Skip to Content

Elveblest

Elveblest kan være akutt eller kronisk, og skyldes ofte at huden reagerer på kjemiske eller fysiske stimuli. I noen tilfeller kan man finne den utløsende årsaken til utbruddet, men svært ofte forblir årsaken ukjent.

Hos Aleris får du rask time og hjelp til å komme i gang med behandling.

Urticaria, populært kalt elveblest, er en form for utslett som oppstår på ulike steder på kroppen. Vi skiller mellom akutt og kronisk elveblest. Akutt elveblest er svært vanlig, 15-20% av befolkningen har hatt en slik hudreaksjon en eller annen gang. Plagene går gjerne over i løpet av timer, dager eller eller noen få uker. Hvis tilstanden vedvarer mer enn 6 uker, kaller vi det kronisk elveblest. Ca 1 % av den norske befolkningen har kronisk urticaria. 

 

Hva skjer i kroppen?

I underhuden har vi mastceller som inneholder flere signalstoffer og histamin. Når histamin frigjøres oppstår det raskt en reaksjon i vevet som medfører kløe og hevelse.

 

Symptomer

Symptomene er kløende, blekrøde vabler (hevelser) av ulik størrelse som kommer og går i løpet av timer og "flytter" seg rundt på kroppen. Vablene kan også gi hevelser rundt øynene, munnen og/eller på tungen. Dette er sjelden farlig, men lege bør raskt tilkalles dersom det oppstår pustevansker.

 

Årsak

Oftest finner man ingen årsak til elveblest. Akutt elveblest kan utløses av virusinfeksjoner. Enkelte matvarer kan forårsake elveblest enten ved at de inneholder histamin eller fordi de fører til en ikke-allergisk frigjøring av histamn direkte fra mastcellene i huden. Tilsvarende kan noen legemidler (f.eks morfin og kontrastmidler) trigge histaminfrigjøring mens enkelte kan utløse en allergisk urticaria (f.eks penicillin og betennelsesdempende midler). 

En bestemt form for elveblest utløses av kulde, varme og trykk mot huden. Økt kroppstemperastur, svette som følge av fysisk aktivitet og stress kan også utløse slike hudreaksjoner.

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Colosseum-Nobel (Majorstuen, Oslo),tlf: 23 19 50 50
Strømmen, tlf: 63 80 03 30
Marken (Bergen), tlf: 55 59 99 99
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Colosseum Stavanger, tlf: 51 91 19 60
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Agder (Lillesand), tlf: 38 04 99 20
Bodø, tlf: 75 80 19 10
Ålesund tlf 70 10 00 10

 

Stille diagnosen

Sykehistorien og/eller utslettet er tilstrekkelig til å stille diagnosen. Enkeltepisoder med elveblest er det ikke nødevendig å utrede ytterligere, da de vanligvis går over av seg selv. For de med kronisk elveblest vil man ofte foreta en utredning for å identifisere årsaken, vanligvis i form av blodprøver og allergitester, men i ca 50% av tilfellene finner man ingen klar årsak. Man vil da fokusere på å behandle symptomene, som vanligvis avtar med tiden.  

I noen tilfeller kan kronisk elveblest være relatert til en underliggende autoimmun sykdom, slik som sykdom i skjoldbruskkjertelen, hepatitt eller lupus. Det er derfor viktig å utelukke dette som underliggende årsak.

 

Behandling

Vanlig behandling for kronisk residiverende urticaria/elveblest er antihistaminer/ allergimedisin. Hos noen er ikke dette nok til at symptomene forsvinner, selv om en øker til maks dose.

Disse pasientene kan få vurdert om de kan ha nytte av annen type systemisk behandling som har vist seg å ha god effekt på mange pasienter. Våre hudleger har god kjennskap til denne pasientgruppen, og kan hjelpe til med å få kontroll på symptomer som kan være svært hemmende i hverdagen.

 

Forløp

Akutt elveblest er kortvarig (dager, uker), men kan komme tilbake. Kronisk elveblest går som regel over i løpet av noen måneder, men kan i noen tilfeller ta flere år. Hvor lang tid den varer kan ingen forutse. Olaf Antonsen

Olaf Antonsen

Hudlege

Oslo
Bodø

Katarina Zak Stangeland

Katarina Zak Stangeland

Hudlege

Stavanger og Ålesund

Sheila A.M. Fevang

Sheila A.M. Fevang

Hudlege

Stavanger

Alesya Knutsen

Alesya Knutsen

Hudlege og allmennlege

Trondheim


Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2018. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Hudlege på Strømmen

Hudlege på Strømmen

Våre hudleger utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >

Hudlege i Oslo

Hudlege i Oslo

Vi har hudleger både på Frogner og på Majorstuen. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >

Gode tips til deg som får tørr vinterhud!

Gode tips til deg som får tørr vinterhud!

Temperaturen kryper nedover, og mange av oss kjenner værskiftet på kroppen. Kanskje klør du ekstra mye på leggene, eller du har oppdaget røde nupper på huden til barnet ditt?

Les mer >

Hudlege i Stavanger

Hudlege i Stavanger

Vi har hudleger både på Hinna Park og på Colosseum, på dagtid og kveldstid.

Les mer >

Hudlege i Trondheim

Hudlege i Trondheim

Våre hudleger i Trondheim utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >


Back to top