Skip to Content

Ulnar Tunnel Syndrom

Nervus ulnaris er en av de tre store nervene til hånden. Nerven går gjennom en kanal på lillefingersiden av håndleddet. Dersom de oppstår press på nerven, gir det smerter og nedsatt følelse i lillefinger og halve ringfinger. Det kan også oppstå nedsatt kraft for å sprike med fingrene.

Kort ventetid - Ingen henvinsing nødvendig

Diagnosen stilles ved vanlig undersøkelse. Noen ganger vil det være nødvendig å gjøre en nerveledningsundersøkelse hos nevrologspesialist for å finne ut om nerven faktisk er affisert i håndleddskanalen eller i albuenivå hvor den også passerer gjennom en trang kanal.

 

Det kan også være nødvendig å gjøre MR-undersøkelse for å se om det finnes en cyste eller lignende i kanalen som presser på nerven. Dersom plagene har oppstått etter en skade, vil vi også kunne se om det foreligger brudd i et av de små håndrotsbena som utgjør veggene i kanalen.

Behandlingen er avhengig av årsaken. Dersom press fra ensidig arbeidsstillinger eller press fra et sykkelstyre er årsaken, er det ofte nok å endre arbeidsmetode eller grep. Imidlertid er årsaken en utvekst eller cyste i kanalen som må opereres bort samt at kanalen dekomprimeres (åpnes).

 

Operasjonen

Utføres i lokalbedøvelse og med avslappende medisin. Det legges et snitt på lillefingersiden under håndleddet. Kanalen åpnes og det som eventuelt trykker på nerven fjernes.

 

Generelle råd

Du må holde hånden høyt de første par døgn for å unngå hevelse og blødning. Du kan bevege fingrene forsiktig for å redusere hevelse og stivhet. Etter 2 uker kan stingene fjernes. Du vil som oftest merke bedring i følelse nokså fort, men det kan ta flere måneder for nerven å få tilbake funksjonen. Dette er avhengig av hvor skadet den har blitt av presset den har vørt utsatt for. Et øvelsesprogram må gjennomføres for å få funksjonen tilbake.

 

Komplikasjoner

Som ved all annen kirurgi er det risiko for komplikasjoner. Disse er ikke hyppige, men du bør være klar over dem før operasjonen:

  • Infeksjon
  • Manglende bedring
  • Nerveskade

Arne Kristian Aune

Arne Kristian Aune

Ortoped

Drammen

Eirik Johan Solheim

Eirik Johan Solheim

Ortoped

Bergen

Morten Sørgård

Morten Sørgård

Ortoped

Bergen/Bodø

Nils Jacob Andersson

Ortoped

Bergen

Ole Rasmus Robak

Ole Rasmus Robak

Ortoped

Drammen


Kneleddet rammes ofte av artrose

Kneleddet rammes ofte av artrose

Kneartrose er smertefullt og kan gi redusert livskvalitet. Her kan du lese om tilstanden.

Les mer >

Hvilken hofteoperasjon passer når?

Hvilken hofteoperasjon passer når?

Hofteoperasjoner kan hjelpe mot mange plager, og det finnes flere operasjonstyper. Her kan du lese om noen, og hva operasjonene kan hjelpe mot.

Les mer >

Hofteleddet - en oversikt

Hofteleddet - en oversikt

Hofteleddet forbinder benet med kroppen. Det er et stabilt ledd som styres av sterke muskler.

Les mer >

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet

Løperkne, også kalt «runners knee», er en tilstand som oftest oppstår hos de som driver utholdenhetsidrett eller -trening.

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Mange årsaker til skuldersmerter

Mange årsaker til skuldersmerter

Her kan du lese om noen av de vanligste årsakene til smerter i skuldrene, og hva du kan gjøre hvis dette rammer deg.

Les mer >


Back to top