Skip to Content

Bukplastikk

Etter vektnedgang og graviditet kan det oppstå strekkmerker og slapp hud på magen som for mange er svært plagsomt.

Med alderen mister huden langsomt elastisitet. Dette gjelder også huden på magen. Både menn og kvinner kan etter et større eller mindre vekttap oppleve at huden henger slapt på hele eller nedre del av magen. Kvinner er særlig utsatt i forbindelse med graviditet, hvor både huden og bukmusklene kan miste noe elastisitet. Disse forandringene kan korrigeres ved en operasjon, hvor den overflødige huden fjernes og bukmuskulaturen eventuelt strammes opp.

Hvem er egnet for bukplastikk?

Det skal være et visst omfang løs hud før vi kan anbefale en operasjon. Det finnes ulike varianter av mageplastikk, som henvender seg til forskjellige pasientgrupper. 

 

Bukplastikk: Lises erfaring før og etter operasjon

Lise (54) fikk utført en full bukplastikk ved Aleris Sykehus Agder i Lillesand. Hun var plaget av løs hud med heng på magen – og kontaktet Aleris for å ta tak i situasjonen.

– Magen er blitt helt suveren. Jeg har blitt så godt tatt hånd om, og det setter jeg utrolig pris på.

 Her kan du lese hele historien

 

Ulike typer av bukplastikk

Mini mageplastikk

En mini-mageplastikk er den minst omfattende operasjonen. Her strammes huden opp kun på den nedre delen av magen.

Full mageplastikk

Ved en abdominalplastikk strammes huden opp både på den øvre og nedre delen av magen. Denne operasjonen anbefales til personer med løs hud på magen både over og under navlenivå.

Mageplastikk og sying av magemuskel

Denne typen operasjon er mer omfattende. Huden strammes opp på den øvre og nedre delen av magen, samt at man strammer opp bukveggen. Denne operasjonen er velegnet for personer med løs hud både over og under navlenivå, samt en utbuling av bukmuskulaturen.

Fleur de Lis (omvendt-T snitt)

Ved stort hudoverskudd er det mulig å stramme opp huden både i horisontal og vertikal retning. Dette medfører et omvendt T-snitt på magen.

Ved store mengder løs hud, slik mange opplever etter store vekttap, er det mange som har behov for både bukplastikk og seteløft. Da kan Bodylift være et godt alternativ. Ved et bodylift, eller kroppsløft som det heter på norsk, utføres både bukplastikk og seteløft i én seanse. Da vil du oppnå en oppstramming av mage, nedre del av rygg samt rumpe samtidig, og det kosmetiske resultatet blir bedre enn dersom du får utført disse operasjonene hver for seg. 

Bukplastikk: erfaringer før og etter operasjon


Overvekt

Fettvev har en dårligere blodforsyning sammenlignet med hud og muskulatur. Det er derfor viktig at du ikke er overvektig forut for denne type operasjoner. Din Body Mass Index (BMI) bør være maksimalt 27 (maksimalt 30 for overvektsopererte) før vi kan anbefale en operasjon av løst mageskinn.

BMI regnes ut med vekt/(høyde*høyde oppgitt i meter).

Eksempel: Vekt 72 kg/(1.65m*1.65m)=BMI 26,4.  Normal BMI er ca. 25.

Tidligere operasjoner på øvre del av magen

Når huden på magen skal strammes opp, er man avhengig av blodforsyningen ovenfra. Dette betyr at pasienter som tidligere har foretatt større kirurgiske inngrep på den øvre delen av magen eventuelt må frarådes denne type kirurgi. Den endelige avgjørelsen tas basert på en individuell vurdering.

Holdbarheten av resultatet

Kroppens naturlige aldringsprosesser fortsetter, og vil med tiden endre resultatet. Hvor raskt kroppen eldes er individuelt og avhenger blant annet av arvelige faktorer, røyking og forandringer i vekt. Utover dette er det viktig å huske at operasjonen generelt er forbundet med en viss risiko og forbigående ubehag.

Jeg ønsker konsultasjon!

