Skip to Content

Sterilisering av menn - Aleris i Bodø

Sterilisering er en sikker og effektiv prevensjonsmetode for menn som ikke ønsker å få flere barn. Prosedyren er meget vanlig og på verdensbasis er det ca. 50 millioner menn som har gjennomført inngrepet.

Bestill time her

Du kan selv velge en time som passer deg.

Inngrepet påvirker verken den mannlige maskuliniteten eller seksualiteten og du slipper å bekymre deg for uønsket graviditet.

 

Sterilisering er et lite, kirurgisk inngrep hvor man i lokalbedøvelse fjerner en bit av de to sædlederne som går fra testiklene. Sædcellene produseres i testiklene og lagres i bitestiklene. Ved utløsing blandes sædcellene sammen med sædvæske. Etter steriliseringen vil man ved utløsing fremdeles ha tilnærmet samme mengde væske som før, men uten sædcellene slik at man ikke lenger kan befrukte noe egg.

 

Hvor vanlig er sterilisering?

På verdensbasis er dette et meget vanlig inngrep for å forhindre befruktning og svangerskap. Det er anslått av 50 millioner menn har gjennomført inngrepet. I USA utføres inngrepet årlig på omtrent en halv million menn. Sterilisering av menn er en enklere og raskere prosedyre og er beheftet med færre komplikasjoner enn utført på kvinner.

 

Hvordan utføres sterilisering av menn?

Etter at området er vasket sterilt og pakket inn i sterile duker letes sædstrengen frem og holdes i et grep mellom fingrene. Det settes så lokalbedøvelse i huden rett over som deretter åpnes. Gjennom et hudsnitt på 1-2 cm fiskes sædlederen frem og kuttes over. Det fjernes en liten bit av sædlederne og hver av endene knyttes over med tråd. Snittet i huden lukkes så med sting. Inngrepet gjøres på hver side av pungen slik at begge sædlederne kuttes over.

 

Er sterilisering smertefullt?

Bortsett fra selve nålestikkene når det settes bedøvelse regnes inngrepet som smertefritt. Når man trekker i selve sædlederen kan det dog føles et lite ubehag, men man kjenner ingen smerter når man skjærer i huden, klipper over ”strengene” eller syr såret sammen. For å unngå ubehag etterpå anbefales det at man bruker en stram truse de første dagene.

 

Hva skjer etter en sterilisering?

Det vil være ømhet og noe hevelse i pungen de første dagene. Derfor er det greit å holde seg i ro især det første døgnet. De aller fleste er tilbake til normale aktivitet i løpet av en ukes tid. Komplikasjoner som hevelse og blodutredelse er vanlig og ikke farlig. Infeksjoner som må behandles med antibiotika er sjeldne.

 

Når kan man ha seksuell aktivitet igjen etter sterilisering?

Etter en uke kan man gjenoppta normal seksuell aktivitet, men man er ikke å regne for steril før man har fått kontrollert sæden og funnet at den er fri for sædceller. Selv om det teoretisk er ”tomt” for levende sædceller i sædvesken etter 20 – 25 utløsninger så må man undersøke sædvesken med mikroskop for å være sikker på at man er steril etter inngrepet. Dette bl.a. fordi vi vet at sædlederne i sjeldne tilfeller kan vokse sammen. I praksis gjøres undersøkelsen i mikroskop etter 3 måneder.

 

Hva er ulempene med sterilisering?

Hovedfordelen med å klippe over sædlederne er også samtidig ulempen. Inngrepet er varig! Å utføre sterilisering er et enkelt inngrep. Hvis man på et senere tidspunkt ønsker å gjøre om på inngrepet ved å sy sammen sædlederne er dette en vanskeligere og mer kostbar operasjon som langt fra alltid er vellykket.

 

Sterilisering er ingen beskyttelse mot kjønnssykdommer

Selv om inngrepet er meget effektivt i å forhindre befruktning og uønsket svangerskap så beskytter inngrepet ikke noe på noen måte mot seksuelt overførbare sykdommer.

 

Hvordan påvirker steriliseringen maskulinitet og seksualitet?

Å skjære over sædlederne har ingen effekt på produksjonen eller frigivelsen av mannlige kjønnshormoner. Maskulinitet, skjeggvekst, mannlig stemme osv endres ikke av sterilisering. Operasjonen har ingen fysisk effekt på seksualiteten. Ereksjoner, utløsninger, mengden sædvæske forblir som før. Av og til opplever noen endret opplevelse med sin seksualitet, men det ligger på det psykiske planet. Noen par opplever derimot det som positivt for samlivet at bekymringen for prevensjon og eventuelle uønskede graviditeter er borte.

Våre kirurger er meget dyktige og har lang erfaring med sterilisering av menn. Vi legger stor vekt på god kommunikasjon med deg som skal opereres. De som er godt forberedt før et inngrep, senker i større grad også skuldrene fordi de vet hva som skjer.

I Aleris jobber vi kontinuerlig med kompetanseutvikling av vårt helsepersonell fordi vi ønsker å være den beste leverandøren i markedet. Vi tar godt vare på deg før, under og etter operasjonen. Bestill en konsultasjonstime og finn ut om sterilisering passer deg. Vår erfaring er din beste garanti for et godt resultat.

 

Bestill time på telefon 75 80 19 10.

Back to top