Skip to Content

Rosacea

Rosacea er en av de vanligste hudsykdommene. Tilstanden kjennetegnes av rødhet i ansiktet, synlige blodkar, rødming og et kviselignende utslett.

Rosacea rammer omlag 5-10 % av befolkningen. Man vet fortsatt ikke hva som er årsaken til rosacea, men så mange som 40 % av de som har rosacea har en slektning med samme tilstand, noe som kan tyde på at arvelighet kan være en faktor.

Hvem får rosacea?

Sykdommen kan ramme begge kjønn, men er vanligst blant kvinner mellom 30 og 50 år. Rosacea er mer utbredt blant mennesker med lys hudtype, og sjeldent hos mørkhudede.

 

Hva er symptomene på rosacea?

De vanligste symptomene er tilbakevendende rødflammet hud i ansiktet og et kviselignende utslett. Sollys forverrer ofte rødheten. Prikking, stikking og ubehagelig varmefølelse i huden er også typisk, og mange plages av rødming. Har man hatt rosacea i flere år er det ikke uvanlig at det dukker opp mange synlige blodkar ytterst i huden. Det finnes ulike typer av rosacea.

 

Hvordan stiller man diagnosen?

En lege stiller diagnosen ved å undersøke huden. Det finnes ingen bekreftende blodprøve. I noen tilfeller tar legen en hudprøve (biopsi) for å utelukke andre årsaker.

 

Hvordan er prognosen?

Det finnes ingen kur som helbreder tilstanden, men ved effektiv behandling er prognosen god. Tilstanden kan opphøre spontant etter måneder eller år.

 

Hva er behandlingen?

Det avhenger av hvilken type rosacea du har, men behandlingen kan blant annet være betennelsesdempende krem, tablettkur eller laser.

Generelle råd er å bruke solkrem daglig som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, unngå bruk av kortisonkremer, bruke milde renseprodukter og mild make-up. Velg en fuktighetskrem som demper rødhet i huden og ikke er altfor fet.
Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Har du rennende nese, kløende øyne eller pusteproblemer? Da bør du ta en prikktest

Har du rennende nese, kløende øyne eller pusteproblemer? Da bør du ta en prikktest

Støv, pollen, gress, nøtter og pelsdyr: Alle disse tingene er det veldig vanlig å være allergisk mot. Men hvordan vet du at du virkelig er allergisk mot noe, og ikke bare forkjøla eller plaget av noe helt annet enn allergi? Og hvordan kan du vite helt sikkert akkurat hva det er du reagerer på?

Les mer >

Hudlege på Strømmen

Hudlege på Strømmen

Våre hudleger utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >

Hudlege i Oslo

Hudlege i Oslo

Vi har hudleger både på Frogner og på Majorstuen. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >

Gode tips til deg som får tørr vinterhud!

Gode tips til deg som får tørr vinterhud!

Temperaturen kryper nedover, og mange av oss kjenner værskiftet på kroppen. Kanskje klør du ekstra mye på leggene, eller du har oppdaget røde nupper på huden til barnet ditt?

Les mer >

Forekomsten av skabb øker: Visste du dette om den kløende hudsykdommen?

Forekomsten av skabb øker: Visste du dette om den kløende hudsykdommen?

Hva er skabb? Hvordan smitter den, og hvordan kan den behandles?

Les mer >


Olaf Antonsen

Hudlege

Oslo
Bodø

Katarina Zak Stangeland

Hudlege

Stavanger og Ålesund

Sheila A.M. Fevang

Hudlege

Stavanger

Alesya Knutsen

Hudlege og allmennlege

Trondheim

Jeg ønsker å bestille time hos hudlege

Fyll inn dine opplysninger så tar vi kontakt.


Back to top