Flere årsaker til smerter i hoften

En stor andel av befolkningen plages av smertefulle sykdommer og tilstander i relasjon til hofteleddet. I denne artikkelen kan du lese om hoftesmerter, og hvordan de kan behandles.

Hoftesmerter er spesielt vanlig hos middelaldrende og eldre spesielt. Noen tilstander er akutte og oftest forbigående. Andre er sykdommer med kroniske plager – som oftest blir med uttalte med tiden.

Slitasjegikt – en folkesykdom

Slitasjegikt i hoften, også kalt artrose, en den klart hyppigste årsaken til kroniske hoftesmerter. Hoften er et av leddene i kroppen som rammes hyppigst, trolig fordi dette er et vektværende ledd med stor belastning. Overvekt og tungt fysisk arbeid kan være årsaken hos noen. Medfødte hofteleddssykdommer gir også høy risiko for slitasjegikt.

Tilstanden er vanligst hos kvinner.

Diagnosen settes hos en pasient med en typisk sykehistorie, hvor smerter – spesielt startsmerter – og stivhet er det dominerende. Et ordinært røntgenbilde viser de typiske forandringene i hofteleddet.

Flere tiltak mot hofteartrose

Når diagnosen slitasjegikt i hoften er satt, kan mange pasienter bli bedre uten operasjon. Vektreduksjon, trening og smertestillende medisiner er tiltak som kan hjelpe mange. Selv om man ikke alltid oppnår smertefrihet, kan denne typen behandling redusere smertene og gjøre livet bedre.

Ikke-operativ behandling kan ha en gunstig gevinst, selv om pasienten har en slitasjetilstand som bør opereres på sikt. På denne måten kan en fremtidig hofteoperasjon av og til utsettes – noe som øker sannsynligheten for at pasientene trenger én hofteoperasjon for sin slitasjegikt.

Ønsker du vurdering av dine hoftesmerter?

Bestill vurdering hos ortoped her

Hofteprotese er god behandling

Hos pasienter som har uttalt slitasjegikt i hoften, hvor ikke-operative tiltak ikke fører frem, er det ofte god grunn til å operere. Ved slitasjegikt er operasjonsmetoden innsettelse av hofteprotese.
Hofteproteser har vært brukt mot slitasjegikt i lang tid, og protesene er i stadig utvikling. Ved slitasjegikt i hoften settes det inn en totalprotese, det vil si en protese med kunstig leddskål og leddhode. En stor andel av pasientene som opereres med denne metoden, blir kvitt sine hoftesmerter og gjenvinner god funksjon.


Som pasient er det viktig å være klar over at inngrepet i seg selv ikke er nok – ofte kreves det langvarig rehabilitering og opptrening. Det kan også oppstå uønskede komplikasjoner – infeksjon og at protesen går ut av ledd er de to viktigste. En hofteprotese har en viss levetid, og noen pasienter må har ny operasjon med innsettelse av ny protese.

Betennelse i hoften

Slimposebetennelse kan man få mange steder i kroppen – også i hoften. Det finnes slimposer omkring benkulen på utsiden av hoften, og disse har en tendens til å ble betente. I tillegg til lokal smerte kan slimposebetennelse i hoften gi strålesmerte på utsiden av låret. Mye ståing og gåing kan øke risikoen for å få slimposebetennelse her. Fall mot hoften kan også gi betent(e) slimpose(er).

Plagene øker gjerne ved økt aktivitetsnivå, og typisk er det plagsom å gå i oppoverbakke, opp trapper eller ligger på den vonde siden.

Diagnosen kan stilles ved å sette lokalbedøvelse i det vonde området. Det kan være indikasjon for MR dersom diagnosen er uklar.

Det finnes flere behandlingsmuligheter ved slimposebetennelse rundt hoften. Avlastning og aktivitetsendring kan roe betennelsen. Medikamenter med betennelsesreduserende effekt kan fungere. Lokal injeksjon med steroider er ofte god behandling. Kirurgi er det sjelden indikasjon for.

Inneklemt nerve i setet

I seteregionen er det mange muskler, noen store og noen små. Inn under en liten muskel som kalles pæremuskelen (piriformis på latin), går det en tykk nerve på vei fra ryggen og mot beinet – isjasnerven. Denne nerven kan bli klemt under pæremuskelen, og gi både smerter lokalt i setet og isjassmerter (strålesmerter) i beinet. Lokale smerter i setet er imidlertid et bedre kjennetegn ved overbelastning av musklene her. Både ved inneklemt nerve og ømme muskler, kan avlastning, betennelsesdempende medisin og fysioterapi ha effekt.

Iblant kan det vanskelig å skille tilstanden med inneklemt nerve fra symptomene et ryggprolaps kan gi. Strålende beinsmerter bare et av disse, og er et mindre alvorlig symptom. Kraftsvikt, redusert følelse i skrittet, problemer med å holde tilbake urin og/eller avføring, og opphopning av urin i urinblæren kan være alvorlige symptomer, og ved slike plager skal du ikke vente til neste dag med å oppsøke lege.

Skadet leddleppe i hoften

Rundt hofteskålen ligger det en bruskring, en leddleppe, som kalles labrum. Vedvarende smerter i hoften kan komme av at det har oppstått en rift i leddleppen, som gjør at en løs bit slår seg inn i selve hofteleddet. Vanligvis merker pasientene en plutselig oppstått smerte i lysken. I tillegg kan det oppstå en følelse av at leddet låser seg under aktivitet, eventuelt også en følelse av svikt i hoften. Diagnosen vil kunne stilles på MR, og dersom plagene er store kan det være aktuelt med operasjon.

Mye kan gi hoftesmerter

Tilstander i korsryggen og bekken kan også oppfattes av pasientene som hoftesmerter. Tidligere er plager fra mellomvirvelskivene (prolaps) nevnt. Leddet mellom korsryggen og bekkenet kan ble betent, og kan oppleves som smerter i hoften. Sportsbrokk, betente lymfeknuter, nyrestein, infeksjon og betennelse/skader i muskler som fester i lysken er noen andre tilstander som kan gi smerter i hoften.


Det kan være god idé å få hjelp av en ortoped dersom du er plaget av smerter i hoften for å få svar på hva som er årsaken til dine hoftesmerter. Bestil konsultasjon hos ortoped her