Skip to Content

Søvnapné

Hva er søvnapné?

Søvnapné er en sykdom hvor en sovende person opplever pustestopp som varer over ti sekunder. Det er nokså vanlig med korte pustepauser under søvn, men det er varigheten og antall pustestopp som avgjør om du har sykdommen. Hvis du har mer enn ti pustestopp per time med en varighet på mer enn ti sekunder bør du få behandling for søvnapné.

 

Utredning av søvnapné 

For å undersøke om du har søvnapné må du gjøre en søvnutredning. Da får du montert utstyr på kroppen som registrerer pusten, pustebevegelser med mage og bryst og oksygenmetningen i blodet. En spesialist leser av resultatet og avdekker antall pustestopp og varigheten på disse.  

 

Hvem får søvnapné?

Nærmere 100 000 nordmenn rammes av sykdommen søvnapné, også kalt alvorlig snorkesyke. Sykdommen er forbundet med overvekt, men også normalvektige rammes, både barn og voksne. Forekomsten er imidlertid høyest blant kvinner etter overgangsalder og blant overvektige menn mellom femti og seksti år.

Noen har forhøyet risiko for å få søvnapné og vanlige årsaker til dette er fysiske hindringer i luftveiene. Dette kan være store mandler, tranghet i nesen, svelg eller luftveier. Liten hake, smal nese og bred hals og nakke kan være tegn på slike fysiske hindre som ofte er arvelige.

 

Offentlig avtale på søvnutredning

Aleris har offentlig avtale på søvnutredning og tilpasning av CPAP. For å få time hos oss innenfor avtalen må du ha en henvisning fra en lege eller spesialist. Har du ikke henvisning? Bestill time hos lege her.

Bestill time

Velg selv når det passer deg!


Om søvnapné

Typisk for disse pasientene er høylytt snorking, pustestans om natten, tørrhet i munnen, morgenhodepine og søvnighet på dagtid.

Les mer

Søvnspesialist: – Mange har søvnapné uten å vite om det

Selv om søvnapné er alvorlig, og det anslås å ramme mellom 20 og 40 prosent av befolkningen, er det likevel mange som ikke er klar over at de har det.

Les mer

Vondt i magen: Vet du hva som kan gi mage- og tarmsmerter?

Alle har vondt i magen fra tid til annen. Det mange ikke vet er at tarmene kan påvirkes av mange eksterne faktorer.

Les mer

– Sliter du med hodepine over lengre tid? I de fleste tilfeller kan det behandles.

Hodepine er plagsomt og kan gå utover livskvaliteten. I noen tilfeller kan det også være farlig. Har du ofte vondt i hodet bør du søke hjelp.

Les mer

Kun 390,- 

Kom i gang med legetime på chat


Chatten er åpen hver dag
Kl 08:00-21:00

Les mer om hva legene kan hjelpe deg med på chat

Vi svarer så raskt vi kan!
Dersom du kontakter oss utenom åpningstidene, svarer vi så fort vi har anledning påfølgende arbeidsdag. 

For å ivareta ditt personvern må du logge inn med BankID. 

 

 

 

Back to top