Skip to Content

Rosacea

Rosacea er en av de vanligste hudsykdommene. Tilstanden kjennetegnes av rødhet i ansiktet, synlige blodkar, rødming og et kviselignende utslett.

Rosacea rammer omlag 5-10% av befolkningen. Man vet fortsatt ikke hva som er årsaken til rosacea, men så mange som 40% av de som har rosacea har en slektning med samme tilstand, noe som kan tyde på at arvelighet kan være en faktor.

Hvem får rosacea?

Sykdommen kan ramme begge kjønn, men er vanligst blant kvinner mellom 30 og 50 år. Rosacea er mer utbredt blant mennesker med lys hudtype, og sjeldent hos mørkhudede.

Hva er symptomene på rosacea?

De vanligste symptomene er tilbakevendende rødflammet hud i ansiktet og et kviselignende utslett. Sollys forverrer ofte rødheten. Prikking, stikking og ubehagelig varmefølelse i huden er også typisk, og mange plages av rødming. Har man hatt rosacea i flere år er det ikke uvanlig at det dukker opp mange synlige blodkar ytterst i huden. Det finnes ulike typer av rosacea.

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Colosseum-Nobel (Majorstuen, Oslo),tlf: 23 19 50 50
Strømmen, tlf: 63 80 03 30
Marken (Bergen), tlf: 55 59 99 99
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Colosseum Stavanger, tlf: 51 91 19 60
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Agder (Lillesand), tlf: 38 04 99 20
Bodø, tlf: 75 80 19 10

Hvordan stiller man diagnosen?

En lege stiller diagnosen ved å undersøke huden. Det finnes ingen bekreftende blodprøve. I noen tilfeller tar legen en hudprøve (biopsi) for å utelukke andre årsaker.

Hvordan er prognosen?

Det finnes ingen kur som helbreder tilstanden, men ved effektiv behandling er prognosen god. Tilstanden kan opphøre spontant etter måneder eller år.

Hva er behandlingen?

Det avhenger av hvilken type rosacea du har, men behandlingen kan blant annet være betennelsesdempende krem, tablettkur eller laser.

Generelle råd er å bruke solkrem daglig som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, unngå bruk av kortisonkremer, bruke milde renseprodukter og mild make-up. Velg en fuktighetskrem som demper rødhet i huden og ikke er altfor fet.Olaf Antonsen

Olaf Antonsen

Hudlege

Oslo
Bodø

Sheila A.M. Fevang

Sheila A.M. Fevang

Hudlege

Stavanger

Alesya Knutsen

Alesya Knutsen

Hudlege og allmennlege

Trondheim

Inger Marie Skoie

Inger Marie Skoie

Hudlege

Agder


Back to top