Skip to Content

Mastektomi - Fjerne bryster ved arvelig brystkreft

Forskere antar at ca 2-5% av alle brystkrefttilfeller skyldes genfeil, som oftest en mutasjon eller skade i genene BRCA1 og BRCA2. Har du en slik genfeil er det stor sannsynlighet for at du vil utvikle kreft i bryster og/eller eggstokker. Det anbefales å fjerne begge brystene for å unngå videreutvikling av brystkreft.

Uten ventetid. Ingen henvisning nødvendig

Aleris har et dyktig team av brystkreftkirurg og plastikkirurg

Våre dyktige, dedikerte og erfarne kirurger jobber i team der brystkreftkirurg og plastikkirurg samarbeider for å gi deg et trygt og kosmetisk tilfredsstillende resultat.

 

Hva er BRCA1 og BRCA2?

BRCA1- og BRCA2-genet er synonymt med arvelig brystkreft. Alle har disse to genene, men enkelte har en medfødt genfeil som gir økt risiko for å utvikle brystkreft og eggstokkreft. Slike mutasjoner kan gå i arv fra generasjon til generasjon. Menn kan videreføre genfeilen, også de som ikke har hatt brystkreft. BRCA1 og BRCA2-genet, ofte uttalt som «brakka-genene», er anslagsvis skyld i to prosent av alle brystkrefttilfeller. 

 

Hvem bør vurdere å fjerne brystene?

I noen familier forekommer det opphopning av brystkreft selv om ikke genfeil har blitt påvist. Hvis det har blitt fått påvist en genfeil, eller ved opphopning av sykdommen i familien, kan du få tilbud om samtale med genetiker. Andre familiemedlemmer enn den med brystkreft, kan også bli testet.

 

Forebyggende kirurgi

Utvikling av sykdom kan unngås ved kirurgisk fjerning av bryster og eggstokker. Ved Aleris tilbyr vi en komplett utredning og behandling til deg som trenger forebyggende kirurgi.

Behandlingen består av en operasjon der brystkjertelen på begge sider fjernes og erstattes med protese. Ofte kan dette gjøres i én seanse. Brystvorten bevares.

 

Anbefaler fjerning av begge bryst

Nasjonale retningslinjer utarbeidet av Norsk Brystcancer Gruppe anbefaler fjerning av begge bryst forebyggende hos BRCA1 -og BRCA2- genfeilbærere.

I forkant av operasjon tilbyr vi en felles konsultasjon med brystkirurg og plastikkirurg der vi går gjennom indikasjon for operasjon, avgjør hvilken operasjonsmetode som er best for deg og bestiller de nødvendige undersøkelsene. 

Du må påregne  en innleggelse på 2-5 døgn etter operasjonen og sykmelding.

 

Gentesting med veiledning

Vi kan også tilby brystkreftopererte gentest med veiledning av brystkirurg. Friske kan ikke testes.

 

Har du fått påvist BRCA1 eller BRCA2?

For mer informasjon og for å bestille time kan du ringe oss på 22 54 11 45

 

 


Her får du utført denne tjenesten:Sjekk brystene dine jevnlig!

Sjekk brystene dine jevnlig!

-Alle som kommer til meg er redd de har brystkreft, sier vår nye radiolog Trine Holmen ved Aleris Røntgen Trondheim. -Min oppgave er å finne selv de minste forandringene i brystene. De fleste går heldigvis lettet ut igjen.

Les mer >


Back to top