 

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Colosseum-Nobel (Majorstuen, Oslo),tlf: 23 19 50 50
Strømmen, tlf: 63 80 03 30
Drammen, tlf: 32 21 11 00
Marken (Bergen), tlf: 55 59 99 99
Nesttun (Bergen), tlf: 55 11 80 80
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Colosseum Stavanger, tlf: 51 91 19 60
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Ålesund, tlf: 70 10 00 10
Agder (Lillesand), tlf: 38 04 99 20
Kristiansand, tlf: 38 04 99 20
Bodø, tlf: 75 80 19 10
Tromsø, tlf: 77 66 21 30

 

Før operasjonen

Forundersøkelse

Før beslutningen om en bukplastikk tas, kommer du til en konsultasjon hos en plastikkirurg. Du får fortelle om hvilke plager du eventuelt har og hvilke ønsker du har med en operasjon. Vi anbefaler at du leser denne informasjonen grundig før konsultasjonen, og skriver ned eventuelle spørsmål. Det kan være en god idé å ta med en venn eller et familiemedlem til forundersøkelsen, siden det er mye informasjon å forholde seg til. Det er viktig at du føler deg trygg gjennom hele prosessen. På konsultasjonen planlegger dere hvilken operasjon som er den rette for deg, samt forventet resultat. Du blir informert om inngrepet, det postoperative forløpet og mulige bivirkninger og komplikasjoner.

Faste

Du skal være fastende 6 timer før møtetidspunktet til operasjon. Du kan drikke «tynne» væsker som vann, saft, te og kaffe (uten melk eller fløte) inntil 2 timer før møtetidspunktet. Du skal ikke ta pastiller, tyggegummi, røyke eller snuse når du faster. Du kan ikke drikke alkohol etter kl. 20 kvelden før operasjonen.

Medisin

På grunn av økt blødningsfare i forbindelse med operasjon, er det enkelte medikamenter du ikke skal ta. Står du på blod-fortynnende medikamenter, ta kontakt med plastikkirurgisk avdeling hvis du ikke har fått instrukser av kirurgen på vurderingstimen du hadde før operasjon.

Bruker du medisiner mot høyt blodtrykk, angina, hjerterytmeforstyrrelse eller epilepsi skal du ta disse medisinene med et glass vann på operasjonsdagen.

Bruker du diabetesmedisin, ta kontakt med plastikkirurgisk avdeling.

Bruker du p-piller, skal du slutte med de 4 uker før operasjonen, og ikke starte opp igjen før 2 uker etter operasjonen.

Resept

Du får tilsendt resept på smertestillende til bruk etter operasjonen som kan hentes ut før operasjonsdagen. Du vil på sykehuset få med deg resept på 10 stk sprøyter med blodfortynnende legemiddel, som du skal ta for å forebygge blodpropp. Disse skal du injisere, 1 sprøyte hver dag i 10 dager etter operasjonen. Viktig at du tar sprøyten på samme tidspunkt hver dag. Du vil få undervisning i hvordan disse sprøyter skal settes på sykehuset før du reiser hjem. Du vil også få tatt mål til støttestrømper på sykehuset operasjonsdagen. Disse strømpene skal du bruke dag og natt i 10 dager, så lenge du står på blodfortynnende. Kan tas av på dagtid og vaskes, settes på straks de er tørre.

Røyking og snus

Du skal ikke røyke eller bruke snus senest 3 uker før til 2 uker etter operasjonen. Røyk og snus nedsetter blodets evne til å transportere oksygen til vevet og dermed forsinker sårhelingen. Det kan gi større fare for komplikasjoner etter operasjonen som nekrose/dødt vev.

Hygiene før operasjonen

For å redusere infeksjonsfaren i forbindelse med operasjonen skal du dusje og vaske håret kvelden før, og på morgenen operasjonsdagen. All hud skal vaskes godt med såpe, vask spesielt nøye rundt nese og munn, armhulene, navlen, underliv og lyskene. Det er viktig at all såpe skylles godt av. Tørk med rent håndkle og ta på rene klær. Du skal ikke smøre deg med hudlotion etter å ha dusjet. Skal du operere steder på kroppen hvor det er kroppshår, skal kroppshår klippes før du dusjer. Det skal ikke barberes da dette kan gi hudirritasjon.

Hud, negler, navle og smykker

Du skal ikke bruke krem, parfyme eller sminke operasjonsdagen. Møt uten smykker og piercing. Neglene skal være korte, rene og uten neglelakk.

