Skip to Content

HPV-vaksine

Vedvarende HPV-infeksjon kan i noen tilfeller føre til celleforandringer som igjen i løpet av noen år kan utvikle seg til ulike former for kreft.

HPV-vaksinen gir beskyttelse livmorhalskreft, i tillegg til vulva- og vaginalkreft og endetarmskreft. Vaksinen beskytter dessuten mot kjønnsvorter hos kvinner og menn.

Det finnes ulike varianter av HPV-viruset. HPV-vaksinen beskytter mot HPV-typene som forårsaker ca. 70 % av tilfellene av livmorhalskreft, og 90% av alle tilfeller av kjønnsvorter.

 

Når bør man ta vaksinen?

Siden HPV-vaksine virker forebyggende gir den best effekt når den gis før seksuell debut. Det er imidlertid ikke farlig å ta vaksinen etter dette. Vaksinen vil gi beskyttelse mot HPV hos dem som ikke er smittet med disse virustypene fra før. Som et ledd i barnevaksinasjonsprogrammet blir denne vaksinen nå rutinemessig gitt til både jenter og gutter i 7.klasse.

 

HPV-vaksine og gutter

HPV-vaksine er godkjent til bruk også hos gutter. Det er en økende trend i antall krefttilfeller forårsaket av HPV hos menn. Kreftformene hos menn knyttet til HPV er kreft i penis, endetarmen og kreft i svelget.

Nå får også alle gutter på 7. klassetrinn tilbud om HPV-vaksine i det norske barnevaksinasjonsprogrammet på lik linje med jenter.

 

Vaksine utenom barnevaksinasjonsprogrammet

Kvinner og menn som ønsker HPV-vaksine utenom barnevaksinasjonsprogrammet må betale for vaksinen selv.

Les mer her

Ved våre medisinske sentre kan du få vaksine. Kontakt oss.
Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Private helsetjenester øker i popularitet

Private helsetjenester øker i popularitet

En ny undersøkelse viser at flere har en positiv innstilling til private helsetjenester enn først antatt.

Les mer >

Timebestilling for vaksine

Time for vaksine

Ønsker du å bestille time for vaksinasjon, benytt web-bookingen til det enkelte sykehus ved å klikke på sykehusnavnet.

Bestill her >

Vaksine i Oslo

Vaksine i Oslo

Aleris tilbyr en lang rekke vaksiner. Våre erfarne vaksinatører hjelper deg med å finne ut hvilke vaksiner som er aktuelle for deg.

Les mer >

Interessert i å lære mer om helse?

Interessert i å lære mer om helse?

Meld deg på vårt nyhetsbrev ved å fylle ut skjemaet på denne siden!

Les mer >


Back to top