Skip to Content

Mastektomi - Fjerne bryster pga. arvelig brystkreft

Forskere antar at ca 2-5% av alle brystkrefttilfeller skyldes genfeil, som oftest en mutasjon eller skade i genene BRCA1 og BRCA2. Har du en slik genfeil er det stor sannsynlighet for at du vil utvikle kreft i bryster og/eller eggstokker. Utvikling av sykdom kan imidlertid unngås ved kirurgisk fjerning av bryster og eggstokker. Ved Aleris tilbyr vi en komplett utredning og behandling til deg som trenger forebyggende kirurgi.

I noen familier forekommer det opphopning av brystkreft selv om man ikke har klart å påvise genfeilen.

Når man har fått påvist en genfeil, eller ved opphopning av sykdommen i familien, vil man få tilbud om samtale med genetiker. Andre familiemedlemmer enn den syke, kan også bli testet.

Forebyggende kirurgi 

Nasjonale retningslinjer utarbeidet av Norsk Brystcancer Gruppe anbefaler fjerning av begge bryst forebyggende hos BRCA1 -og BRCA2- genfeilbærere.

Behandlingen består av en operasjon der brystkjertelen på begge sider fjernes og erstattes med protese. Ofte kan dette gjøres i én seanse. Brystvorten bevares.

Våre dyktige, dedikerte og erfarne kirurger jobber i team der brystkreftkirurg og plastikkirurg samarbeider for å gi deg et trygt og kosmetisk tilfredsstillende resultat.

I forkant tilbyr vi en felles konsultasjon med brystkirurg og plastikkirurg der vi går gjennom indikasjon for operasjon, avgjør hvilken operasjonsmetode som er best for deg og bestiller de nødvendige undersøkelsene. 

Man må påregne innleggelse 2-5 døgn etter operasjonen og sykmelding.

Vi kan også tilby brystkreftopererte gentest med veiledning av brystkirurg. Friske kan ikke testes.

Har du fått påvist BRCA1 eller BRCA2 og ønsker en konsultasjon, eller mer informasjon om tilbudet? Ta kontakt på 22 54 11 45

Jeg ønsker time hos bryst- og endokrinkirurg


Finn din nærmeste avdeling

Aleris Sykehus og Røntgen Frogner

Frederik Stangs gate 11-13
0264 Oslo

Tlf. Sykehus 22 54 10 00

Tlf. Røntgen 22 43 43 43


Joanna Majak Gundersen Spesialist i bryst- og endokrinkirurgi

Oslo

Les mer
Mariam Löfwander Spesialist i bryst-og endokrinkirurgi

Oslo

Les mer


Time hos bryst- og endokrinkirurg

Kort ventetid, uten henvisning

Våre erfarne bryst- og endokrinkirurger utreder og behandler både godartede og ondartede tilstander i brystet.

Bryst- og endokrinkirurg

Eksperter på bryst!

Våre erfarne bryst- og endokrinkirurger utreder og behandler både godartede og ondartede tilstander i brystet. Det er kort ventetid, og du trenger ikke henvisning.

Operasjon av skjoldbruskkjertel

Hemithyreoidektomi

Har du fått påvist knuter i skjoldbruskkjertelen, eller mistanke om kreft? Hos oss møter du spesialister innen fagfeltet.

Fibroadenomer lar seg som regel enkelt fjerne i lokalbedøvelse. Våre erfarne bryst- og endokrinkirurger på Frogner hjelper deg gjerne.

Back to top