Kompresjonsplagg

Du må medbringe kompresjonsplagg (body eller magebelte som avtalt med kirurgen) til sykehuset operasjonsdagen. Magebelte kan benyttes de første 2 ukene etter operasjonen. Du må da bruke et annet kompresjonsplagg de neste ukene.

Dietter og allergier

Har du spesielle krav til kosten i form av dietter eller allergier ber vi deg vennligst kontakte Aleris før operasjonen.

Ernæring

Det er viktig at kroppen din er i best mulig ernæringsmessig balanse før en større operasjon. Hvis du er på slankekur eller en spesiell diett like før operasjonen, risikerer du at stoffskiftet er ute av balanse. Den anbefales at du i ukene før operasjonen inntar god, næringsrik og variert kost.

Transport

Du må avtale med en pårørende eller venn om å hente deg og bli hos deg det første døgnet etter utskrivelsen. Du kan ikke kjøre hjem selv eller ta offentlig transport alene hjem etter operasjonen. Sykehuset kan være behjelpelig med å bestille taxi ved behov.

Tilsyn

Du skal ikke være alene det første døgnet etter utskrivelsen og det er viktig at det i forkant avtales tilsyn av en voksen person som skal være sammen med deg.

Selve operasjonsdagen

Ankomst

Ved ankomst henvender du deg i resepsjonen. Du blir hentet av sykepleier som hjelper deg med forberedelse før operasjon. Anestesilegen informerer deg om bedøvelsen og kirurgen foretar en opptegning av operasjonsområdet og svarer på eventuelle spørsmål.

Mini mageplastikk

Operasjonen varer ca. 1 time og foregår i full narkose. Kirurgen lager et snitt under den nedre delen av magen fra lyske til lyske. Huden med det underliggende fettvevet løsnes opp til navlenivå, og den overflødige huden og fettvevet fjernes. Huden sys deretter sammen med selvoppløsende tråd i flere lag. For å fjerne mindre blodansamlinger kan det være at kirurgen legger inn et dren (liten plastikkslange) ut gjennom huden.

Full mageplastikk og eventuelt sying av magemuskulatur

Operasjonen varer ca. 2 timer og foregår i full narkose. Plastikkirurgen starter med å legge et snitt på tvers under den nedre delen av magen like over skambenet fra hofte til hofte. Etter dette løsnes hud og fett opp til brystbenet, og den overflødige huden og underhuden fjernes. Det foretas en oppstramming av buk muskulaturen der dersom det er avtalt før operasjonen. Navlen løsnes fra den omkringliggende huden og plasseres på nytt planlagte området. Deretter sys huden under den nedre delen av magen sammen lagvis. For å fjerne mindre blodansamlinger legges det 1-2 dren (små plastikkslanger) ut gjennom huden.

Fleur de Lis

Operasjonen varer ca 2,5 timer og operasjonen er som den over, men snittet legges vertikalt i tillegg og huden kan strammes fra sidene i tillegg. Når operasjonen er avsluttet blir du kjørt tilbake på oppvåkningsavdelingen. Du observeres av sykepleier inntil du er tilstrekkelig våken og velbefinnende. Plastikkirurgen vil se til deg og informerer om det er spesielle forholdsregler du skal ta hensyn til etter operasjonen.

Felles for alle operasjonstypene

Smerter

Det kan være smerter umiddelbart etter operasjonen.

Mobilisering

Av hensyn til forebyggelse av blodpropp, er det viktig at du raskt kommer deg på bena igjen etter operasjonen. En sykepleier hjelper deg med dette. Du skal likevel unngå unødvendig trekking i stingene.

Utskrivelse

Når operasjonen utføres dagkirurgisk vil du normalt blir utskrevet fra sykehuset 2-3 timer etter operasjonen er ferdig. Du får med deg informasjonsskriv med aktuelle telefonnummer til Aleris og kirurgen som opererte deg. Du vil få med informasjon om hvordan du forholder deg til drenet.

Etter operasjonen

Kontakt etter utskrivelse

Du vil bli ringt opp av helsepersonell dagen etter operasjonen for å høre hvordan du har det. Du kan da stille spørsmål du måtte ha. Du får med nødvendige telefonnummer ved utskrivning, hvis du ønsker å komme i kontakt med oss.

