Skip to Content

Operasjon av skjoldbruskkjertel

Har du fått påvist knuter i skjoldbruskkjertelen, eller lurer fastlegen din på om du har struma eller kreftknuter i skjoldbruskkjertelen? Hos oss møter du spesialister som kan utrede og behandle svulster i skjoldbruskkjertelen (thyroidea).

Uten ventetid. Ingen henvisning nødvendig


Hva er en skjoldbruskkjertel?

Skjoldbruskkjertelen også kalt thyroidea er en hormonproduserende kjertel som ligger foran på halsen, nedenfor strupehodet. Kjertelen produserer hormonene tyroksin og trijodtyroksin, som regulerer stoffskiftet, og kalsitonin, som bidrar til å regulere blodets innhold av kalsium. 

 

Sykdom i skjoldbruskkjertelen

Sykdommer i skjoldbruskkjertelen kan deles i to hovedgrupper:

  • De som innebærer endring i hormonproduksjonen og hormonsekresjonen (hypertyreose og hypotyreose)
  • De som påvirker kjertelens form og størrelse (struma, skjoldbruskkjertelkreft)

 

Operasjon av skjoldbruskkjertelen

Hemithyreoidektomi er en operasjon, der halve skjoldbruskkjertelen fjernes. Indikasjonen kan være symptomgivende knuter på kjertelen eller mistanke om kreft. I Norge har bryst- og endokrinkirurger ansvar for slik kirurgi.

 

Komplett utredning av svulst i skjolbruskkjertelen. 

Hos Aleris kan få en komplett utredning med klinisk undersøkelse, ultralyd med evt celleprøve av skjoldbruskkjertelen og stoffskifteprøver.

Etter 7-10 dager vil du få svar på om du trenger videre oppfølging. Det vil si om du trenger operasjon hos oss eller må henvises til sykehus.

Hvis blodprøvene gir mistanke om stoffskiftesykdom, kan vi henvise deg til hormonlege(endokrinolog) for videre oppfølging.

Har du hatt operasjon for kreft i skjoldbruskkjertelen og har oppfølging utenfor sykehus, kan vi også tilby kontroller hos oss.


Her får du utført denne tjenesten:
Back to top