Vaginisme - smerter under samleie

Mange kvinner oppsøker gynekolog fordi de opplever smerter eller svie i underlivet. Det kan være mange årsaker til disse plagene, og derfor er det viktig å foreta en grundig undersøkelse for å finne ut om du trenger behandling.

Vaginisme er en kronisk smertetilstand som gjør at kroppen reflekser for beskyttelse foretar seg sammentrekninger av muskulaturen i bekkenet. Tilstanden gjør det vanskelig og for noen helt umulig å gjennomføre et samleie. For noen blir det også umulig å sette inn en tampong.

Hva kommer det av?

Vaginisme er et lite dokumentert problem. Likevel viser en undersøkelse fra 2011 at 0,4 prosent av alle kvinner er rammet av lidelsen. 

I følge forskere er erfaringen at lidelsen skyldes psykisk sårbarhet. Med dette mener man at det psykiske spiller inn på kroppens reaksjoner. 

Kvinner som har opplevd seksuelle overgrep, smerter i underlivet på grunn av samleie eller en hardhendt gynekologisk undersøkelse kan være utsatt. 

I andre tilfeller kan også medisinske årsaker (p-piller, infeksjoner, redsel for graviditet, sopp, eksem og depresjon) ligge bak. I veldig sjeldne tilfeller kan det skyldes kreft. 

Behandling

For behandling av vaginisme handler det om å bryte refleksene. Det første som gjøres er å finne årsaken til tilstanden. Nesten alle som får stilt diagnosen blir bedre eller helt bra, men behandlingen kan ta lang tid.