Smerter og hevelse

Du kan forvente smerter og ømhet i operasjonsområdet i 2 uker og etter operasjonen. Er magemuskulatur sydd vil du kunne oppleve en stramming og ubehag når du bruker muskelen opp til 3 måneder etter operasjonen. Det kan oppleve hevelse av magen i 3-4 måneder etter operasjonen.

Siving

Det kan forekomme en lett siving fra såret. Det er helt alminnelig og krever vanligvis ikke behandling.

Dren

Du får informasjon om hvordan du forholder deg til drenet og når det skal fjernes. Vanligvis fjernes dette 1-5 dager etter operasjonen.

Bandasje

Du får en komprimerende bandasje over magen etter operasjonen som fjernes 2 dager etter operasjonen eller samtidig som drenet. Tape skal ikke fjernes før 10-12 dager etter operasjonen.

Aktivitet, trening og hvile etter bukplastikk

Du kan dusje 4 dager etter operasjonen, så sant dren og stor bandasje er fjernet. Tape skal sitte på og fønes tørr etter hver dusj.

Den første uken etter operasjonen er det viktig at det ikke oppstår unødvendig trekking i stingene. Det anbefales at man går i lett foroverbøyd stilling og at man ligger med bøyde bein når man hviler. Du kan gjenoppta daglige aktivitet rimelig raskt etter operasjonen og gå tur når du føler deg klar for det.

Du skal ikke trene/ha hard fysisk aktivitet de første 6 ukene etter operasjonen. Dersom magemuskelen er sydd sammen, skal du ikke trene på før 12 uker etter operasjonen. Du skal ikke løfte tungt de første 4-6 ukene for å skåne arrene og sammensydd magemuskulatur. Viktig at du begynner forsiktig.

Du skal ikke kjøre bil før du kan reagere normalt i enhver situasjon.

Du kan svømme 4 uker etter operasjonen, når sårskorpene er borte. Det anbefales å være forsiktig med klorvann inntil sårene er helt grodd for å unngå hudreaksjoner.

Kompresjonsplagg/magebelte

Du skal bruke kompresjonsplagg/ magebelte dag og natt i 4 uker etter operasjonen. Deretter 2 uker på dagtid og ved aktivitet. Det er viktig at kompresjonsplagget tilpasses korrekt. Det skal ikke sitte for stramt da dette kan føre til at blodforsyningen til hud og underhud stoppes. Sykepleier vil instruere deg korrekt bruk ved utskrivelsen. Generelt skal magebelte sitte så stramt at du uten vanskeligheter kan få hånden inn under magebelte ovenfra.

Plaster/tape

Det anbefaler å bruke papir tape over arrene de første 3 måneder etter operasjonen. Disse skiftes ca. 1 gang i uken. Skulle huden reagere med kløe og rødme må du slutte eller gå over til silke- eller silikontape.

Sollys

For å oppnå så pene arr som mulig er det viktig å beskytte arrene mot sollys og solarium de første 12 månedene etter operasjonen. Vi anbefaler beskyttelse av arrene med plaster, klær eller solfaktor med minimum solfaktor 15.

Fjerning av sting

Det blir vanligvis sydd med tråd som løser seg opp av seg selv. Du vil få beskjed om du har sting som må fjernes.

Kontroll

Kirurgen tilbyr deg å komme til etterkontroll 3-6 måneder etter operasjonen. Hvis du får har behov for kontroll tidligere er du selvfølgelig alltid velkommen til å kontakte oss.

Sykmelding

Du vil få sykmelding der det foreligger medisinsk indikasjon for operasjon. Du får ikke sykmelding dersom operasjonen er av kosmetisk indikasjon og du må ta fri fra jobb i 2-4 uker avhengig av hvilket yrke du har.

Mulige komplikasjoner og langtidsvirkninger

Blødning

Blødning etter operasjonen er sjeldent, men kan oppstå. Det kan bli nødvendig med et kirurgisk inngrep for å stoppe blødningen. Ved mistanke om blødning, ta kontakt med sykehuset eller kirurgen som opererte deg.

Væskeansamling

Det kan oppstå væskeansamlinger i operasjonsområdet som kan kreve tapping.

