Skip to Content

Hemoroider

Svært mange mennesker har hemoroider i en eller annen grad, i tillegg er det mange som har utvidete blodårer rundt endetarmsåpningen uten å merke noe til dette. Vi tilbyr effektiv behandling av tilstanden.

Aleris har offentlig avtale på behandling av hemoroider i Trondheim og Bergen, ved offentlig avtale må henvisning fra lege sendes inn i forkant av timebestilling. Henvisning er ikke nødvendig for pasienter som betaler for undersøkelsen selv.

 

Årsak til hemoroider

Hemoroider er utposninger av blodårer i analregionen. Man regner med at rundt 1/3 av befolkningen plages av hemoroider. Årsaken til hemoroider er oftest ukjent, men enkelte faktorer kan gjøre deg mer utsatt:

  • Økt trykk i bukhulen vil kunne føre til økt venetrykk i endetarmen, noe som kan forårsake hemoroider. Eksempler på tilstander som kan forårsake det økte trykket kan for eksempel være kraftig press ved tømming, forstoppelse, graviditet, langvarig ståing og tungt kroppsarbeid.
  • Unntaksvis oppstår hemoroider som følge av skrumplever, forstørret prostata eller svulster i magen eller endetarmen.

 

Symptomer på hemoroider

Typiske symptomer er blødning, smerte og synlig utposning i endetarmsåpningen.

 Du kan ha både ytre (på utsiden av endetarmsåpningen) og indre hemorroider, og disse klassifiseres fra 1- 4 etter størrelse og beliggenhet. De indre hemorroidene kan være meget plagsomme, i forhold til smerter og blødning i forbindelse med avføring. Operasjon kan derfor være en god løsning.

 

Forundersøkelse

Før beslutningen tas, kommer du til konsultasjon hos en kirurg. Du blir undersøkt av kirurgen og får grundig informasjon om operasjonsmetode og behandlingsforløp. Valg av operasjonsmetode gjøres ut fra en klinisk vurdering. Det informeres om mulige bivirkninger og komplikasjoner. 

 

Operasjonsmetoder

Det er i utgangspunktet flere operasjonsmetoder for hemoroider, men de vanligste er Milligan-Morgan, HAL-RAR, strikkbehandling eller Longo (stiftet hemoridopexi).

Milligan-Morgan er en kirurgisk fjerning av hemoroider og har vært den mest benyttede operasjonsmetoden ved ytre hemorroider og ved grad 3-4 ved indre hemorroider. Operasjonen innebærer at hemorroiden skjæres bort opp til blodtilførende årer, hvor man setter et sting.

HAL-RAR er en metode som er både effektiv og skånsom for pasienten. Operasjonsmetoden kan benyttes til grad 2-3 hemoroider. Ved hjelp av ultralyd finner man blodårene som forsørger hemoroidene og knytter disse igjen. På denne måten vil hemoroidene skrumpe inn til normal størrelse i løpet av noen uker.

Strikkbehandling er en metode hvor en hemoroide blir tatt tak i med pinsett eller en sugeinnretning. En gummistrikk blir så plassert i senter av hemoroideområdet. Dette kutter blodtilførselen til hemoroiden som så ”dør” og faller av etter noen dager.

Longoplastikk (staplet hemoroid-ectomi) er en metode der vevet over hemoroidene blir fjernet med en stiftenhet. Den kutter blodtilførselen og løfter hemoroidene tilbake inn i anus. En mindre smertefull teknikk enn konvensjonell kirurgisk behandling

Inngrepene utføres vanligvis i narkose og tar 20- 45 minutter. Operasjonen utføres dagkirurgisk, det vil si at du normalt blir utskrevet fra sykehuset 2 timer etter at operasjonen er ferdig. På grunn av lokalbedøvelsen som settes under operasjonen, har man sjeldent smerter rett etter operasjonen. Det er imidlertid meget viktig at du tar smertestillende, så snart du føler ubehag i operasjonsområdet.

Du får med deg informasjonsskriv med aktuelle telefonnumre til Aleris og kirurgen som opererte deg, slik at du enkelt kan komme i kontakt med oss hvis du ønsker det.

 

 

Jeg ønsker time hos mage-/tarmspesialistHjörtur Gislason

Hjörtur Gislason

Gastrokirurg

Oslo

Christian Erichsen

Christian Erichsen

Gastrokirurg

Bergen

Tommy Bernhard Johnsen

Tommy Bernhard Johnsen

Gastrokirurg

Ålesund

Bent Johnny Nergård

Bent Johnny Nergård

Gastrokirurg

Oslo

Ebrahim Aghajani

Ebrahim Aghajani

Gastrokirurg

Oslo

Carl Fredrik Schou

Carl Fredrik Schou

Gastrokirurg

Oslo


Offentlig avtale innen fordøyelsessystemet

Offentlig avtale innen fordøyelsessystemet

Ved flere av våre sykehus har vi offentlig avtale innen fordøyelsessystemet.

Les mer >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2018. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Interessert i å lære mer om helse?

Interessert i å lære mer om helse?

Meld deg på vårt nyhetsbrev ved å fylle ut skjemaet på denne siden!

Les mer >

Ikke vent med å sjekke mageproblemer

Ikke vent med å sjekke mageproblemer

Mageproblemer kan være svært plagsomt og gå utover livskvaliteten til den det gjelder. Finn årsaken til problemene og få nødvendig behandling raskt.

Les mer >

Synes du det er pinlig å snakke om hemoroider?

Synes du det er pinlig å snakke om hemoroider?

De færreste oppsøker lege, selv om de er plaget med hemoroider. Mange synes det er pinlig å snakke om hemoroider, andre er redd for ytterligere smerter. Spesialist og proktolog Emir Pinjo ved Aleris Sykehus Frogner anbefaler oss å gå til legen før hemoroidene eventuelt vokser seg store.

Les mer >

Allergisk eller intolerant - matoverfølsomhet

Allergisk eller intolerant - matoverfølsomhet

Teoretisk sett er det en tydelig forskjell på allergi og intoleranse, men i praksis er det ikke alltid like enkelt å vite hva som er forskjellen.

Les mer >


Back to top