Dette må du vite om celleforandringer
Mange kvinner blir bekymret om celleprøven viser celleforandringer. Men hva betyr det, og hva gjør gynekologen om du får påvist celleforandringer?
Vedvarende HPV-infeksjon kan i noen tilfeller føre til celleforandringer som igjen i løpet av noen år kan utvikle seg til ulike former for kreft.
HPV-vaksinen gir beskyttelse livmorhalskreft, i tillegg til vulva- og vaginalkreft og endetarmskreft. Vaksinen beskytter dessuten mot kjønnsvorter hos kvinner og menn. Det finnes ulike varianter av HPV-viruset. HPV-vaksinen beskytter mot HPV-typene som forårsaker ca. 70 % av tilfellene av livmorhalskreft, og 90 % av alle tilfeller av kjønnsvorter.
Siden HPV-vaksine virker forebyggende gir den best effekt når den gis før seksuell debut. Det er imidlertid ikke farlig å ta vaksinen etter dette. Vaksinen vil gi beskyttelse mot HPV hos dem som ikke er smittet med disse virustypene fra før. Som et ledd i barnevaksinasjonsprogrammet blir denne vaksinen nå rutinemessig gitt til både jenter og gutter i 7. klasse.
HPV-vaksine er godkjent til bruk også hos gutter. Det er en økende trend i antall krefttilfeller forårsaket av HPV hos menn. Kreftformene hos menn knyttet til HPV er kreft i penis, endetarmen og spiserørskreft.
Nå får også alle gutter på 7. klassetrinn tilbud om HPV-vaksine i det norske barnevaksinasjonsprogrammet på lik linje med jenter.
Kvinner og menn som ønsker HPV-vaksine utenom barnevaksinasjonsprogrammet må betale for vaksinen selv. Les mer her
Ved våre medisinske sentre kan du få vaksine. Finn din nærmeste avdeling for drop-in her.
Mange kvinner blir bekymret om celleprøven viser celleforandringer. Men hva betyr det, og hva gjør gynekologen om du får påvist celleforandringer?
Hvorfor er celleprøven noe du bare må prioritere? Og hvorfor tar noen kvinner celleprøven hos gynekolog istedenfor hos fastlegen?
Hanne er en av mange kvinner som har vært flink til å ta jevnlige celleprøver, men som under en kontroll fikk beskjed om at det hadde oppstått celleforandringer.
Rundt 70-80 prosent av befolkningen blir i løpet av livet smittet med HPV. Her er alt du trenger å vite om livmorhalskreft og HPV.
Her får du gynekologens beste råd mot plagene – og når du bør oppsøke lege.