Infeksjon

Etter all kirurgisk behandling kan det forekomme infeksjon. Hvis du røyker eller er overvektig øker risikoen. Tegn på infeksjon er rødhet, varme, hevelse, dunkende smerter og eventuelt feber. Ved mistanke om infeksjon, ta kontakt med sykehuset eller kirurgen som opererte deg.

Nekrose

Nekrose/dødt vev etter operasjonen er sjeldent, men det kan forekomme. Risikoen øker for røykere og overvektige. Vevet mister blodtilførsel og huden kan bli misfarget. Nekrose kan være overfladiske eller dyp. Overfladisk nekrose kan leges med god sårpleie. Dypere nekrose kan kreve kirurgisk inngrep.

Arr etter bukplastikk

Du får et arr rundt navlen og på tvers nedad på magen. Arrene er permanent og etter operasjonen kan de være røde og hovne opp til 12 måneder. Arrene vil med tiden bli smale og lyse. Enkelte kan få arr som er bredere og mørkt pigmenterte.

Endret sensibilitet

Etter operasjonen vil det ofte være nedsatt følelse i huden rundt navlen og skambenet. Dette forsvinner oftest etter 2- 6 måneder, men nedsatt følelse kan bli permanent.

 

Bukplastikk dekket av det offentlige

Hvordan få dekket bukplastikk av det offentlige? Det er en liste med kriterier man må oppfylle for å få dekket bukplastikk. Etter stor vektnedgang kan man få hud som henger ned slik at hud gnisser mot hud, noe som kan gi sår, eksem eller soppdannelse. Ved uttalte hudforandringer kan det foreligge medisinsk indikasjon for operasjon, og da kan du få dekket operasjon av det offentlige. Aleris har offentlig avtale på noen av våre sykehus. Her finner du en oversikt over våre offentlige avtaler innen plastisk kirurgi. 

 

Tilbud til fedmeopererte

Aleris har erfarne og dyktige kirurger som har utført svært mange bukplastikker. Dette er pasientens trygghet for et godt resultat. Vi har kort ventetid. Personer som ønsker bukplastikk etter fedmeoperasjon hos Aleris betaler inngrepet selv. De som er overvektsoperert ved Aleris får reduksjon i pris på alle operasjoner. For mer informasjon se overvektsklinikken- Jeg har aldri hatt så fin mage før!

- Jeg har aldri hatt så fin mage før!

Anna fikk utført full bukplastikk ved Aleris Colosseum Stavanger. "Resultatet er fantastisk! Jeg har virkelig bare godt å si!"

Les mer >

- Mageoperasjonen gjorde at jeg fikk kroppen min tilbake!

- Mageoperasjonen gjorde at jeg fikk kroppen min tilbake!

Lisbeth hadde slitt med ulike plager på grunn av magen sin i mange år. Så bestemte hun seg for operasjon, og har ikke angret et sekund!

Les mer >

Har fått et fantastisk resultat (bukplastikk i Bodø)

Har fått et fantastisk resultat (bukplastikk i Bodø)

Har fått et fantastisk resultat og vet det blir bedre. Så hjertelig takk.

Les mer >

Hilde fikk utført bukplastikk og brystløft hos Aleris

Hilde fikk utført bukplastikk og brystløft hos Aleris

– Jeg vil være den beste versjonen av meg selv!

Les mer >

-Magen er blitt helt suveren!

-Magen er blitt helt suveren!

Lise (54) fikk utført en full bukplastikk ved Aleris Sykehus Agder i Lillesand. Hun var plaget av løs hud med heng på magen – og kontaktet Aleris for å ta tak i situasjonen.

Les mer >

Et helt nytt liv etter bodylift!

Et helt nytt liv etter bodylift

- Jeg er så fornøyd så jeg holder på å sprekke! Det var så verdt det, og det ble så bra!

Les mer >


Margareth Bruheim

Plastikkirurg

Oslo
Drammen

Tyge Tindholdt

Plastikkirurg

Oslo

Jamshaid Mulk

Plastikkirurg

Ålesund

Børge Davik

Plastikkirurg

Oslo, Strømmen og Bergen

Ivan Pavlovic

Plastikkirurg

Trondheim

Kenneth Chiu

Plastikkirurg

Oslo


Bestill konsultasjon hos plastikkirurg

Ønsker du time?

Fyll inn dine opplysninger nedenfor så tar vi kontakt.


Back to top