Skip to Content

Hemoroider

Mange mennesker har hemoroider i en eller annen grad, i tillegg er det mange som har utvidete blodårer rundt endetarmsåpningen uten å merke noe til dette. Vi tilbyr effektiv behandling av hemoroider.

Aleris har offentlig avtale på behandling av hemoroider i Trondheim og Bergen, ved offentlig avtale må henvisning fra lege sendes inn i forkant av timebestilling. Henvisning er ikke nødvendig for pasienter som betaler for undersøkelsen selv.

Årsak til hemoroider

Hemoroider er utposninger av blodårer i analregionen. Man regner med at rundt 1/3 av befolkningen plages av hemoroider. Årsaken til hemoroider er oftest ukjent, men enkelte faktorer kan gjøre deg mer utsatt:

  • Økt trykk i bukhulen vil kunne føre til økt venetrykk i endetarmen, noe som kan forårsake hemoroider. Eksempler på tilstander som kan forårsake det økte trykket kan for eksempel være kraftig press ved tømming, forstoppelse, graviditet, langvarig ståing og tungt kroppsarbeid.
  • Unntaksvis oppstår hemoroider som følge av skrumplever, forstørret prostata eller svulster i magen eller endetarmen.

 

Symptomer på hemoroider

Typiske symptomer er blødning, smerte og synlig utposning i endetarmsåpningen.

Du kan ha både ytre (på utsiden av endetarmsåpningen) og indre hemorroider, og disse klassifiseres fra 1- 4 etter størrelse og beliggenhet. De indre hemoroidene kan være meget plagsomme, i forhold til smerter og blødning i forbindelse med avføring. Operasjon kan derfor være en god løsning.

 

Forundersøkelse

Før beslutningen tas, kommer du til konsultasjon hos en kirurg. Du blir undersøkt av kirurgen og får grundig informasjon om operasjonsmetode og behandlingsforløp. Valg av operasjonsmetode gjøres ut fra en klinisk vurdering. Det informeres om mulige bivirkninger og komplikasjoner. 

 

Operasjonsmetoder

Det er i utgangspunktet flere operasjonsmetoder for hemoroider, men de vanligste er Milligan-Morgan, HAL-RAR, strikkbehandling eller Longo (stiftet hemoridopexi).

Milligan-Morgan er en kirurgisk fjerning av hemoroider og har vært den mest benyttede operasjonsmetoden ved ytre hemorroider og ved grad 3-4 ved indre hemorroider. Operasjonen innebærer at hemorroiden skjæres bort opp til blodtilførende årer, hvor man setter et sting.

HAL-RAR er en metode som er både effektiv og skånsom for pasienten. Operasjonsmetoden kan benyttes til grad 2-3 hemoroider. Ved hjelp av ultralyd finner man blodårene som forsørger hemoroidene og knytter disse igjen. På denne måten vil hemoroidene skrumpe inn til normal størrelse i løpet av noen uker.

Strikkbehandling er en metode hvor en hemoroide blir tatt tak i med pinsett eller en sugeinnretning. En gummistrikk blir så plassert i senter av hemoroideområdet. Dette kutter blodtilførselen til hemoroiden som så ”dør” og faller av etter noen dager.

Longoplastikk (staplet hemoroid-ectomi) er en metode der vevet over hemoroidene blir fjernet med en stiftenhet. Den kutter blodtilførselen og løfter hemoroidene tilbake inn i anus. En mindre smertefull teknikk enn konvensjonell kirurgisk behandling

Inngrepene utføres vanligvis i narkose og tar 20-45 minutter. Operasjonen utføres dagkirurgisk, det vil si at du normalt blir utskrevet fra sykehuset 2 timer etter at operasjonen er ferdig. På grunn av lokalbedøvelsen som settes under operasjonen, har man sjeldent smerter rett etter operasjonen. Det er imidlertid meget viktig at du tar smertestillende, så snart du føler ubehag i operasjonsområdet.

Du får med deg informasjonsskriv med aktuelle telefonnumre til Aleris og kirurgen som opererte deg, slik at du enkelt kan komme i kontakt med oss hvis du ønsker det.

 

 

Jeg ønsker time hos mage-/tarmspesialistHjörtur Gislason

Gastrokirurg

Oslo

Christian Erichsen

Gastrokirurg

Bergen

Tommy Bernhard Johnsen

Gastrokirurg

Ålesund

Bent Johnny Nergård

Gastrokirurg

Oslo

Ebrahim Aghajani

Gastrokirurg

Oslo

Carl Fredrik Schou

Gastrokirurg

Oslo


Offentlig avtale innen fordøyelsessystemet

Offentlig avtale innen fordøyelsessystemet

Ved flere av våre sykehus har vi offentlig avtale innen fordøyelsessystemet.

Les mer >

Fjerne føflekk

Fjerne føflekk

Hudlegen gjør en generell vurdering av antall føflekker, størrelse, konfigurasjon og grad av solskade på huden. Deretter foretas en sjekk fra topp til tå ved hjelp av dermatoskop, det vil si et spesielt forstørrelsesglass med sterk lampe inni.

Lær mer her >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Synes du det er pinlig å snakke om hemoroider?

Synes du det er pinlig å snakke om hemoroider?

De færreste oppsøker lege, selv om de er plaget med hemoroider. Mange synes det er pinlig å snakke om hemoroider, andre er redd for ytterligere smerter.

Les mer >

Private helsetjenester øker i popularitet

Private helsetjenester øker i popularitet

En ny undersøkelse viser at flere har en positiv innstilling til private helsetjenester enn først antatt.

Les mer >

Vondt i magen: Vet du hva som kan gi mage- og tarmsmerter?

Vondt i magen: Vet du hva som kan gi mage- og tarmsmerter?

Alle har vondt i magen fra tid til annen. Det mange ikke vet er at tarmene kan påvirkes av mange eksterne faktorer.

Les mer >


Back to top