Vaginisme - smerter under samleie

Mange kvinner oppsøker gynekolog fordi de opplever smerter eller svie i underlivet. Det kan være mange årsaker til disse plagene, og derfor er det viktig å foreta en grundig undersøkelse for å finne ut om du trenger behandling.

Vaginisme er en kronisk smertetilstand som gjør at kroppen reflekser for beskyttelse foretar seg sammentrekninger av muskulaturen i bekkenet. Tilstanden gjør det vanskelig og for noen helt umulig å gjennomføre et samleie. For noen blir det også umulig å sette inn en tampong.

Hva kommer vaginisme av?

Vaginisme er et lite dokumentert problem. Likevel viser en undersøkelse fra 2011 at 0,4 prosent av alle kvinner er rammet av lidelsen. 

I følge forskere er erfaringen at lidelsen skyldes psykisk sårbarhet. Med dette mener man at det psykiske spiller inn på kroppens reaksjoner. 

Kvinner som har opplevd seksuelle overgrep, smerter i underlivet på grunn av samleie eller en hardhendt gynekologisk undersøkelse kan være utsatt. 

I andre tilfeller kan også medisinske årsaker (p-piller, infeksjoner, redsel for graviditet, sopp, eksem og depresjon) ligge bak. I veldig sjeldne tilfeller kan det skyldes kreft. 

Behandling av vaginisme

For behandling av vaginisme handler det om å bryte refleksene. Det første som gjøres er å finne årsaken til tilstanden. Nesten alle som får stilt diagnosen blir bedre eller helt bra, men behandlingen kan ta lang tid. Les mer om behandling av vaginisme her.

Ønsker du utredning av smerter i underlivet? 

Gynekolog Ole Aleksander Dyrkorn har lang erfaring og høy kompetanse på  innenfor genitale hudlidelser samt kroniske smertetilstander i skjede og skjedeåpningen. Han tilpasser utredning og behandling til hver enkelt pasient.

Jeg ønsker konsultasjon hos dr. Ole Aleksander Dyrkorn