombinasjon av paracetamol og betennelsesdempende midler (NSAIDs) kan gi bedre smertestillende effekt.

Endometriose kan også behandles med medisinering med hormoner, for eksempel med p-piller, hvor symptomene som regel avtar. Formålet med hormonbehandlingen er å stoppe eggløsningen så lenge som mulig, og derved redusere mengden av østrogen i kroppen. I spesielt sjenerende tilfeller kan man ved medisinering hemme menstruasjonen i løpet av 6 måneder, så kroppen kan ødelegge og oppløse det unormale vevet.

 

Kikkhullsoperasjon endometriose

Det kan være aktuelt med kirurgisk behandling hvis det er cystedannelser, arrvevsdannelse og sammenvoksninger i eggstokkene/eggledere, eller hvis det er snakk om endometriose i bukhinnen og i skilleveggen mellom skjede og endetarm.

Vevet kan skjæres vekk, klippes bort eller eventuelt også brennes vekk med et elektrisk apparat eller med laser. En kirurgisk behandling kan ofte virker smertelindrende og også fremme mulighetene for graviditet.

Hvis det er snakk om utbredt endometriose i de innvendige kjønnsorganer, og hvis du ikke senere ønsker graviditet, kan det bli nødvendig å fjerne livmor, eggledere og begge eggstokkene for å få symptomene til å forsvinne helt.

Aleris utfører kikkhullsoperasjon av endometriose ved Aleris Sykehus og Røntgen Frogner i Oslo. 
Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Dette kan du gjøre dersom sex etter fødsel er smertefullt

Sex etter fødsel

Sex etter fødsel kan være en barriere for mange. Opplever du smerter kan det ofte gjøres noe med!

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Smerter i skjeden? Her er behandlingen som virker mot vaginisme

Smerter i skjeden? Her er behandlingen som virker mot vaginisme

Klarer du ikke gjennomføre samleie, eller kjennes det som om skjeden strammer seg ukontrollert, kan det være vaginisme.

Les mer >

Pasient hos gynekolog

Time hos gynekolog

Ønsker du å bestille konsultasjon hos gynekolog, benytt web-bookingen til det enkelte sykehus ved å klikke på sykehusnavnet.

Bestill her >

Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer

Hanne (48) ble behandlet for celleforandringer

Hanne er en av mange kvinner som har vært flink til å ta jevnlige celleprøver, men som under en kontroll fikk beskjed om at det hadde oppstått celleforandringer.

Hun fikk utført konisering >


Kristin Lyng

Gynekolog

Oslo

Katrine Kirial

Gynekolog

Stavanger

Tina Tellum

Gynekolog

Oslo

Anita Dresmane

Gynekolog

Trondheim

Kristina Sole

Gynekolog

Oslo

Jeg ønsker å bestille time hos gynekolog

Fyll inn dine opplysninger så tar vi kontakt.


Back to top